perjantai 16. joulukuuta 2016

HS: Hätäapuohjeet kunnille: Toimeentulotukea ei anneta laittomasti oleskeleville

Helsingin Sanomat: Hätäapuohjeet kunnille: Toimeentulotukea ei anneta laittomasti oleskeleville 16.12.2016
Helsingin Sanomat: Vihreät tyrmäävät hätäapuohjeet – ”Hallitus ajaa paperittomat maan alle”

HALLITUKSEN maahanmuutto-ministeriryhmä löysi perjantaina yhteisymmärryksen laittomasti maassa olevien hätäavusta.

Työryhmä ohjeistaa kuntia antamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille perustuslain mukaista välttämätöntä hätämajoitusta, ruokaa, vaatteita ja sairaanhoitoa. Toimeentulotukea laittomasti maassa oleskelevat eivät saa.

Ohjeistus tulee voimaan välittömästi. Laskun maksaa valtio.

TYÖRYHMÄ pääsi sopuun keinoista ehkäistä ja hallita laitonta maassa oleskelua pääosin jo torstaina. Loppusuoralla käytiin vielä kovaa vääntöä, mitä laittomasti oleskelevien välttämättömätön toimeentulotuki tarkoittaa.

HS:n tietojen mukaan erimielisyys koski ennen kaikkea lakipykälien tulkintaa. Kokoomus haki kantansa hätäapuun perustuslaista. Keskusta luki enemmän toimeentulo- ja sosiaalihuoltolakia.

Työryhmä sopikin lainsäädäntötyön aloittamisesta heti vuodenvaihteesta jotta laittomasti maassa olevien vättämättömästä sosiaalihuollosta ja toimeentulosta olisi pykälät.

Oikeusministeriö patistetaan myös selvittämään ulkomaalaislain rikkomusten tiukempaa rankaisemista.

TYÖRYHMÄÄ johti sisäministeri Paula Risikko (kok). Risikko sanoi jo torstai-iltana, että mitään rahallista tukea ei edes hätäapuna pidä laittomasti oleileville antaa.

”En kannata missään nimessä, että laittomasti maassa olevilla olisi toimeentulotuki.”

”Enkä kannata, että sosiaalihuoltolaki koskisi heitä, vaan ainoastaan hätäapu. Esimerkiksi hätämajoitus ja tarvittaessa lääkeapu varmistettaisiin, mutta samalla ohjattaisiin palautusjärjestelmään”, Risikko linjasi.

TYÖRYHMÄ kehottaa muun muassa lisäämään koulutusta poliiseille, jotta laittomasti maassa olevat löydetään ja heidän kanssaan pystytään asioimaan. Niin ikään säilöönottokapasiteettia on määrä kasvattaa.

Laittomasti maassa oleskelevia koskisi vastedes myös asumisvelvollisuus seurannan tehostamiseksi.

Suomi aikoo niin ikään tehostaa neuvotteluja Somalian ja Irakin kanssa, jotta pakkopalautukset toimisivat.

TYÖRYHMÄN päälinja on yksiselitteinen: kenenkään ei haluta oleskelevan laittomasti maassa ja Suomi haluaa ohjata kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet mahdollisimman nopeasti vapaaehtoiseen palautusjärjestelmään.

Se sisältää EU:n maksamat lentoliput lähtömaahan ja 200–1 000 euron paluurahan.

Kielteisen päätöksen saaneilla on 30 päivää aikaa hakeutua vapaaehtoispaluun piiriin.

Työryhmä korostaa myös yhteisen tilannekuvan tärkeyttä laittomasta maassa oleskelusta. Tavoite on, että kaikki toimijat, viranomaiset, järjestöt ja kirkko vaihtavat tietoja laittomasti oleskelevien määristä ja sijainnista.

HALLITUKSEN huoli on, että laittomasti maassa olevilla on riski syrjäytyä, joutua hyväksikäytetyksi tai ajautua tekemään rikoksia.

Kielteisen päätöksen saaneiden määrän uskotaan nousevan vuoden loppuun mennessä 15 000:een.

Laittomasti maassa olevia on nyt muutamia satoja. Määrän ennakoidaan kuitenkin kasvavan nopeasti nelinumeroiseksi.

LAITTOMASTI maassa oleskelevat ovat seuraus turvapaikanhakijoiden yllätysvyörystä. Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015.

Suurin osa hakemuksista on käsitelty, ja kielteisen päätöksen on saanut noin puolet. Turvapaikka on myönnetty noin neljännekselle hakijoista.

Nyt hyväksytyssä toimenpidesuunnitelmassa laittomasti maassa oleskelevilla ihmisillä tarkoitetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, eivätkä he poistu maasta itsenäisesti ja jotka katoavat tai poistetaan vastaanottojärjestelmän piiristä.

______________________________________


Helsingin Sanomat: Vihreät tyrmäävät hätäapuohjeet – ”Hallitus ajaa paperittomat maan alle”

VIHREIDEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen pitää hallituksen ohjeistusta laittomasti maassa olevien hätäavusta huonona. Mikkosen mukaan ohjeet ajavat paperittomia pysymään maan alla.

”Ihmiset eivät uskalla edes lähteä hakemaan hätäapua, koska he pelkäävät, että apupaikalla odottaa heti poliisi, joka vie lentokentälle. Hallitus sekoittaa nyt ihmisten perusoikeudet ja maahanmuuttopolitiikan.”

”Apua pitäisi pystyä hakemaan ilman pelkoa”, Mikkonen painottaa.

MIKKONEN pitää hallituksen tulkintaa hätäavusta myös liian tiukkana. Mikkosen mielestä osa hätäavusta pitäisi voida maksaa rahana.

”Nyt kunnat velvoitetaan järjestämään hätämajoitusta, jossa on ruokailu. Uskon, että monelle kunnalle voi olla paljon yksinkertaisempaa antaa osa avusta rahana, jotta ihmiset voivat järjestää ruokailunsa itse.”

”Ja se, että lapset laitetaan hätämajoitusolosuhteisiin, ei kyllä ole oikein”, Mikkonen sanoo.