keskiviikko 8. lokakuuta 2008

HS: Kysymys ulkomaalaisvihasta sähköisti Soinin puheenjohtajatentin


Helsingin Sanomat:
Kysymys ulkomaalaisvihasta sähköisti Soinin puheenjohtajatentin
8.10.2008


Perussuomalaisten epäilty ulkomaalaisviha sähköisti ilman, kun puolueen puheenjohtaja Timo Soini keskiviikkona vastasi kysymyksiin Helsingin Sanomien vaalitentissä.

Haastattelija, toimittaja-kirjailija Leif Salmén pääsi aiheeseen käsiksi, kun Soini sanoi, että rahoittaakseen kuntien palveluja ja poistaakseen dieselveron puolue tinkisi kehitysapurahojen korotuksesta.

Salmén huomautti vihreiden puoluesihteerin Panu Laturin sanoneen, että perussuomalaiset lietsovat muukalaisvihaa.

"Minä en lietso minkäänlaista vihaa", Soini vakuutti.

Päivälehden museoon kertynyt 130-päinen yleisö keskittyi korvin kuultavasti kuulemaan jatkoa.

Salménin mielestä perussuomalaiset ajavat muukalaispolitiikassaan kahdella raiteella: Soini on lupsakka populisti ja kentällä "kalastetaan sameissa vesissä".

"Ei me perussuomalaiset ketään vihata, mutta se on totta, että me ajamme kohtalaisen tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa."

Soini myös kiisti Salménin vihjailut, että perussuomalaisilla olisi yhteyksiä Itävallan ja Italian äärioikeistolaisiin puolueisiin. "Ei meillä mitään internationaalia ole.

Salmén lainasi perussuomalaisten helsinkiläisehdokkaan Jussi Halla-Ahon mielipiteitä muslimeista: hänen mielestään muslimikulttuuri toisin kuin länsimainen kunnioittaa voimaa ja muslimit pitävät ulkopuolisia "eläiminä".

Soini kieltäytyi kahdesti sanoutumasta irti Halla-Ahon käsityksistä. Soini vetosi siihen, että Halla-Aho ei ole puolueen jäsen, että hän vastaa itse mielipiteistään, että Helsingin piiri on hänet laillisesti asettanut ehdolle ja että kansa päättää, ketkä valitaan.

"Ymmärrämme täysin, mitä te nyt sanotte", Salmén viilsi.

"No se on oikein hyvä", Soini vastasi.