keskiviikko 14. tammikuuta 2009

HBL: Vanhanen ei siedä rasismia

Pääministeri Matti Vanhasen haastattelu Hufvudstadsbladetissa. Alla suomennos haastattelusta.

Hufvudstadsbladet:
Vanhanen tolererar ingen rasism (näköislehti)
Vanhanen kräver krafttag mot rasism (nettisivut)
14.1.2009 03:00
päivitys 09:54

Iltalehti/STT:
Vanhanen varoittaa puolueita rasismin lietsomisesta
14.1.2009 05:00

YLE Uutiset:
Vanhanen lähtisi barrikadeille rasismia vastaan
14.1.2009 05:21

Uusi Suomi/STT:
Vanhanen varoittaa puolueita rasismin lietsomisesta
14.1.2009 05:29

MTV3:
Perussuomalaiset tyrmistyivät Vanhasen rasismipuheista
14.1.2009 06:34 (STT)
päivitys 11:14

Uusi Suomi:
Vanhanen hyökkää rasisteja vastaan
14.1.2009 06:59

Aamulehti/STT:
Vanhanen varoittaa puolueita rasismin lietsomisesta
14.1.2009 07:06

Helsingin Sanomat/STT:
Vanhanen varoittaa puolueita rasismin lietsomisesta
14.1.2009 07:26


Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola:
Matti Vanhasen pelko: Taantuma lisää rasismia

14.1.2009 14:43 (1. otsikko: Vanhanen IS:lle: Ei rasismille!)
päivitys 15:57

Hufvudstadsbladet:
Vanhanen sätter ned foten mot rasism och för svenskan
15.1.2009Taustaa:
Paavo Lipponen perussuomalaisista ja 30-luvusta
20.12.2008


Wallin ehdottaa puolueille yhteistä rasisminvastaista julkilausumaa
14.1.2009

Perussuomalaiset: Ministeri Thors aisoihin
23.10.2008STT:n uutinen

Vanhanen varoittaa puolueita rasismin lietsomisesta

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vaatii pitämään huolta, ettei rasismi nosta päätään Suomessa taantuman seuralaisena. Vanhasen mukaan suomalaiset puolueet eivät saa toimia kanavina rasistisille mielipiteille eivätkä poliitikot saa maalailla ulkomaalaisista valheellisia kauhukuvia. Pääministeri linjaa näkemyksiään Hufvudstadsbladetin haastattelussa.


– Äänestäjillä ei saa olla sellaista illuusioita, että he saavat ilmaista ulkomaalaisvihamielisyytensä vaaleissa esimerkiksi perussuomalaisia äänestämällä, Vanhanen sanoo lehdelle.

Vaikka perussuomalaisten johdon virallinen linja maahanmuuttoasioissa seurailee Vanhasen mukaan muiden puolueiden kantoja, puolueen on hänen mielestään oltava tarkkana julkisesta kuvastaan.

Pääministeri toivoo myös, etteivät poliitikot kuvaa maahanmuuttoa uhaksi, vaan mahdollisuudeksi ja välttämättömyydeksikin väestöltään vanhenevassa Suomessa. Puheet esimerkiksi hallitsemattomista siirtolaisvirroista on Vanhasen mukaan lopetettava.

----------

Suomennos Hufvudstadsbladetin haastattelusta

Vanhanen vaatii voimakasta otetta rasismista

Mikään puolue ei saa toimia kanavana rasistisille mielipiteille. Pääministeri Matti Vanhanen haluaa poliitikkojen lopettavan väärien uhkakuvien maalaamisen ulkomaalaisista.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on eleetön ja ääni monotoninen, kun hän oikaisee itsensä ja vaatii poliitikkoja pitämään huolta siitä, ettei rasismi nosta esiin rumaa päätään taloudellisesti epävarmoina aikoina.

- Pääministerillä on tärkeä rooli mielipidejohtajana. Suomessa ministerit eivät yleensä marssi kaduilla, mutta osallistun mielelläni rasismin vastaiseen kansalaistilaisuuteen, jos joku sellaisen järjestää.

Vanhasesta on hyvä, että rasismista keskustellaan. Se vaatii puolueita näyttämään korttinsa.

- Avoimessa keskustelussa voimme tarttua myös pieniin vivahteisiin. Emme saa hyväksyä perättömiä väitteitä. Meidän täytyy estää samanlainen keskustelu kuin muissa maissa.

