lauantai 1. syyskuuta 2018

Yle: Pääministeri Sipilä: Suomen nostettava maksamansa kehitysavun määrää

Yle: Pääministeri Sipilä: Suomen nostettava maksamansa kehitysavun määrää 1.9.2018
Uusi Suomi: Juha Sipilä Ylelle: ” Olen valmis nostamaan kehitysapua ja tuplaamaan pakolaiskiintiön”

Pääministerin mukaan Suomen pakolaiskiintiön voisi tuplata 2000:een, kun tietyt edellytykset täyttyvät.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen pitäisi nostaa maksamansa kehitysavun määrää.

Kehitysyhteistyön määrärahoja leikattiin vuonna 2016. Suomen kehitysyhteistyön määrärahat ovat tällä hetkellä noin 0,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Sipilä sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa, että kehitysavun määrässä pitäisi päästä asteittain 0,7 prosentin tasolle.

– Se on totta, että tästäkin tarpeellisesta asiasta on jouduttu nipistämään, kun omaa taloutta laitettiin kuntoon, hän sanoo.

Hän myös toisti Ykkösaamun haastattelussa, että pakolaiskiintiötä voisi Suomessa nostaa nykyisestä 750:stä noin 1500-2000:een. Sipilän mukaan EU:n pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä YK:n pakolaisjärjestön kanssa, jotta ihmisiä saataisiin autettua lähempänä kriisialueita.

Paikan päällä tehtäisiin valikointi, kuka on henkilökohtaisen suojelun tarpeessa ja kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta ihmisiä tulisi hallitummin Eurooppaan, hän sanoi.

– Silloin, kun nämä edellytykset täyttyvät, eli saamme rajavalvonnan kuntoon, pisteet aikaiseksi, joissa YK:n asiantuntemuksella suojelua tarvitsevat ihmiset valikoidaan, niin olen valmis siinä tilanteessa nostamaan kiintiötä, Sipilä jatkoi.