maanantai 19. tammikuuta 2009

Savon Sanomat: Lepsu linja kostautuu


Savon Sanomat:
Pääkirjoitus: Lepsu linja kostautuu
21.1.2009


Suomeen pyrkii 2-3 vuoden kuluttua 3 000-4 000 nykyisen turvapaikan hakijan perheenjäsentä (SS 18.1.). He ovat viime vuonna Suomeen yksin tulleiden alaikäisten lasten vanhempia ja sisaruksia. Ulkomailta tulevien henkilöiden kasvava joukko on merkittävä ilmiö. Varsinaisen haasteen suomalaiselle yhteiskunnalle aiheuttavat tuhannet luku- ja kirjoitustaidottomat maahantulijat.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomella ei ole selkeää suunnitelmaa, kuinka se selviytyy maahanmuuttajien kasvavasta määrästä. Kotouttaminen on hyvin vaativa tehtävä. Jos sellaiseen ei valmistauduta riittävän ajoissa, tilanne voi ryöstäytyä käsistä. Epäonnistunut kotouttaminen saattaa johtaa syrjäytymiseen.

Syrjäytymisen voimistuminen olisi uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. Suomella on 3-5 vuotta aikaa järjestää maahanmuuton kasvuun liittyvät yksityiskohdat kuntoon. Jos Suomi hukkaa etsikkoaikansa, yleinen järjestys ja turvallisuus voivat heikentyä. Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi pitää mahdollisena, että huonosti hoidettu kotouttaminen voi johtaa jopa terrorismin kasvuun (Ylen Ykkösaamu 17.1.).

Maahanmuuttopolitiikkamme kaipaa terävöittämistä. Tulevaisuuden haasteisiin on vastattava muun muassa niin, että kotouttamisen hoitamiseen varataan riittävästi rahaa ja ammattitaitoisia työntekijöitä. Sekin voi olla vaikeaa, jos hallitus pitää kiinni valtionhallinnon tuottavuusohjelman periaatteista maahanmuuton osalta.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) linja ulkomaalaisasioissa on lepsu. Suomi noudattaa muihin Pohjoismaihin nähden huomattavasti sallivampaa maahanmuuttopolitiikkaa. Siihen Suomella ei ole varaa. On oikein, että Suomi ottaa vastaan todellisessa hädässä olevat ihmisiä. Tärkeää on myös, että työperäistä muuttoa suositaan. On kuitenkin varottava, että maahan otetaan kyseenalaisin perustein ihmisiä, joiden kotouttaminen on jo lähtökohtaisesti vaikeaa.