keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Iltalehti: Pääministeri Sipilä myöntää: kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ei saada palautettua Irakiin - ”Se on ihan jumissa”

Iltalehti: Pääministeri Sipilä myöntää: kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ei saada palautettua Irakiin - ”Se on ihan jumissa” 19.9.2018

Salzburgiin saapunut pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi suomalaismedialle odottavansa mielenkiinnolla kesäkuun maahanmuuttokokouksen päätöksenteon toteuttamista.

EU-maat sopivat kesäkuussa unionin alueelle perustettavista maahanmuuttokeskuksista sekä EU:n ulkopuolelle perustettavista maihinnousukeskuksista, mutta käytännön edistymistä ehdotusten toimeenpanoksi ei ole tapahtunut.

EU:n ulkopuolelle perustettavien maihinnousukeskusten yhdeksi sijoituspaikaksi on kaavailtu Egyptiä. Sipilän myönsi, että ”Egypti on yksi potentiaalinen kumppani”, koska yhteistyö sen kanssa on sujunut hyvin.

Egyptissä on kuitenkin huono ihmisoikeustilanne, mutta siitä huolimatta Sipilä ei suoraan torjunut yhteistyötä maan kanssa.

- Siitä (ihmisoikeustilanteesta) on hyvä keskustella ja on myöskin hyvä, että pidetään yhteiskokous ennen kuin mennään pidemmälle näiden maiden kanssa.

EU aikoo järjestää myöhemmin yhteisen kokouksen arabimaiden kanssa.
Nihkeä Suomi

Tiukinta vääntöä Salzburgin kokouksessa odotetaan komission ehdotuksesta, jonka mukaan jäsenmaiden pitäisi perustaa yhteinen 10 000 työntekijän raja- ja merivartiosto, jolla olisi omaa toimivalta.

Suomi on kuitenkin suhtautunut ehdotukseen nihkeästi.

- Tämä täytyy huolella käydä läpi, on epäselvää, mitkä näiden joukkojen valtuudet olisivat, ja selkeästi on sovittu, että rajavalvonta on jäsenmaiden vastuulla, eli pitää katsoa pystytäänkö vahvistamaan jäsenmaiden omaa rajavalvontaa, ja mikä näiden joukkojen todellinen rooli on, Sipilä sanoi.

Irak-yhteistyö jumissa

Suomea kiinnostaa Itävallan kokouksessa myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden palauttaminen.

Irak ei tällä hetkellä suostu lainkaan ottamaan palautettavia henkilöitä vastaan, vaikka EU-on sitoutunut miljardiluokan rahoitukseen yhteistyösopimuksen kautta.

- Se (Irakiin palautus) on ihan jumissa, Irakin kanssa on tehty sopimus ja kumppanuussopimuksen yksi osa on se, että myös palautukset sujuisivat paremmin ja aion tämän kokouksessa ottaa esille, Sipilä sanoi.

Poliittista peliä

Osa päättäjistä pitää koko maahanmuuttokysymyksen nousua Euroopan ykkösasiaksi outona, koska vuoteen 2015 verrattuna maahantulijoiden määrä on pudonnut noin kymmenesosaan, eli Euroopassa ollaan aivan eri tilanteessa kuin pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan, mutta tästä huolimatta monien EU-maiden poliitikot vaativat tiukempia otteita ja myös äänensävyt ovat kiristyneet.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehottikin keskiviikkona EU-johtajia lopettamaan syyttelyn ja aggressiivisen retoriikan.

- Sen sijaan että kerätään maahanmuutolla poliittisia irtopisteitä, meidän pitäisi keskittyä asioihin, jotka toimivat ja viedä niitä eteenpäin, Tusk sanoi.