maanantai 26. toukokuuta 2014

HS: Paavo Lipponen: Halla-aho häpeäksi Suomelle

Helsingin Sanomat: Paavo Lipponen: Halla-aho häpeäksi Suomelle 26.5.2014
Yle: SDP:n Jaakonsaari: "Tehtävämme on palauttaa usko politiikkaan"
Yle: Halla-aho ja Terho: "Lipposen ummehtuneisuus symboloi SDP:n tilaa"
Yle: Halla-aho: "Joudumme rajoittamaan yhteistyötä eurokriittisten kanssa imagosyistä"
Yle: "Kukaan ei halua ryhmänmuodostusta Jobbikin tai Kultaisen aamunkoiton kanssa"
Iltalehti: Jussi Halla-aho valmiina Brysseliin - "Tyhmemmätkin ovat selvinneet hengissä"

Suomen entinen pääministeri ja entinen Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen arvostelee Sdp:n eurovaalivalvojaisissa kovasanaisesti perussuomalaisia ja puolueen ääniharavaa Jussi Halla-ahoa.

Lipposen mielestä Halla-aho edustaa äärioikeistoa. Halla-ahon menestystä hän pitää Suomen kannalta "häpeällisenä ja äärimmäisen vastenmielisenä".

"Hänen hyökkäyksensä Rkp:tä vastaan varmaan pelasti heidän paikkansa", Lipponen sanoi.

"Perussuomalaisilla ei ole mitään annettavaa."

Kansaan perussuomalaiset vetosivat kuitenkin Sdp:tä enemmän.

Perussuomalaiset nousivat Suomen kolmanneksi suurimmaksi europuolueeksi 12,9 prosentin kannatuksella. Nousua viime vaaleihin verrattuna tuli 3,1 prosenttiyksikköä.

Sdp sen sijaan romahti historiallisen alas. Sen kannatus jäi 12,3 prosenttiin. Kannatus putosi vuoden 2009 vaaleista 5,2 prosenttiyksikköä.

"Nyt pitää koota rivit ja lähteä hakemaan uutta nousua", Lipponen sanoi.

Lipponen on Suomen pitkäaikaisimpia pääministereitä ja viimeisin Sdp:n puheenjohtaja, jonka johdolla Sdp:n voi sanoa kiistatta voittaneen vaalit. Tästäkään huolimatta hän ei halunnut antaa puolueen uudelle johtajalle Antti Rinteelle neuvoja uuteen menestykseen.

Sen sijaan hän moitti vuoden 2003 jälkeen pääministerinä toimineita henkilöitä lyhytjänteisyydestä. Yksikään Lipposta seurannut pääministeri ei ole ollut koko hallituskautta pääministerinä.

"On tavatonta, että vastuuta pakoillaan tällä tavalla ja odotetaan käsi ojossa huippupaikkoja Euroopasta", Lipponen sanoi.

Nämä erityisterveiset oli osoitettu nykyiselle pääministerille Jyrki Kataiselle (kok), joka jättää kesäkuussa kokoomuksen puheenjohtajan ja pääministerin tehtävät. Häntä on huhuttu jatkossa mahdollisesti jopa ehdokkaaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi.


________________________________________________________

Yle: SDP:n Jaakonsaari: "Tehtävämme on palauttaa usko politiikkaan"

Sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari ihmettelee, että aidosti rasistisilla kommenteilla saa ääniä politiikassa. Hän on huolestunut ääriliikkeistä, mutta pitää uusien europarlamentaarikkojen yhtenä tehtävänä palauttaa ihmisten usko politiikkaan.

Liisa Jaakonsaari on ihmeissään poliittisten ääriliikkeiden eurovaaleissa saamasta suosiosta.

– Eipä olisi muutama vuosi sitten kukaan meistä uskonut, että ihan avoimesti rasistiset ja jopa fasistiset liikkeet saavat kannatusta vaaleissa. Kyllä tämä epävarmuus ja korkea työttömyys, kuten ennenkin historiassa, on synnyttänyt sellaisen ilmiön, että etsitään syyllisiä ja tehdään sillä sitten halpahintaista politiikkaa, miettii Aamu-tv:ssä vieraillut tuore meppi.

Jaakonsaaren mielestä poliitikkojen täytyy nyt katsoa peiliin ja miettiä, että missä on menty vikaan.

