perjantai 9. tammikuuta 2009

Aamulehti: Heikki Sariola: Kuka tarvitsee ympärileikkauksia?

Tutkija Heikki Sariola Lastensuojelun Keskusliitosta kysyy Aamulehdessä miksei poikien ympärileikkauksia kriminalisoida. Sariolan mukaan ympärileikkauksen salliva laki tuskin menisi läpi eduskunnassa, mutta taannoinen korkeimman oikeuden ennakkopäätös mahdollistaa sukupuolielimen silpomisen uskonnon ja kulttuurin nimissä.

Ruotsissa poikien ympärileikkaukset sallittiin vuonna 2001 laillistettujen henkilöiden tekeminä ja sairaaloissa. Uuden selvityksen mukaan suurin osa Ruotsissa tehtävistä leikkauksista on silti laittomia. Sariola suosittelee eduskuntaa kieltämään ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kokonaan.



Aamulehti: Heikki Sariola: Kuka tarvitsee ympärileikkauksia? 9.1.2009


[...]
Korkein oikeus vapautti pojalleen ympärileikkauksen teettäneen äidin pahoinpitelysyytteestä päätöksellään 17. lokakuuta 2008. Päätöksessä punnittiin vastakkain ympärileikkauksessa toteutuvan koskemattomuuden loukkauksen vakavuutta ja uskonnollisen tradition suojaa. Oikeus perusteli vapauttavaa päätöstä sillä, että uskonnollisen identiteetin kehittyminen on positiivinen asia ja että leikkauksesta ei ole merkittävää haittaa. Hyväksi arvioidun asian edistäminen vähäiseksi arvioidulla oikeudenloukkauksella olisi siis sallittua.

Ympärileikkauksen haitoista on nykyään saatavilla tietoa runsaasti. Korkein oikeus ei leikkauksen seurauksia pohtiessaan viitannut lainkaan sen vaikutuksiin uhrin seksuaalisuuteen ja sukupuolielämän tyydyttävyyteen. Kysymys on liian tärkeä väisteltäväksi: onhan kyse sukupuolielimen tuntoherkimmän osan poistamisesta. Se ei ole yksilön kannalta vähäinen asia, kuten oikeus esitti.
[...]
Uusinta tietoa on koonnut amerikkalainen Lääkärit ympärileikkausta vastaan -järjestö (Doctors opposing Circumcision). Haitoista seksuaalielämään ovat todistaneet monet ympärileikatut, vaikka useimmat heistä mieluummin vaikenevat asiasta. Lapsena ympärileikatuilla ei tietenkään voi olla kokemusta, millaista olisi ilman leikkausta.

Oikeuden toinen peruste leikkauksen hyväksymiselle oli uskonnolliseen ryhmään kiinnittymisen helpottaminen. Tällainen perustelu paikallistaa ongelman väärin. Lapsen terveet sukupuolielimet eivät muodosta ongelmaa, vaan sen tekevät silpomista vaativan yhteisön asenteet. Lapsi kiinnittyy yhteisöönsä ilman leikkaustakin, jos yhteisö hänet hyväksyy.

Korkein oikeus pyrki tekemään eron "silpomisen" ja "ympärileikkauksen" välille. "Silpominen" on oikeuden käsityksen mukaan kiellettyä, "ympärileikkaus" ei. Ympärileikkauksessa tervettä kudosta leikataan irti peniksestä. Pikkupojan kyseessä ollessa esinahka on vielä kiinnikasvaneena terskaan, ja se irrotetaan siitä väkivalloin. Ei ole millään tavalla johdonmukaista väittää, ettei tämä olisi "silpomista" mutta tyttöjen ympärileikkaus olisi. On viime kädessä poliittinen päätös, ulotetaanko koskemattomuuden suoja myös poikalapsiin.
[...]
Pitkäaikaisen haitan lisäksi ympärileikkauksesta voi koitua monenlaisia haitallisia, hyvinkin vakavia välittömiä riskejä ja komplikaatioita. Näiden estämiseksi säädettiin Ruotsissa vuonna 2001 laki, joka salli poikien ympärileikkaukset laillistettujen henkilöiden tekeminä ja sairaaloissa. Lain toimivuudesta julkaistiin vastikään selvitys. Johtopäätös on tyly: "Lailla ei ole ollut tarkoitettua suojavaikutusta sitä vastaan, että pojille aiheutuu vahinkoa ympärileikkausten yhteydessä." Selvityksen mukaan Ruotsissa tehdään vuosittain noin 800 laillista ja 1 000-2 000 laitonta leikkausta.

Poikien koskemattomuuden suojasta luopuminen komplikaatioiden estämiseksi vei Ruotsin syvemmälle suohon. Siellä tehdään nyt sekä laittomia että laillisia leikkauksia ongelmineen. Oletetun pragmaattisen hyödyn asettaminen poikien koskemattomuuden edelle johti siihen, että menetettiin molemmat.
[...]
Tyttöjen ympärileikkausten kieltämisellä ja valistustyöllä on saatu hyviä tuloksia aikaan Suomessa. Samoin tulisi toimia poikien ympärileikkausten kanssa. Jos poikien ympärileikkaukset sallitaan, mahdollisuudet tehdä tehokasta ympärileikkausten vastaista valistustyötä heikkenevät.

Kansa on valmis ympärileikkaukset kieltävän lain säätämiseen. Tiedon lisääntyessä vastustus kasvanee entisestään. Suomessa ei kannata toistaa Ruotsin virhettä. Eduskuntaan on tuotava esitys, joka yksiselitteisesti kriminalisoi ei-lääketieteelliset poikien ympärileikkaukset.