keskiviikko 5. syyskuuta 2018

HS: Poliisihallitus: Poliisi ei tehnyt virhettä itsenäisyyspäivän alpakkatapahtuman siirrossa – keinoja puuttua äärioikeiston mielenosoitukseen ei ollut

Helsingin Sanomat: Poliisihallitus: Poliisi ei tehnyt virhettä itsenäisyyspäivän alpakkatapahtuman siirrossa – keinoja puuttua äärioikeiston mielenosoitukseen ei ollut 5.9.2018

POLIISIHALLITUKSEN mukaan poliisi ei tehnyt virhettä, kun se siirsi viime itsenäisyyspäivänä lapsille markkinoidun tapahtuman pois Töölöntorilta Helsingissä. Lapsiperheitä houkuteltiin paikalle muun muassa alpakoilla.

Poliisihallitus selvitti asian, koska tapahtuman siirtämisestä oli tehty kanteluita. Selvityspyynnössä vaadittiin tutkimaan, miksi äärioikeiston kulkueet sallittiin, kun Töölöntorille tarkoitettu lastentapahtuma joutui siirtymään pois kulkueiden tieltä.

ÄÄRIOIKEISTON 612-soihtukulkueeseen osallistui noin 2 800 ihmistä.

Paikalla oli myös vastamielenosoittajia, joista osa oli Helsinki ilman natseja -kulkueen osallistujia. 612-marssijoita muun muassa heiteltiin kananmunilla. Solvauksia huudeltiin puolin ja toisin, minkä lisäksi myös kansainväliset käsimerkit viuhuivat. Siirrettäväksi määrätty lastentapahtuma järjestettiin jalkapallostadionilla Töölössä.

”Yleisötilaisuus ei automaattisesti voi syrjäyttää sitä aikaisemmin pidettäväksi ilmoitettua mielenosoitusta, minkä vuoksi poliisin menettelyä ei voitu pitää virheellisenä”, poliisi kertoi tiedotteessaan.

POLIISI selvitti myös sitä, olisiko käräjäoikeudessa lakkautettavaksi määrätyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimiin mielenosoituksessa pitänyt puuttua.

Poliisin mukaan sillä ei ollut keinoja puuttua mielenosoitukseen, koska yhdistyksen lakkauttamista koskevan asian käsittely oli edelleen kesken Turun hovioikeudessa. Tapaus ei ole ratkennut vieläkään.

”Kokoontumisvapauteen puuttuminen ennakolta voi olla nykyisen lainsäädännön puitteissa haastavaa, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettaisiinkin. Poliisihallitus arvioi hovioikeuden ratkaisun jälkeen tarkemmin poliisin toimintamalleja vastaisten mielenosoitusten varalle”, poliisi kertoo tiedotteessa.