sunnuntai 26. lokakuuta 2008

HS: Turvapaikanhakijoita tulossa paljon

Helsingin Sanomat käsittelee pääkirjoituksessaan Suomeen kohdistuvan pakolaisvirran ongelmia. Perheenyhdistämisten kautta Suomeen otettavien määrä on moninkertainen turvapaikkaprosessin kautta saapuviin verrattuna. Somaliasta tulevista perheenjäsenistä 90 prosenttia on luku- ja kirjoitustaidottomia.

Helsingin Sanomat: pääkirjoitus
26.10.2008


[...]
Maahanmuuttovirastossa pelätään, että nykyiset kotouttamisongelmat ovat pieniä sen rinnalla, mihin tulevaisuudessa pitäisi varautua. Kun Suomeen virtaa nyt noin 1 500 turvapaikanhakijaa vuodessa, merkitsee se sitä, että perheiden yhdistämisohjelman kautta lähivuosina maahan on tulossa jopa 5 000 perheenjäsentä vuosittain. Somaliasta tulevista perheenjäsenistä jo lähes 90 prosenttia on luku- ja kirjoitustaidottomia.
[...]
Muiden pohjoismaiden tiukennettua turvapaikansaannin ehtoja on maahanmuuttajien virta kääntynyt Suomeen. Tässä kuussa kahden viikon aikana on turvapaikanhakijoita tullut jo 335, joista Somaliasta 189. Hakijoista 52 on alaikäisiä.
[...]
Ongelma ei saisi jäädä yksin kuntien kannettavaksi. Valtion maksama kolmen vuoden korvaus kunnalle pitäisi saattaa ajan tasalle, sillä korvauksen taso on peräisin 1990-luvun alkupuolelta.

Unohtamalla turvapaikan saaneet maahanmuuttajat vastaanottokeskuksiin rakennetaan tulevaisuuteen kalliita ongelmia ratkottaviksi.