torstai 29. elokuuta 2019

HS: Perussuomalaiset haluavat panna uusiksi lain, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan

Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset haluavat panna uusiksi lain, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan 29.8.2019
Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset haluaa tarkastella uudelleen pykälää kansanryhmää vastaan kiihottamisesta

PERUSUOMALAISET ehdottavat, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan -lakipykälä otetaan uudestaan tarkasteluun. Asiasta kertoi perusuomalaisen ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio perussuomalaisten kesäkokouksessa Joensuussa.

Hänen mukaansa kansalaisilla tulee olla oikeus sanoa, mitä mieltä he ovat poliittista asioista ilman, että he joutuvat syytteeseen. Tavio totesi myös, että perusuomalaiset toivovat muita puolueita mukaan keskustelemaan asiasta. Hän kertoi laskeneensa, että tällä hetkellä neljä prosenttia kansanedustajista on esitutkinnan kohteena.

”Onko tämä se sananvapauden suunta, mihin haluamme sitä viedä?” hän sanoi.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kolmen kansanedustajan, Päivi Räsäsen (kd), Hussein Al-Taeen (sd) ja Juha Mäenpään (ps) puheista ja kirjoituksista.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan mielipiteiden liiallinen kriminalisointi johtaa itsesensuuriin, kun puhuja ei voi etukäteen tietää onko hänen sanomansa laitonta vai ei.

”Puheen järkevyyttä voidaan aina arvostella ja kritisoida, mutta mielipiteiden kriminalisointi on väärä tie. Väärän tiedon levittäminen on toki eri asia”, hän totesi.

Halla-aholta kysyttiin kokouksessa, miksi sitten perussuomalaisten kansanedustaja teki itse tutkintapyynnön Abdirahim ”Husu” Husseinin väitteestä, että kaikki perusuomalaiset ovat rasisteja.

Halla-aho vastasi, että kyseessä on tapa tuoda esiin yhteiskunnassa vallitsevia kaksoisstandardeja.

”Nämä tapaukset ovat tuoneet esiin sen, että kyseessä on todellisuudessa poliittinen lain tulkinta. Lakia käytetään tietynlaisen poliittisen mielipiteen tukahduttamiseen”, hän lisäsi.

HALLA-AHON mukaan lain pitäisi kohdella kaikkia samalla tavoin, jotta lait olisivat ennustettavia.

Tavio kertoi myös tarkemmin, miten kiihottaminen kansan ryhmää vastaan -lakipykälää voitaisiin mahdollisesti muuttaa. Hänen mukaansa lain päätunnusmerkistönä on loukkaavuus tiettyä kansanryhmää kohtaan. Tavion mukaan laki voisi perustua sen sijaan yllytykseen.

”Nyt pitää aina määritellä mikä on kansanryhmä, ja se on tulkinnanvaraista. Kun lakia säädettiin, alkuperäinen tunnusmerkistö oli se, että onko teolla aitoa väkivaltaan lietsovaa yllykettä”, hän sanoi.