maanantai 12. tammikuuta 2009

YLE: Thors: Maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmä riittämätön

YLE Uutisten mukaan maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa korotuksia valtion kunnille maksamiin kotouttamiskorvauksiin, jotta kunnat ottaisivat vastaan enemmän pakolaisia. Sisäasiainministeriön tavoitteena on lisätä kuntakorvauksiin maahanmuuttajien opetus- sekä sosiaali- ja terveyspalveluista aiheutuvia kuluja. Myös pakolaisten vastaanotosta aiheutuvia erityiskustannuksia koskevia korvauksia korotettaisiin. Korvauksen maksamista yli kolme vuotta tulisi harkita.

YLE Uutiset:
Thors: Maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmä riittämätön
12.1.2009 18:11

Helsingin Sanomat:
Thors haluaa yritykset mukaan kouluttamaan maahanmuuttajia
12.1.2009 20:08

Sisäministeriön tiedote:
Ministeri Thors: Nykyinen maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmä on riittämätön
12.1.2009


Nykyinen maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmä on maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan riittämätön.

Kotouttamisen resurssit ja lainsäädäntö eivät ministerin mielestä anna mahdollisuuksia vastata nykyisiin tarpeisiin maahanmuutossa. Kaikille maahanmuuttajille ei järjestelmän ja voimavarojen puitteissa pystytä järjestämään riittävästi työllistymistä, kouluttautumista ja kotoutumista edistävää koulutusta ja muita tukitoimia.

Varsinkin alimitoitetut kotouttamiskorvaukset ovat Thorsin mukaan johtaneet siihen, että pakolaisia ei enää pystytä sijoittamaan kuntiin. Korvauksia on viimeksi tarkistettu vuonna 1993.

Maahanmuutto on viime vuosina määrällisesti kasvanut. Samoin myös oleskelun perusteet ja lähtömaiden kirjo ovat monipuolistuneet. Maahanmuuttaja-asiat keskitettiin viime vuoden alusta alkaen sisäasiainministeriöön.