perjantai 23. tammikuuta 2009

YLE: Turvapaikkalupien käsittelyä Thorsin mielestä nopeutettava

Turvapaikanhakijoiden määrän räjähdysmäinen kasvu on täyttänyt vastaanottokeskukset ja tukkinut turvapaikkatutkinnan. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors on huolestunut tilanteesta ja vaatii lisää rahaa turvapaikkatutkintaan sekä kuntien korvausten nostamista.

Vuonna 2008 turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi 150 prosenttia. Tälle vuodelle sisäministeriön maahanmuuttojohtaja
Sirkku Päivärinne odottaa jopa 6000 turvapaikanhakijaa eli 50 prosentin lisäystä. Suomen turvapaikkajärjestelmä on mitoitettu korkeintaan 2000 vuosittaiselle hakijalle.

YLE:
Turvapaikkalupien käsittelyä Thorsin mielestä nopeutettava
23.1.2009

Ylen hakukoneen vastaanottokeskusuutisia

Aamulehti:
Suomeen ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, maahanmuuttoministeri vaatii lisää rahaa
23.1.2009

Uusi Suomi:
Thors: Lisää rahaa turvapaikkalupien käsittelemiseen!
23.1.2009


Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) on huolestunut vastaanottokeskusten ruuhkaantumisesta ja turvapaikanhakijoiden lupa-asioiden hidastuneesta käsittelystä. Viime vuodesta lähtien turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti.

Tällä hetkellä kaikki Suomen vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä ja keskukset joutuvat ottamaan vastaan enemmän asukkaita kuin niillä on majoituspaikkoja.

Tilanteen vuoksi turvapaikanhakijoiden pääsy poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten ensimmäiseen puhutteluun venyy useilla kuukausilla. Thors esittääkin resurssien kasvattamista poliiseille ja maahanmuuttoviranomaisille, jotta oleskelu- ja turvapaikkalupien käsittelemistä voidaan nopeuttaa. Hallitus käsittelee Thorsin esitystä tammikuun loppuun mennessä.
[...]
Viime vuoden aikana Suomeen saapui reilut 4 000 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2007 heitä oli 1 505. Hakijoiden määrää nostaa etenkin epävakaa tilanne Irakissa ja Somaliassa.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtajan Sirkku Päivärinteen mukaan tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta 6 000:een. Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa kunnes he saavat päätöksen oleskelu- tai turvapaikkaluvasta.