lauantai 10. joulukuuta 2016

Ilkka: Lapualaiset ristiriitaisin tuntein kansanäänestyksestä: "Lapualla ei sopeuduta

Ilkka: Lapualaiset ristiriitaisin tuntein kansanäänestyksestä: "Lapualla ei sopeuduta 10.12.2016

Kaupunginvaltuusto päättää maanantaina, järjestetäänkö Lapualla kansanäänestystä turvapaikkakysymyksestä. Kansanäänestyksessä äänestettäisiin, sijoitetaanko 20 alaikäistä turvapaikan saanutta henkilöä Lapualle.

Lista kansanäänestyksen järjestämisen puolesta keräsi 600 ääntä, mikä riitti aloitteen jättämiseen kaupunginhallitukselle. Hallitus esittää tänään valtuustolle aloitteen hylkäämistä.


Lapualainen Anssi Sillanpää kannattaisi kansanäänestyksen järjestämistä, sillä vastoin hallituksen kantaa monet lapualaiset vastustavat turvapaikanhakijoiden vastaanottamista. Surma-ahon mukaan paikkakunnan ilmapiiri ei ole kovin suvaitsevainen ja siksi turvapaikanhakijat olisi viisaampaa sijoittaa jonnekin muualle.

– Turvapaikan saaneet sopeutuvat Lapualle, mutta Lapualla ei sopeuduta heihin, Surma-aho tiivistää.

Hän vakuuttaa, että henkilökohtaisella tasolla turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ei olisi kuitenkaan ongelma.

– Aikoinaan Pietarsaaressa asuin somaliasta muuttaneiden yläkerrassa enkä nähnyt siinä mitään ongelmaa, hän kertoo.


Lapualainen Liisa Prepula luottaa siihen, että valtuusto osaa tehdä parhaat päätökset turvapaikan saaneiden lasten sijoittamisesta Lapualle. Hän itse kannattaa turvapaikanhakijoiden vastaanottamista, sillä auttaminen olisi kristillisten arvojen mukaista ja sopisi hyvin vanhan herättäjäpitäjän identiteettiin.

Prepula on tehnyt itsekin pitkään vapaaehtois- ja diakoniatyötä. Hän epäilee, että auttavainen luonne on lähtöisin jo lapsuudenkodista, jonne hänen isänsä majoitti aika ajoin kodittomia romaneja.

– Olen kokemuksesta huomannut, että auttamalla saa itselleenkin paljon, Prepula sanoo.


Lapuan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen (kok.) pitää todennäköisenä, että kaupunginhallituksen esitys kansanäänestyksen hylkäämisestä hyväksytään tämänpäiväisessä kokouksessa.

– Tämä ei ole sen kokoluokan asia, että siitä pitäisi järjestää kansanäänestys, hän kommentoi.