– Se on meidänkin tehtävä toimia niin, että ihmisten usko politiikkaan palaa, eikä sitten ääriryhmille tule kasvualustaa, Jaakonsaari sanoo.

Pitkän politiikan kokemuksensa turvin hän uskoo, että ajat muuttuvat vielä toiseenkin suuntaan.

– Nyt etsitään moninkertaista tunnetta ja yksinkertaisia vastauksia, mutta onneksi minulla on niin pitkä kokemus politiikasta, että tiedän, että se on aaltoliikettä. Mutta ääriliikkeet kannattaa ottaa tosissaan.

_________________________________________________________

Yle: Halla-aho ja Terho: "Lipposen ummehtuneisuus symboloi SDP:n tilaa"

Perussuomalaisten vastavalitut europarlamentaarikot Jussi Halla-aho ja Sampo Terho ottivat Paavo Lipposen kritiikin naurun kera vastaan ja antoivat samalla mitalla takaisin. SDP:n entinen puheenjohtaja Lipponen kommentoi Helsingin Sanomissa, että Halla-ahon valinta on "häpeällinen ja vastenmielinen".

Aamu-tv:ssä vierailleet perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja Sampo Terho ottivat osittain huumorilla vastaan entisen pääministerin, SDP:n entisen puheenjohtajan Paavo Lipposen haukut. Lipponen sanoi Helsingin Sanomille vaalivalvojaisissa, että Halla-ahon valinta europarlamenttiin on "häpeällistä ja äärimmäisen vastenmielistä". Lipposen mukaan Halla-Aho edustaa äärioikeistoa, eikä perussuomalaisilla ole mitään annettavaa.

– Saanko onnitella sinua tästä Lipposen kommentista? kysyi äänekkäästi naurava Terho aamu-tv:n lähetyksessä ja nousi kättelemään puoluetoveriaan Halla-ahoa.
– Sen voi laittaa sulkana hattuun. Itsekin aikanaan lähdin politiikkaan sen takia, kun katselin sitä Lipposen ajan Suomea ja tiesin, että jotain pitää muuttua tai maa on mennyttä, Terho latasi.

Halla-aho puolestaan kommentoi tyynenä, että Lipposen kommentit kertovat SDP:stä paljon.

– Minun mielestäni Paavo Lipposen kommentit kaikessa ummehtuneisuudessaan symboloivat sitä, mikä sosiaalidemokraattisessa puolueessa on tänä päivänä vikana ja miksi sen kannatus on siellä missä se on.

______________________________________________________________

Yle: Halla-aho: "Joudumme rajoittamaan yhteistyötä eurokriittisten kanssa imagosyistä"

Perussuomalaisten vastavalitun europarlamentaarikon Jussi Halla-ahon mukaan eurovaaleissa suosiota saaneilla eurokriittisillä puolueilla on osittain huono imago. Sen vuoksi perussuomalaiset joutuvat rajoittamaan yhteistyötä näiden puolueiden kanssa, vaikka he jakavatkin samat aatteet esimerkiksi maahanmuuttoasioissa.

Jussi Halla-aho on tyytyväinen yli 80 000 ääneen, jotka hän sai eurovaaleissa. Perussuomalaisten saamiin ääniin hän ei ole tyytyväinen.

– Tiesimme toki, että puolueemme haaste on saada omat kannattajamme liikkeelle. Kampanjamme kärkenä oli uusien äänestäjien sijasta kalastella olemassaolevia kannattajia, että he hahmottaisivat näiden vaalien tärkeyden, sanoo Aamu-tv:ssä vieraillut Halla-aho.

– Ihmiset eivät kovinkaan laajasti hahmota, mitä Euroopan unioni tekee, millä tavalla se vaikuttaa heidän elämäänsä ja millä tavalla äänestämällä voi vaikuttaa.

Halla-aho on lähdössä heti maanantaina Brysseliin perussuomalaisten toisen europarlamentaarikon Sampo Terhon kanssa neuvottelemaan isomman ryhmän perustamisesta.

Halla-aho myöntää, että vaaleissa suosiota niittäneet eurokriittiset ryhmät ovat lähellä perussuomalaisten ajatusmaailmaa.

– Asiayhteyksissä monet näistä puolueista ovat varsin lähellä perussuomalaisia, nimenomaan mitä tulee maahanmuuttoon ja eurooppalaiseen integraatioon.