Vanhanen muistuttaa kuinka hän ennen kunnallisvaaleja sai Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin määrittelemään puolueensa linjan ulkomaalaispolitiikkaan.

- Hänen kertomansa oli linjassa muiden puolueiden rasismin ja muukalaisvihan vastaisien kantojen kanssa. Siksi puoluetta ei pidä syyllistää, vaan pitäisi mieluummin tukea puoluejohdon linjaa.

Epäselvyyksien välttämiseksi puolueiden pitäisi Vanhasen mukaan kertoa kantansa tarpeeksi usein, vaikkei mitään muutoksia tapahtuisikaan.

- Äänestäjille ei saa syntyä harhaa, että he voivat olla ulkomaalaisvihamielisiä äänestämällä esimerkiksi perussuomalaisia.

Mutta kunnallisvaaleissa monilla oli se harha?

- Jokaisen puolueen on varmistettava, ettei se ole kanava rasistisille mielipiteille.

Kokoomusnuoret maalaavat kuvaa hallitsemattomista muukalaisvirroista. Mitä mieltä olet ulkomaalaisten esittämisestä uhkana?

- Minä en näe maailmaa niin. Ei pidä maalata uhkakuvia sellaisesta mikä ei ole totta. Ulkomaalaiset eivät ole uhka, päinvastoin, me olemme riippuvaisia heistä. Kaikkien pitäisi ymmärtää että Suomi tarvitsee enemmän työperäistä maahanmuuttoa.

Meidän ei siis pitäisi rakentaa muureja?

- Minun visiossani Euroopan kansallisvaltioiden rajoista tulee näkymättömiä. Juhliessamme vuotta 1809, jolloin kansallisvaltioiden väliset rajat pystytettiin, on tunnustettava, että suuntaus on nyt toinen. Kansallisvaltioiden rooli ei ole pystyttää muureja vaan purkaa niitä. Rajoilla ei pitäisi olla vaikutusta kansalaisten jokapäiväiseen elämään.

Mutta kun ministeri Astrid Thors (rkp) oli vaikeuksissa ulkomaalaislain liberalisoinnin kanssa, ei hän saanut tukea pääministeriltä?

- Hän itse sanoi hyväksyvänsä tietyt muutokset lakiehdotukseen. Jos hän olisi pyytänyt minulta tukea, olisi hän sen luonnollisesti saanut.

-------------------------

Ilta-Sanomat / Sanna Ukkolan haastattelu

Matti Vanhasen pelko: Taantuma lisää rasismia

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) otti voimakkaasti kantaa rasismia vastaan keskustan puoluehallituksen kokouksessa Tampereella. Vanhanen pelkää, että rasismi Suomessa nostaa päätään taantuman seurauksena.

- Olen huolissani, koska monessa muussa maassa vastaava keskustelu on ryöpsähtänyt ja lähtenyt liikkeelle lumipallon tavoin. Uskon kuitenkin, että Suomessa tämä keskustelu pystytään hillitsemään. Onneksi meillä vastareaktio on ollut aika voimakas, Vanhanen totesi IS:lle.

Vanhasen mielestä on tärkeää, että poliitikot eivät maalaile valheellisia uhkakuvia muukalaisista.

- Suomessa on ollut oireita tähän suuntaan, mutta onneksi kansalaiset ovat puuttuneet asiaan näkyvästi.

Vanhanen pitää hyvänä asiana sitä, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmaisi kunnallisvaalitenteissä selvästi, että puolueen linja on yhtäpitävä muiden puolueiden kanssa.

- Oli tärkeää ilmaista, että perussuomalaisten johto ei ole muukalaisvihamielinen eikä rasistinen. Ei pidä leimata koko puoluetta muutaman yksilön kautta. Uskon kuitenkin, että koko viimeaikainen keskustelu hillitsee sitä, että nämä muutamat yksilötkään eivät ylitä hyväksyttävää rajaa.

Pääministeri painottaa, että asioista ei saa vaieta.

- Ihmisten tulee ottaa kantaa siihen, pitävätkö he ihmisarvoa loukkaamattomana ja ihmisiä samanarvoisina. Olen täysin vakuuttunut siitä, että suomalaiset ovat ehdottomasti tasa-arvoisuuden kannattajia.

Vanhanen puhui aiheesta myös tämänpäiväisessä Hufvudstadsbladetissa.