sunnuntai 11. syyskuuta 2016

HS: Itäkeskuksessa maahanmuuttovastainen mielenosoitus – Poliisi tutkii epäiltyä ulkomaalaistaustaisen naisen joukkopahoinpitelyä lähistöllä

Helsingin Sanomat: Itäkeskuksessa maahanmuuttovastainen mielenosoitus – Poliisi tutkii epäiltyä ulkomaalaistaustaisen naisen joukkopahoinpitelyä lähistöllä 11.9.2016
Iltalehti: Epäily: Ulkomaalaistaustainen nainen pahoinpidelty Itäkeskuksessa - lähellä rasistinen mielenosoitus
Iltalehti: Rasistista nimittelyä, tönimistä ja repimistä: raskaana oleva musliminainen pahoinpideltiin Itiksessä - "olen aivan järkyttynyt"
Youtube-video (2 min)

POLIISI tutkii epäiltyä ulkomaalaistaustaisen naisen pahoinpitelyä Helsingin Itäkeskuksen metroaseman lippuhallissa sunnuntai-iltapäivänä. Pahoinpitelyyn osallistui poliisin saaman ilmoituksen mukaan useita henkilöitä.

”Tekijöitä oli ilmoituksen mukaan useampi ja he olivat poistuneet paikalta ennen kuin partio saapui paikalle”, sanoo yleisjohtaja, komisario Teemu Lappalainen Helsingin poliisilaitokselta.

SAMAAN aikaan metroaseman viereisellä Tallinnanaukiolla oli käynnissä maahanmuuttovastainen ”Suomi ensin” -mielenosoitus.

”Tällä hetkellä ei ole tietoa, liittyikö pahoinpitely tähän käynnissä olevaan mielenilmaisuun”, Lappalainen sanoo.

_____________________


Iltalehti: Epäily: Ulkomaalaistaustainen nainen pahoinpidelty Itäkeskuksessa - lähellä rasistinen mielenosoitus

Poliisi tutkii ulkomaalaistaustaisen täysi-ikäinen naisen epäiltyä pahoinpitelyä Helsingin Itäkeskuksessa.

Sunnuntaina kello 15.20 ulkomaalaistaustainen nainen soitti hätäkeskukseen ja kertoi, että joukko henkilöitä olisi pahoinpidellyt hänet. Epäilty pahoinpitely tapahtui Helsingin Itäkeskuksen metroaseman lippuhallissa.

Poliisin saavuttua paikalle tekijät olivat jo poistuneet. Poliisi kuulusteli naista, joka kertoi, että useampi henkilö oli töninyt ja lyönyt häntä. Hänellä ei ollut vakavampia vammoja.

Samaan aikaan metroaseman viereisellä Tallinnanaukiolla oli käynnissä rasistinen "Suomi ensin" -mielenosoitus.

Poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeellä pahoinpitely, mutta ei osaa vielä sanoa, syytetäänkö pahoinpitelystä yhtä vai useampaa henkilöä.

- Ilmeisesti pahoinpitely oli kestänyt noin viisi minuuttia, sillä nainen kertoi henkilöiden hyökänneen hänen kimppuunsa noin kello 15.15, kertoi yleisjohtaja, komisario Teemu Lappalainen Helsingin poliisilaitokselta.

Lappalainen ei kommentoi, tunsivatko epäillyt ja uhri toisiaan entuudestaan.

- Tapauksen tutkinta on aivan alussa, sillä rikosilmoitusta ei ole vielä edes kirjattu, komisario sanoi.

-----

Iltalehti: Rasistista nimittelyä, tönimistä ja repimistä: raskaana oleva musliminainen pahoinpideltiin Itiksessä - "olen aivan järkyttynyt"

Maahanmuuttajataustainen raskaana oleva musliminainen kertoi Iltalehdelle Helsingin Itäkeskuksessa tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Poliisi tutkii ulkomaalaistaustaisen täysi-ikäinen naisen epäiltyä pahoinpitelyä Helsingin Itäkeskuksessa. Sunnuntaina kello 15.20 nainen soitti hätäkeskukseen ja kertoi, että joukko henkilöitä olisi pahoinpidellyt hänet.

Iltalehti sai yhteyden naiseen, joka kertoi olevansa hyvin järkyttynyt tapahtuneesta. Hän on myös neljännellä kuulla raskaana.

Maahanmuuttajataustainen musliminainen on asunut Suomessa lapsesta asti ja puhuu hyvää suomea.

Lähellä naisen pahoinpitelypaikkaa oli sunnuntaina iltapäivällä käynnissä maahanmuuttovastainen "Suomi ensin" -mielenosoitus. Nimettömänä pysyttelevän nuoren naisen mukaan poliisin kanssa oli sovittu, että kauppakeskus Itiksen liikkeissä sai asioida myös mielenosoituksen aikana. Nainen oli menossa rahanvaihtoliikkeeseen, jonka omistaa somalialaistaustainen mies.

- Kun olin menossa liikkeeseen sisälle, sinne tuli iso joukko mielenosoittajia estämään sisäänpääsyni. Sanoin heille, että poliisi on antanut luvan ja saan mennä asioimaan näihin liikkeisiin. He sanoivat, etten todellakaan saa mennä minnekään. Kun yritin kävellä kohti liikkeen ovea, he tulivat eteeni ja alkoivat töniä minua sekä huutaa rasistisia haukkumanimiä, nainen kertoo.

Järkyttävä pahoinpitely

Naisen mukaan pahoinpitelijöitä oli kymmenkunta ja hän huusi apua useaan otteeseen. Poliisit tulivat paikalle muutaman minuutin päästä ja päästivät naisen kauppaan sisälle.

- Vaatteeni ja huivini olivat aivan revityt. Olin niin pettynyt poliisien toimintaan, että soitin hätäkeskuksen kautta toisen poliisipartion paikalle, nainen kommentoi.

Paikalle tullut ambulanssi kehotti naista menemään sairaalaan, mutta hän meni ensin poliisien pyynnöstä tunnistamaan pahoinpitelystä epäiltyjä henkilöitä. Naisen mukaan henkilöt olivat edelleen poliisin tullessa paikalla. Hän tunnisti yhden ja silminnäkijät tunnistivat loput henkilöt.

- Poliisi sanoi, että kutsuu minut kuulusteluun. He aikoivat myös katsoa valvontakameratallenteita, nainen kertoo.

Vasta sunnuntai-iltana nainen oli menossa sairaalaan. Hän kertoi, että häntä huimaa ja on paha olo. Päänsärkyä on myös esiintynyt, mutta ilmeisesti hän välttyi murtumilta.

- Käveleminen on tosin hankalaa, ehkä varpaissa on jonkinlainen nyrjähdys. Isokokoinen mies talloi pahoinpitelyssä varpailleni. Olen edelleen aivan järkyttynyt siitä, että tällaista voi todella tapahtua Suomessa, nainen summaa.

Poliisi vahvisti sunnuntaina, että se tutkii kyseistä pahoinpitelyä.