Yhteistyötä voidaan kuitenkin joutua rajoittamaan, jotta perussuomalaisten imago ei kärsisi.

– Monet näistä puolueista kärsivät melkoisista imagohaitoista, osin ehkä syyttäkin. Tämä asettaa tiettyjä rajoituksia yhteistyöllemme. Näin se valitettavasti on, Halla-aho sanoo.

______________________________________________________________

Yle: "Kukaan ei halua ryhmänmuodostusta Jobbikin tai Kultaisen aamunkoiton kanssa"

Jussi Halla-aho mainitsee, että Ranskan Kansallinen rintama tai kukaan muukaan ei halua EU-parlamenttiyhteistyötä unkarilaisen Jobbikin tai kreikkalaisen Kultaisen aamunkoiton kanssa.

Perussuomalaisten vastavalittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho tarkensi Ylen A-studiossa puolueen mahdollisia yhteistyökuvioita EU-parlamentissa. Vaihtoehtoina hän mainitsee perussuomalaisten nykyryhmä EFD:n tai Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin ympärille tiivistyvän ECR:n.

Kysyttäessä, minkä ryhmän kanssa perussuomalaiset ei ole valmis tekemään yhteistyötä, Halla-aho suostui lopulta nimeämään äärioikeistolaiset puolueet Unkarin Jobbikin ja Kreikan Kultaisen aamunkoiton.

– Kultaista aamunkoittoa voidaan pitää uusnatsistisena puolueena. Ne ovat sellaisia, joiden kanssa kukaan ei halua ryhmänmuodostusta, ei [Ranskan] Front National, eikä kukaan muukaan, Halla-aho arvioi A-studiossa.

Aiemmin tänään maanantaina Ylen aamu-tv:ssä Halla-aho kommentoi, että eurovaaleissa suosiota saaneilla eurokriittisillä puolueilla on osittain huono imago. Aamulla Halla-aho muotoili, että imagokysymysten vuoksi perussuomalaiset joutuu rajoittamaan yhteistyötä näiden puolueiden kanssa, vaikka he jakavatkin samat aatteet esimerkiksi maahanmuuttoasioissa.

Europarlamentaarikot perustavat europarlamenttiryhmänsä kesäkuun aikana. EU-kriittisiksi kutsuttujen puolueiden ongelmaksi on nähty se, että niiden joukkoon mahtuu hyvin erilaisia ajatuksia, joten on epäilyksiä siitä, etteivät ne kykene muodostamaan riittävän samanmielistä joukkoa. Ryhmän muodostamiseen tarvitaan vähintään 25 edustajaa seitsemästä eri jäsenmaasta.

Esimerkiksi Jobbik on juutalaisvastainen puolue, joka haluaa Unkarin ulos EU:sta. Kultainen aamunkoitto puolestaan sai osallistua vaaleihin Kreikassa, vaikka puolue on avoimen rasistinen ja sen kannattajat ovat syyllistyneet väkivaltarikoksiin.

______________________________________________________________

Iltalehti: Jussi Halla-aho valmiina Brysseliin - "Tyhmemmätkin ovat selvinneet hengissä"

Jussi Halla-aho juo alkoholia kerran vuodessa. Sunnuntaina oli se ilta.

Eurovaalien äänikuninkuus meni ylivoimaisesti EU-myönteiselle eurooppaministeri Alexander Stubbille (kok). Toiselle sijalle lähes 80 000 äänellä noussut Jussi Halla-aho taas edustaa EU-kriittisempää kantaa.

Vaikka Stubbin ja Halla-ahon äänimäärillä on suuri ero, voidaan kärkikaksikon menestystä kuvailla EU-myönteisten ja -vastaisten keskinäiseksi taistoksi.

- Enhän minä edusta puolueessamme jyrkintä linjaa suhtautumissa Euroopan unioniin. Mutta kun media omalta osaltaan polarisoi tilannetta minun ja Stubbin välillä eräänlaiseksi kaksintaisteluksi, niin totta kai se aiheuttaa kokoomuslaisten keskittymistä Stubbin taakse ja perussuomalaisten keskittymistä minun taakseni, Halla-Aho kuvailee.

