Helsingin Sanomat: Poliisi aloittaa esitutkinnan kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslajipuheesta: ”Se on aika perinteistä vihapuhetta” 13.8.2019
Yle: Poliisi epäilee kolmea kansanedustajaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – "Voi olla, että Räsäsen ja al-Taeen tutkinta rajataan"
MTV: Poliisi tutkii perussuomalaisten kansanedustajan vieraslaji-puheet – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
Ilta-Sanomat: Poliisi tutkii perussuomalaisten kansanedustajan vieraslaji-puheet – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
Uusi Suomi: Poliisi: Hussein al-Taeen kirjoitukset yhä selvityksessä, syyteoikeus voimassa – ”Ilmiselvää juutalaisvastaisuutta”
Uusi Suomi: Poliisilta päätös: Perussuomalaisten kansanedustajan eduskuntapuheesta alkaa esitutkinta
Uusi Suomi: Poliisi perussuomalaisten kansanedustajan esitutkinnasta: Äärimmäisen poikkeuksellinen tapaus
Uusi Suomi: Jussi Halla-aho: ”Härskiä politikointia” – Perussuomalaiset estäisi kansanedustajan syytesuojan murtamisen
HELSINGIN poliisi aloittaa esitutkinnan perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään puheesta eduskunnassa.
Mäenpää puhui kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa ensin maahan tulleista poliittisista turvapaikanhakijoista ja otti tämän jälkeen kantaa hallitusohjelmaan tavalla, joka rinnastaa turvapaikanhakijat ja vieraslajit toisiinsa.
”Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa”, Mäenpää sanoi.
Mäenpään epäilty rikos on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
RIKOSKOMISARIO Pekka Hätönen ei halua ennakoida prosessin lopputulosta, mutta hän pitää Mäenpään lausumaa perinteisenä vihapuheena.
”Se on aika perinteistä vihapuhetta sen takia, että siinä pyritään loukkaamaan ihmisarvoa ja poistamaan ihmisyyttä siitä ryhmästä”, Hätönen arvioi.
Hätösen mukaan esitutkinnassa kuullaan, mitä Mäenpää itse on kirjoituksillaan tarkoittanut.
MÄENPÄÄ sanoo HS:lle, että hänen on parempi olla kommentoimatta esitutkintaan siirtyvää asiaa. Hän tyytyy vastaamaan kirjailija Erno Paasilinnan sitaatilla avaamatta kommenttiaan tarkemmin.
”Kun valta alkaa horjua, se kiristää heti otettaan.”
Kesäkuussa pari päivää puheensa jälkeen Mäenpää sanoi HS:lle, että jokainen voi tulkita lausunnon vieraslajeista haluamallaan tavalla. Hän otti myös esille, että puhui samassa yhteydessä erilaisista uskonnoista.
Toimittaja kysyi, pitäisikö erilaisiin uskontoihin suhtautua Mäenpään mielestä samalla tavalla kuin vieraslajien torjuntaan eli haitallisten lajien tuhoamiseen.
”Ehkä meidän siinä vaiheessa kun otetaan tänne esimerkiksi turvanpaikanhakijoita tai pakolaisia, niin ehkä tulisi kiinnittää huomiota myös heidän uskonnolliseen taustaan. Itse näkisin, että meidän kannattaisi, jos otamme tänne pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, niin he olisivat kristittyjä”, Mäenpää vastasi.
LUE LISÄÄ: Perussuomalaisten kansanedustaja yhdisti vieraslajien torjunnan turvapaikanhakijoihin – soitimme
HÄTÖNEN on keskustellut syyttäjien kanssa jo esitutkinnan aloittamisesta, mutta vielä poliisin tutkinnan jälkeen asian eteneminen siirtyy valtakunnansyyttäjänvirastoon harkittavaksi.
Asian lopullinen eteneminen on vielä tätäkin mutkikkaampaa, koska kansanedustajien sananvapauden suoja eduskunnassa lausutuista asioista on poikkeuksellisen laaja.
Syyttäjän ratkaisun jälkeen Mäenpäätä koskeva asia etenisi perustuslakivaliokuntaan, minkä jälkeen viiden kuudesosan eduskunnassa paikalla olevista kansanedustajista täytyisi puoltaa syytettä.
Jo pelkästään perussuomalaiset yksin pystyisi kaatamaan kansanedustajaansa koskevan rikosjutun etenemisen.
HÄTÖNEN sanoo, että ainoa oikeuskirjallisuus tapauksen tulkinnan avuksi on löytynyt Euroopan parlamentin käytännöstä. Myös Euroopan parlamentissa nautitaan laajasta sananvapauden suojasta.
”Sananvapausrikosepäilyihin, loukkaavaan puheeseen ja tällaiseen on saanut immuniteetin parlamentista. Rasistinen vihapuhe on ollut sellainen, että siitä ei ole myönnetty Euroopan parlamentissa immuniteettia ja syytesuojaa”, Hätönen avaa.
Hän kuitenkin painottaa, että tämä ei sido eduskunnan ratkaisua.
RIKOSKOMISARIO Hätösen pöydällä ovat tällä hetkellä yhä myös tutkintapyynnöt Päivi Räsäsen ja Hussein al-Taeen kirjoituksista.
Räsänen otti kantaa Helsinki Pride 2019 -tapahtuman alla siihen, että kirkko ilmoitti olevansa tapahtuman virallinen partneri. Hän kirjoitti, että synti ja häpeä on nostettu ylpeyden aiheeksi.
Räsänen viesti sisälsi myös kuvan uuden testamentin jakeista, joissa puhutaan jumalan saastaisuuteen hylkäämistä ruumiinsa häpäisijöistä.
”Sillä suoraan viitataan ajankohta huomioidenkin tähän Pride-tapahtumaan ja tuodaan julki sellaista viestiä, että kuuluminen seksuaalivähemmistöön on Häpeän aihe”, Hätönen sanoo.
Priden tarkoitus on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.
HUSSEIN AL-TAEE puolestaan parjasi vanhoissa vuosien 2011–2012 Facebook-kirjoituksissaan erilaisia vähemmistöjä.
Viestit nousivat esiin pian huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen ja tuore kansanedustaja jäi mediahässäkän jälkeen sairauslomalle. Hän on sittemmin palannut eduskuntatyöhön.
Lain mukaan viestien esilläoloaika määrittelee rikoksen vanhentumisen kiihottamisessa kansanryhmää vastaan. Tästä syystä poliisi on Hätösen mukaan todennut, että mahdollinen mahdollinen kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei olisi rikosoikeudellisesti vanhentunut.
Hätösen mukaan asiassa täytyy silti huomioida se, että kirjoitukset ovat jo seitsemän ja kahdeksan vuoden takaa, al-Taee on sanoutunut niistä irti ja pahoitellut kirjoituksia.
”Silloin kun puhutaan sananvapausrikoksista ja sanan käyttämisestä, sillä on myös merkitystä, miten sanaa käytetään teon jälkeen”, Hätönen sanoo.