sunnuntai 19. lokakuuta 2008

HS: Soini rasismihuolesta: Thorsin syytä katsoa peiliin


Helsingin Sanomat:
Soini rasismihuolesta: Thorsin syytä katsoa peiliin
19.10.2008


Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmää maahanmuuttoasioista vastaavan ministerin Astrid Thorsin (r) lausunnot perussuomalaisten maahanmuuttajavastaisuudesta. Soini sanoo pettyneensä Thorsiin ja syyttää tätä "törkeästä leimausyrityksestä".

Soinin mukaan Thors peittelee Rkp:n omaa suvaitsemattomuutta.

"Voisivat keskittyä siihen, millaista politiikkaa ja suvaitsevaisuuskäsitettä Rkp:n hallitsemissa kunnissa suomenkielisiä kohtaan on", Porvoosta puhelimitse tavoitettu Soini sanoi Helsingin Sanomille.

Soini epäilee, että Thorsin lausunnon takana on valtapolitiikka. Hänen mukaansa Rkp:ssä pelätään, että perussuomalaiset voivat kuntavaalimenestyksen myötä syrjäyttää puolueen Kuntaliiton hallituksesta.

Syytteet perussuomalaisten muukalaisvastaisuudesta ovat ryöpsähtäneet esille useaan otteeseen kuntavaalien alla. Muun muassa vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi on epäillyt, että osa perussuomalaisten ehdokkaista lietsoisi maahanmuuttajavastaisia asenteita.

Toisaalta perussuomalaisten kentältä on kuulunut aika ajoin kritiikkiä, jonka mukaan Soini suhtautuu maahanmuuttoon liian lepsusti.

Soinin mukaan on älyllistä epärehellisyyttä jankuttaa muutaman yksittäisen ehdokkaan esiin nostamista teemoista. Hän korostaa, että puolueella on 1 840 ehdokasta kuntavaaleissa, ja jokaisella on oikeus mielipiteidensä ilmaisuun.

Puolueen yksimielisesti hyväksytty linja löytyy Soinin mukaan puolue- ja vaaliohjelmista.

"Suuret puolueet ovat säikähtäneet perussuomalaisten suosion kasvusta ja meihin yritetään nyt lyödä leimaa. Me määrittelemme kuitenkin itse itsemme ohjelmien ja toimintamme kautta", Soini sanoo.

"Kenenkään pidä olla huolissaan. Me teemme hyvää, emmekä pahaa", hän vakuuttaa.

Soini tyrmää myös väitteet, että perussuomalaiset kopioisivat muista Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta tunnettujen laitaoikeistopuolueiden teemoja. "Me olemme suomalainen puolue ja puolustamme pientä suomalaista ihmistä."

------------------------------

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors pelkää perussuomalaisten kehittyvän ulkomaalaisvastaiseksi puolueeksi. Ministeri sanoo näkevänsä puolueessa samoja piirteitä kuin muiden pohjoismaiden populistisissa oikeistopuolueissa.

"Ryhmillä on yhteyksiä toisiinsa. Perussuomalaisten kannattajajoukoissa ja ehdokkaissa on henkilöitä, jotka suhtautuvat erittäin kielteisesti ulkomaalaisiin. Tämä on näkyvissä etenkin Helsingissä", Thors sanoi Aamulehdelle.

Lääkkeeksi Suomen "ghettoutumiseen" ministeri ehdottaa määrätietoista politiikkaa maahanmuuttajien kotouttamisessa. Hän vaatii myös nykyisen 30 miljoonan euron kotouttamisrahan kasvattamista.

"Maahanmuuttotilannetta ei ennakoitu 2006–2007, kun teimme budjetin väliraamit. Maahanmuuton tarpeet katsotaan uudestaan budjetin puolivälitarkastuksessa", Thors sanoi lehdelle.