keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Yle: "Nujakatta selvittiin" – Tampereen keskustan pakolaismielenosoitukset sujuivat rauhallisesti

Yle: "Nujakatta selvittiin" – Tampereen keskustan pakolaismielenosoitukset sujuivat rauhallisesti 14.12.2016

Tampereen Keskustorille kokoontui joulukuun hämärtyvässä keskiviikkoillassa kaksi mielenosoittajajoukkoa, joiden näkemykset turvapaikanhakijoiden kohtelusta olivat täysin päinvastaiset. Toisessa haluttiin inhimillisempää pakolaispolitiikkaa ja toisessa taas kaikkien laittomasti maassa olevien karkottamista tai pakolaisleirille kokoamista.

Keskustorilla oli myös kymmenkunta poliisiautoa ja useita poliisipartioita varmistamassa, että kaikki saavat rauhassa ilmaista mielipiteensä. Ja rauhallisesti ja nujakoimatta joulutorin kulmien mielenilmauksista selvittiinkin.
"Perusoikeudet taattava"

Tampereella asuvien turvapaikanhakijoiden yhdessä Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivien kanssa järjestämä kulkue ja mielenosoitus keräsivät kaikkiaan runsaat 200 henkilöä. "Turvaa kaikille - paperiton ei ole laiton!" -mielenilmaus järjestettiin heitteillejättöä ja epäoikeudenmukaisia käännytystoimenpiteitä vastaan. Mielenosoitus vaatii hallitusta takaamaan turvapaikanhakijoiden perustuslain mukaiset oikeudet, kuten oikeuden asumiseen ja terveydenhoitoon.

Järjestäjien mukaan tällä hetkellä vastaanottopalvelut ovat lakanneet noin kymmeneltä henkilöltä ja Tampereella on jo useita henkilöitä, jotka on poistettu vastaanottokeskuksista kodittomiksi keskellä Suomen talvea. Toisaalta ilman kunnollisia henkilöpapereita maakunnassa on joitain kymmeniä henkilöitä. Lisäksi maakunnassa on jonkin verran jo lähtökohtaisesti luvattomasti maassa oleskelevia.

Poliisin mukaan luvattomasti maassa olevien määrää Pirkanmaalla on hankala arvioida. Osa ei ole viranomaisten tiedossa lainkaan ja osa taas on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Tänä vuonna on kuitenkin palautettu noin tuhat turvapaikanhakijaa.

Karkotus tai leiri

Laittomasti maassa olevien karkottamista vaativa soihtumielenosoitus puolestaan kokosi Keskustorille noin 50 henkilöä, jotka vaativat turvallisuutta tamperelaisille ja laittomasti maassa olevien paperittomien välitöntä pidättämistä ja maasta karkottamista tai sijoittamista valvottuihin oloihin esimerkiksi metsäleirille.

Tapahtuman järjesti Suomi Ensin! –aktivistit, joiden mielestä Euroopan kautta kulkeneet ja Ruotsin kautta tulleet turvapaikanhakijat ovat selvä turvallisuusuhka. Mielenosoittajien mukaan pakolaiset ovat kotoisin erittäin väkivaltaisista kulttuureista eikä monien henkilöllisyydestä ja taustoista ole todellista tietoa.