perjantai 10. lokakuuta 2008

HS: Kiintiöt auttaisivat maahanmuuttajia työllistymään

Helsingin Sanomat, mielipide:
Abdoulmajid Hakki: Kiintiöt auttaisivat maahanmuuttajia työllistymään 10.10.08

Negatiiviset asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat yksi korkeimmista kynnyksistä maahanmuuttajien työllistämisen tiellä. Vaikka yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajia, kynnys rikkoa tätä lakia on hyvin matala sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Lähes kolme prosenttia Suomen väestöstä on syntynyt maan rajojen ulkopuolella. Suuri osa näistä maahanmuuttajista on työttöminä. Erityisesti korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työnsaanti on raskaan kiven alla.

Maahanmuuttajien syrjintää voidaan hyvin verrata naisten syrjintään niissä maissa, jossa naisella ei ole käytännössä oikeuksia.

Suomessa puhutaan yritysten johdon naiskiintiöstä. Kaikissa Suomen poliittisissa puolueissa sukupuolikiintiöt ovat käytössä. Samoin monien julkisten virkojen täyttämisessä kiinnitetään huomiota sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen.

Sukupuolikiintiöiden tarkoituksena on edistää tasa-arvoa naisten ja miesten välillä ja torjua syrjintää sukupuolen perusteella. Tasa-arvon ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteuttamiseksi ihmisten asenteiden muutos on hyvin hidasta. Se kestää ehkä läpi muutaman sukupolven elämän.

Tämä osaltaan synnyttää ristiriitoja ja ruokkii vähemmistöjen ja syrjittyjen radikalisoitumista. Siinä tilanteessa koko yhteiskunnan turvallisuus on uhattuna.

Kolme prosenttia väestöstä on suuri inhimillinen ja taloudellinen potentiaali. Siinä löytyy eri alojen osaamista ja kykyjä, joiden hyödyntäminen palvelee suomalaisen hyvinvoinnin kehittämistä. Samalla se motivoi maahanmuuttajia kotoutumaan uuteen kotimaahansa ja olemaan vastuullisia yhteiskunnan jäseniä.

Nykyisten asenteiden vallitessa näyttää olevan hyvin vaikea nostaa maahanmuuttajataustaiset ihmiset tasavertaisen kansalaisen asemaan, jossa maahanmuuttajalla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kantaväestön edustajilla.

Minimikiintiön soveltaminen maahanmuuttajille julkisella sektorilla edistäisi maahanmuuttajien työllistämistä myös laajemmin. Tämä palvelee yhdenvertaisuuden toteuttamista yli asennerajojen.

Samalla se velvoittaa työnantajaa antamaan mahdollisuuden maahanmuuttajataustaisille työnhakijoille ja näin ollen käyttää hyväkseen tarjolla olevaa osaamispääomaa. Kiintiö velvoittaa työhakijoiden tasapuoliseen kohteluun ja edistää yhteiskunnan sivuraiteille jääneiden pääsyä mukaan aktiivisiksi toimijoiksi yhteiskunnan kehittämiseen.

Suomella ei ole varaa maksaa maahanmuuttajien koulutusta, jos muuttajat eivät valmistuttuaan voi saada koulutustaan vastaava työtä.

Yhteiskunnalla ei myöskään ole varaa jatkuvasti maksaa työttömien koulutettujen maahanmuuttajataustaisten ihmisten elantoa samalla, kun jatkuvasti mainostamme tarvitsevamme ulkomaalaista työvoimaa.

ABDOULMAJID HAKKI

diplomi-insinööri

Lappeenranta