lauantai 3. toukokuuta 2014

Iltalehti: Nettivainoaminen ajoi naisen elämän kaaokseen

Iltalehti: Nettivainoaminen ajoi naisen elämän kaaokseen 3.5.2014
Iltalehti: Poliisi: Muista tämä tärkein trollisääntö netissä

Maahanmuuttajien puolustaminen netissä aiheutti naiselle vaikeuksia.

Nainen keskusteli nimimerkin takaa muun muassa maahanmuuttopolitiikasta, lapsiavioliitoista, tyttöjen silpomisesta ja islaminuskosta erinäisillä netin keskustelupalstoilla.

Nainen puolusti kirjoituksissaan maahanmuuttajien oikeuksia ja haluaa levittää aiheesta faktatietoa.

Maahanmuuttoa vastustavat eivät hyväksyneet naisen ahkeraa kirjoittelua. Kun naisen puolituttu tunnisti tämän nimimerkin takaa, hän levitti naisen oikeita henkilötietoja netissä.

- Aloin saada uhkausviestejä, joissa minua vaadittiin lopettamaan palstoille kirjoittelu. Muuten nämä ihmiset ottaisivat yhteyttä työnantajaani, nainen kertoo.

Nainen ei suostunut vaatimuksiin ja uhkailijat toteuttivat aikeensa. Nainen työskentelee isossa pörssiyrityksessä.

- Ensimmäinen sähköposti lähetettiin ainoastaan yrityksen johdolle. Toinen ja kolmas viesti saivat laajempaa huomiota, sillä ne lähetettiin kaikille yrityksen työntekijöille.

Viesteissä sanottiin naisen erottamisen olevan aiheellista, sillä hän oli viestien lähettäjän mukaan kirjoittanut kymmeniätuhansia poliittissävytteisiä viestejä työajalla. Kuvatun toiminnan todettiin olevan yrityksen imagon kannalta haitallista ja varoiteltiin asian paljastumisella.

Nainen kiistää kirjoittaneensa viestejä työajallaan. Yrityksessä ei hänen mukaansa ole kiinteitä työaikoja.

- Olennaista on, että työt hoidetaan.

Nainen teki rikosilmoituksen asiasta. Poliisi lopetti esitutkinnan, sillä ''asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.''

- Ymmärrän, että poliisin on vaikea lähteä etsimään tekijää. Viestien lähettäjät ovat toimineet nimimerkkien takaa.

Nainen ei ole halunnut kertoa kokemastaan vainoamisesta kovin laajalti. Tyttärille hän on purkanut huoliaan.

- Tyttäreni ovat itsekin aktiivisia internetissä. He ovat asiasta huolissaan ja kehottaneet minua pitämään matalaa profiilia.

Nainen ei voi käsittää vainoajien tarkoitusperiä.

- Tuntuu hurjalta, ettei mielipiteitään saisi kertoa eikä näkökulmiaan tuoda esiin. Keinolla millä hyvänsä yritetään saada hiljaiseksi. Olen aina ollut hyvin asiallinen viesteissäni.


--------

Iltalehti: Poliisi: Muista tämä tärkein trollisääntö netissä

Iltalehti kertoi lauantaina naisesta, joka kertoi joutuneensa vaikeuksiin puolustettuaan maahanmuuttajia verkon keskustelupalstoilla.

Nainen kertoi Iltalehden haastattelussa keskustelleensa verkon keskustelupalstoilla nimimerkin takaa muun muassa maahanmuuttopolitiikasta, lapsiavioliitoista, tyttöjen silpomisesta ja islaminuskosta.

Nainen kertoi puolustaneensa kirjoituksissaan maahanmuuttajien oikeuksia ja kertoi halunneensa levittää aiheesta faktatietoa. Kaikki eivät hyväksyneet naisen ahkeraa kirjoittelua. Kun naisen puolituttu tunnisti tämän nimimerkin takaa, hän levitti naisen oikeita henkilötietoja netissä.

Naista uhkailtiin ja lopulta hänen työpaikalleen lähetettiin sähköpostiviestejä joissa esitettiin vääriä syytöksiä. Nainen työskenteli isossa pörssiyrityksessä.

Nainen teki rikosilmoituksen asiasta. Poliisi kuitenkin lopetti esitutkinnan, sillä ''asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.''

Näin kommentoi poliisi

Iltalehdelle asiaa sähköpostitse kommentoinut nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen oli erittäin varovainen tapausta kommentoidessaan.

Saarinen muistutti että ei voi kommentoida asian juridista puolta, koska tutkinta on lopetettu, eikä hän itse ole tutustunut Iltalehden uutisoimaan tapaukseen.

Saarinen kommentoi tapausta kuitenkin yleisellä tasolla.

- On melko harvinaista, että keskustelupalstoille kirjoittavan henkilön työpaikalle laitetaan palautetta tuolla tavalla. Useimmin se on koskenut viranomaisia, jolloin eduskunnan oikeusasiamies tai apulaisoikeusasiamies on ottanut kantaa, voiko virkamies kirjoitella omalla nimellään sosiaalisessa mediassa mielipiteitään, Saarinen muistelee.

Saarinen muistuttaa, että jos henkilö kokee, että hänen kunniaansa on todella loukattu jollain keskustelupalstalla, voi hän tehdä asiasta rikosilmoituksen oman paikkakuntansa poliisille.

Tärkein trollisääntö

Poliisin resurssein on hyvin vaikea pyrkiä ennaltaehkäisemään nettikiusaamista tai -häiriköintiä, mutta yleispätevän ohjeen nettikeskustelijoille vanhempi konstaapeli Saarinen kuitenkin antaa.

- Jos ]...[ ajatellaan sitä, miten voi välttää parhaiten ongelmia, vaikka kirjoittaa eri palveluiden keskustelupalstoille, niin neuvoni on pysyä itse rauhallisena ja puhtaasti asiassa. Asioita ei saa ottaa henkilökohtaisesti eikä kannata provosoitua, vaikka joku siihen pyrkisikin. Mistä tahansa aiheesta voi keskustella, mutta mitä arempi aihe on, sitä varmemmin saat vastapuolen kimppuusi. Silloin kysytään itseltäkin hermoja, ettei tavallaan vajoa samalle tasolle, vaan pysyy itse asiassa, ja pyrkii argumentoimaan väitteensä faktoilla. Pääsääntöisesti näillä ohjeilla pääsee pitkälle, mutta kun puhutaan ihmisistä, on aina olemassa niitä, jotka saattavat ottaa sinut silmätikuksi, vaikka kuinka olisit tehnyt kaiken asiallisesti ja järkevästi.