lauantai 8. syyskuuta 2018

MTV: SDP:n Erkki Tuomioja MTV:n Uutisextrassa: Ruotsin virheistä otettava opiksi – "Olemme onnistuneet kotouttamisessa paremmin"

MTV: SDP:n Erkki Tuomioja MTV:n Uutisextrassa: Ruotsin virheistä otettava opiksi – "Olemme onnistuneet kotouttamisessa paremmin" 8.9.2018
MTV: SDP:n Erkki Tuomioja MTV:n Uutisextrassa: "Vihapuheelle ei pidä antaa periksi" – jatkaa politiikassa

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että Suomessa on otettava oppia Ruotsin virheistä maahanmuuttopolitiikassa.

Tuomioja arvioi MTV:n Uutisextrassa, että Suomessa on onnistuttu paremmin maahanmuuttajien kotouttamisessa.

– Täällä ei ole toistaiseksi samanlaisia ongelmalähiöitä kuin esimerkiksi Ruotsissa Rinkeby. Ruotsissa on hoidettu joitakin asioita hyvin mutta joitakin huonosti ja niistä pitää ottaa täällä oppia, Tuomioja sanoo.

"Ruotsalainen yhteiskunta hyötynyt maahanmuutosta"
Ruotsin maahanmuutto-ongelmat ovat aiheuttamassa sosialidemokraateille rumaa vaalitappiota sunnuntain vaaleissa. Pääministeri Stefan Löfven on joutunut tiukentamaan Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa kovalla kädellä ja tämä on aiheuttanut kipuilua demareissa.

Osa perinteisistä kannattajista on siirtynyt vasemmistopuolueeseen, osa toiselle laidalle maahanmuuttovastaisiin Ruotsidemokraatteihin.

Tuomioja ymmärtää ruotsalaisten aatetoveriensa täyskäännöksen maahanmuuttopolitiikassa.

– Se on ollut tavallaan välttämätöntä, sillä turvapaikanhakijoita tuli moninkertaisesti Suomeen nähden ja aika hallitsemattomana. Pakko oli tehdä joitakin korjausliikkeitä ja se on ollut ongelmallista demareiden sisällä, Tuomioja sanoo.

Tuomioja kuitenkin muistuttaa, että pitemmällä ajalla ruotsalainen yhteiskunta on laajasti hyötynyt maahanmuutosta.

– Saksa ja Ruotsi ovat ottaneet eniten maahanmuuttajia ja juuri näiden maiden taloudet ovat menestyneimmät. Tällä on selvä yhteys, hän sanoo.

"Perussuomalaiset on nyt ihan eri kuin ennen"
Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttoon aiheuttaa eriseuraisuutta myös pohjoismaisten sosialidemokraattien kesken. Tanskassa sosialidemokraatit ovat valmiita yhteistyöhön äärioikeiston kanssa.

Ruotsissa demarit ovat tiukentaneet maahanmuuttolinjaansa, mutta yhteistyö maahanmuuttovastaisten Ruotsidemokraattien kanssa on täysin poissuljettu.

Tuomioja näkee, että Suomessa poliittinen asetelma on samankaltainen kuin Ruotsissa.

– On käynyt selväksi, että nykyiset hallituspuolueet eivät halua yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja vielä vähemmän meillä demareilla on syytä siihen. Perussuomalaiset on nyt ihan eri puolue kuin se, joka vennamolaisena keskustapopulistisena puolueena perustettiin, Tuomioja sanoo.

___________________________________


MTV: SDP:n Erkki Tuomioja MTV:n Uutisextrassa: "Vihapuheelle ei pidä antaa periksi" – jatkaa politiikassa

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Erkki Tuomioja ei aio liittyä siihen konkariedustajien kasvavaan joukkoon, joka on jättämässä politiikan. Entinen ulkoministeri on ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa Helsingissä.

Monet luopuvat kansanedustajat, esimerkiksi keskustan Seppo Kääriäinen ja Tapani Tölli, ovat harmissaan kielenkäytön koventumisesta politiikassa.

– Moni on ilmaissut pettymyksensä poliittisen keskustelumme tasoon ja siihen, että vihapuhe on tullut politiikkaan. Se on ihan totta ja se on huolestuttavaa, Tuomioja sanoo MTV:n Uutisextrassa.

– Tälle ei pidä antaa periksi, sillä monet ihan tarkoituksella yrittävät laskea politiikan tasoa omien päämääriensä edistämiseksi, hän sanoo.

Kiinnostaako ulkoministerin pesti?

72-vuotias Tuomioja nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan 1970-luvun alussa ja ulkoministerinä hän on toiminut pitkään 2000-luvulla.

Kiinnostaako ulkoministerin pesti, jos kutsu käy?

– Vaaleissa olen ehdolla. Sen pitemmälle en ole miettinyt, Tuomioja vastaa.