torstai 16. lokakuuta 2008

Savon Sanomat: Osa pakolaisista valehtelee ikänsä

Maahanmuuttoministeriö haluaa ulkomaalaislakiin lisäyksen joka sallisi ikätestien tekemisen alaikäisille. Ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan jopa kymmenet yksin Suomeen tulevista lapsipakolaisista ovat todellisuudessa 18 vuotta täyttäneitä. Testi perustuisi vapaaehtoisuuteen. Hampaista iän voi arvoida puolen vuoden tarkkuudella, mutta luotettavampaan tulokseen tarvitaan lisäksi ranneluun tutkiminen.

Pakolaisneuvonta ry ei hyväksy ikätestien tekemistä lapsipakolaisille. Järjestö pitää luustotestejä epäluotettavina ja pakolaisten oikeusturvaa loukkaavina.

Savon Sanomat:
Osa pakolaisista valehtelee ikänsä
Pohjois-Savokin tunnustelee pakolaiskeskusta
16.10.2008

Hampaat paljastavat iän melko tarkasti
17.10.2008

Maahanmuuttovirasto liputtaa sormenjälkirekisterille

8.10.2008


Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan jopa kymmenet yksin Suomeen tulevista lapsipakolaisista ovat todellisuudessa 18 vuotta täyttäneitä.

Maahanmuuttovirasto haluaa ulkomaalaislakiin lisäyksen, joka sallisi ikätestien tekemisen alaikäiselle pakolaiselle.

Testissä tutkittaisiin hakijan hampaita ja ranteen luita iän määrittämiseksi. Testin teettäisi poliisi, ja se perustuisi vapaaehtoisuuteen.

Suomeen saapuneiden lapsipakolaisten määrä on noussut ennätyslukemiin vuonna 2008.

Yksin tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli syyskuun lopussa 293. Esimerkiksi viime vuonna heitä oli 98.

Jorma Vuorio arvioi, että alaikäisten hakijoiden määrä voi vuoden loppuun mennessä nousta jopa 500:een. Nopea nousu vaikeuttaa lapsipakolaisten sijoittamista kuntiin.

Suurin osa lapsipakolaisista tulee Somaliasta ja Irakista.

----------

Pohjois-Savon TE-keskus aloittaa kuntien kanssa neuvottelut vastaanottokeskuksen perustamisesta pakolaisille. Pohjois-Savossa ei ole ollut yhtään pakolaiskeskusta sitten vuoden 2000, jolloin Vaajasalon lyhytikäiseksi jäänyt keskus suljettiin.

Sisäasianministeriön mukaan Suomessa on tarve yli 500 uudelle vastaanottopaikalle nykyisten 2 000:n lisäksi. Ministeriö selvittää parhaillaan työvoima- ja elinkeinokeskusten kanssa kuntien valmiutta järjestää uusia paikkoja.

Suomeen saapuvien pakolaisten määrä on noussut jyrkästi viime vuodesta. Ruuhkan lieventämiseksi avattiin tällä viikolla 24-paikkainen vastaanottokeskus Punkalaitumelle.

Turvapaikanhakijoiden etujärjestö Pakolaisneuvonta ry ei hyväksy ikätestien tekemistä lapsipakolaisille. Järjestö pitää luustotestejä epäluotettavina ja pakolaisten oikeusturvaa loukkaavina.

Kuopiolainen oikeushammaslääkäri Ari-Pekka Parviainen sanoo, että luotettavaan ikäarvioon tarvittaisiin useita tutkimuksia.

-----------

- Ikä saadaan aika tarkasti selville hampaista panorama-röntgenkuvan eli ortopantomon avulla. Siinä ei voi huijata. Ikä voidaan määritellä puolen vuoden tarkkuudella.

- Hampaisto on valmis 16-vuotiaana, mutta viisaudenhampaat jatkavat kehitystä 18-vuotiaaksi asti. Jos hampaat ovat kehittyneet loppuun, kysymyksessä on mitä todennäköisemmin täysi-ikäinen ihminen, sanoo oikeushammaslääkäri Ari-Pekka Parviainen Kuopiosta.

Maahanmuuttovirasto on ilmaissut halunsa selvittää turvapaikkaa hakevien lasten todellisen iän testeillä.

Hampaiston iän määrityksessä käytetään kansainvälisiä taulukoita, joita pidetään hyvin luotettavina, koska ne perustuvat isojen massojen mittaustuloksiin. Omat taulukot on kehitetty aasialaisille ja valkoihoisille.
[...]
Vain yhteen tutkimukseen Parviaisen mielestä ei kuitenkaan voi tuijottaa ikätestissä. Kolme tekijää: hampaisto, luusto ja kalenteri-ikä antavat yhdessä tarkan tuloksen.

- Hampaiston ja luuston kehitys voivat erota toisistaan. Joillakin hampaat kehittyvät nopeammin kuin luusto, ja toisilla taas päinvastoin.

Röntgenkuva pienistä sormenpään kokoisista ranneluista kertoo luuston luutumisvaiheen.

---------------

Maahanmuuttovirasto pitää sormenjälkirekisterin perustamista aiheellisena. Viraston mukaan viime vuonna yli tuhannen Suomeen tulleen ulkomaalaisen henkilöllisyyttä ei voitu varmistaa.

Viraston lausunto liittyy lakiehdotukseen, joka sallisi passeihin liitettävien sormenjälkien keräämisen kansalliseen tietokantaan.
[...]