"Riittävän älykäs"

Hän myöntää, että vastakkainasettelu ei ole täysin tuulesta temmattua.
- Tulemme keskenämme erittäin hyvin toimeen, mielestäni Stubb on mitä mukavin ihminen. Mutta en voi keksiä poliitikkoa, jonka lähestymistapa olisi niin erilainen kuin omani: hän edustaa suurella tunteella paahtavaa eurofantastisuutta ja minä suhtaudun hyvin toisella tavalla - kaikkiin asioihin.

Halla-aho on jo valmistautunut henkisesti massiivisen europarlamentin moninaisiin koukeroihin.

- Olen riittävän älykäs ymmärtääkseni sen, että en tiedä kaikkia asioita. Mutta toisaalta tiedän myös sen, että minua tyhmemmätkin ovat selviytyneet sieltä hengissä. Uskon, että se työ on ihmisen käsitettävissä, vaikka se varmasti on monessa suhteessa haastavampi paikka kuin eduskunta.

Tequilaa

Halla-aho otti perussuomalaisten vaalijuhlissa tiedon läpimenostaan hillitysti vastaan: ei suuria tunteenpurkauksia eikä ylävitosia puolueen kannattajien kanssa.
- Ei kuulu tapoihini...

Juhlia hän kuitenkin aikoi.

- Minä olen hyvin niuho. Mutta ajattelin käydä juomassa lasillisen jotain ainetta. Juon perinteisesti alkoholia vain kerran vuodessa, ja yleensä kesällä, joten nyt olisi hyvä tilanne tehdä se.

Millä juomalla aiot skoolata meppipaikkaa?

- Tuohon se juomissuunnitelmani yleensä kariutuukin, koska en koskaan keksi mitään, mikä maistuisi hyvältä. Useimmiten otan tequilaa, mutta siitä ei koskaan seuraa mitään hyvää.

Lasten ehdoilla

Halla-aho suuntaa Brysseliin yksin, muu perhe jää ainakin aluksi Suomeen.
- Lapset eivät ole ihastuneet ajatukseen muuttaa. 10- ja 11-vuotiailla tytöillä on oma elämänsä muutaman korttelin alueella kodistamme, eivätkä he halua luopua siitä.

Uuden europarlamentaarikon vaimo Hilla Halla-aho on samaa mieltä miehensä kanssa.

- Tässä on kyseessä lasten koulu ja lasten kaikki muu elämä. Minun työkuvioni olisivat epämääräisemmät ja joustavammat pätkätyöläisenä yliopistotutkijana, Hilla Halla-aho sanoo.

Perhekuvioiden muuttumisesta huolimatta hän iloitsee miehensä menestyksestä.

- Hänellä on ollut pitkä tie, joka ei aina ole ollut aurinkoinen - tai on vähintäänkin ollut hyvin mielenkiintoinen. Mutta näin asiat menevät demokratiassa.

"En pidä riitelemisestä"

Halla-aho ehti vaalikampanjointinsa aikana tehdä analyysia omista äänestäjistään.

- En tiedä miten kattava otos on, mutta vaalikojuilla minulle puhuttiin tietysti maahanmuuttokysymyksistä, mutta myös sananvapaudesta: moni ihminen näyttää ottaneen oikeusprosessini hyvin henkilökohtaisesti - he ovat loukkaantuneet siitä, ja se on riittänyt syyksi äänestää minua.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon blogikirjoituksesta sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta että kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

- Ihmiset ajattelevat kyseistä asiaa paljon enemmän kuin minä itse. Moni samaistuu asiaan, koska moni tässä maassa kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi tuomioistuimessa tai viranomaisten taholta.

Sama oikeustuomio kaivettiin esiin myös silloin, kun perussuomalaiset valitsivat Halla-ahon Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan jäseneksi. Muut suomalaispuolueet muistuttivat eurooppalaisia kollegoitaan Halla-ahon tuomiosta ja vastustivat nimitystä.

- Suurin kysymysmerkki työskentelyssäni europarlamentissa ovatkin varmaan muut suomalaiset, jotka tekevät EU-politiikastakin kotimaan politiikkaa. En usko, että muun maalaisten kollegoiden kanssa tulee mitään ongelmia, Halla-aho pohtii.

- Toivon kuitenkin, että henkilökemialliset suhteet toimisivat kaikkiin suuntiin. En pidä ihmisten kanssa riitelemisestä.