tiistai 7. lokakuuta 2008

HS: Perussuomalaiset erottuivat eduskunnan maahanmuuttokeskustelussa

Helsingin Sanomat kertoo, että nopea pääsy työelämään ja mahdollisuus oppia suomen tai ruotsin kieltä ovat useimpien kansanedustajien mielestä keinot, joilla Suomeen muualta tulleet parhaiten saadaan mukaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa. HS:n mukaan kaikissa puolueissa hyväksytään ajatus, että oman työvoiman vähentyessä Suomessakin tarvitaan entistä enemmän muuttajia ulkomailta. Perussuomalaiset erottuivat eduskunnan keskustelussa ehdottamalla tiukkoja ehtoja maahanmuuttajille.

Helsingin Sanomat/STT: uutinen
7.10.2008 19:18


Maahanmuuttoasioista hallituksessa vastaava ministeri Astrid Thors (r) ihmetteli tiistaina eduskunnassa, että työtön muuttaja joutuu Helsingissä odottamaan melkein puoli vuotta pääsyä työvoimatoimiston virkailijan puheille. Thorsin mielestä tämä on "käsittämätöntä".

Jatkoksi Thors valitteli sitäkin, että aikaa kuluu keskimäärin kolme neljä kuukautta, ennen kuin maahanmuuttaja pääsee mukaan jonkinlaiseen kielikoulutukseen.
...
Kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) sanoi, että muuttajiksi voisi ottaa vain sellaisia, joilla on riittävä ammattitaito aloilla, joilla Suomessa on pulaa työntekijöistä. Maahanmuuttajien pitäisi myös olla pääsääntöisesti työikäisiä, työhaluisia ja työllistyviä ihmisiä, ja kulttuurierotkaan eivät saisi olla liian suuret.

Kokoomuksen Arto Satosen mielestä Suomen kansainvälistymiselle ei ole vaihtoehtoa. Satonen suositteli, että muuttajia yritettäisiin rekrytoida niistä Aasian ja itäisen Keski-Euroopan maista, joiden kansalaiset ovat jo nyt Suomessa työllistyneet parhaiten.

Myös Satonen toivoi maahanmuuttajille lisää kielikoulutusta, mutta sanoi, ettei kielitaidottomuudestakaan pitäisi tehdä työllistämisen estettä. Monet käden taitajat selviävät Satosen mielestä vähäisemmälläkin kielitaidolla.

Vasemmistoliiton Kari Uotila vastasi, että kyllä kielitaitoa hekin tarvitsevat, jotta saavat tarvittaessa selvää työsopimuksista ja laeista.

Keskustan Oiva Kaltiokumpu ehdotti, että kieliopintoja tarjottaisiin jo muuttajien kotimaassa ja muuton jälkeen opiskella pitäisi voida osin työaikana ja työnantajan tuella. Tarja Tallqvist (kd) varoitteli, että kielitaidottomaksi jääminen voi johtaa syrjäytymiseen ja köyhyyteen.

Hallitus oli listannut muuttajien kotouttamisessa koettuja ongelmia eduskunnalle nyt annetussa selonteossa. Opposition mielestä hallitus ei kuitenkaan ota ongelmia riittävän vakavasti. Maarit Feldt-Ranta (sd) ihmetteli, miksi työvoimapoliittisia rahoja leikataan 60 miljoonaa euroa, kun niistä suurin osa olisi voitu käyttää esimerkiksi muuttajien koulutukseen.

Keskustelussa maahanmuuttajista tuli myös esille peruseroja poliitikkojen ajattelussa. Perussuomalaisten mielestä lähtökohtana pitää olla, että maassa maan tavalla. Feldt-Ranta puolestaan totesi, että sellainen ajattelu "rakentaa sellaisen ahtaan muotin, johon sekä kantaväestön että varsinkin muualta tulevien on vaikeaa itsensä puristaa".