tiistai 27. toukokuuta 2014

Koillissanomat: Pakolaispäätös ilman päätöstä

Koillissanomat: Pakolaispäätös ilman päätöstä 27.5.2014
Koillissanomat: Pakolaiset jäivät pöydälle 
pahojen aikojen pelossa

Kuusamon kaupunginvaltuuston eilisessä kokouksessa päätettiin, että Kuusamon ratkaisu pakolaisten vastaanottamisesta lykkääntyy. Vain muutama minuutti keskustelun avaamisen jälkeen puheenjohtaja Pauli Saapunki nuiji pöytään päätöksen, jonka mukaan esitys 25 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta Kuusamoon jätetään pöydälle.

Kuusamon kaupunginhallitus ottaa esityksen uudelleen käsittelyyn haluamaan ajankohtana viimeistään 31.5.2015 mennessä.

Päätös pakolaiskysymyksen pöydälle jättämisestä syntyi äänestyksen kautta. Vastakkain olivat Heikki Härkösen (kesk.) esittämä ja Mika Määtän (kesk.) kannattama esitys päätöksen pöydälle jättämisen puolesta ja Pekka Virtasen (vihr.) ja Jyrki Mäkelän (vihr.) esitys, jonka mukaan pakolaisista olisi pitänyt keskustella ja päättää eilen.

Äänestyksen voitti Härkösen esitys luvuin 28-15. Voittanutta esitystä kannattivat Elina Kemppaista lukuun ottamatta koko keskustan valtuustoryhmä sekä perussuomalaisten ryhmä pois lukien Vuokko Käsmä. Virtasen esityksen puolesta äänesti vihreiden, vasemmistoliiton, kokoomuksen ja sdp:n ryhmät sekä mainitut Kemppainen ja Käsmä.

Kemppaisen mielestä ratkaisujen pitkittäminen on turhaa.

– Ne olisi voitu tehdä jo nyt eikä kypsytellä vuodella ja pitää 25 ihmistä odottamassa. Osalla valtuutetuilla ei ehkä ole vielä valmiutta tehdä päätöstä tai he kaipaavat lisää keskustelua. Ehkä ilmassa on jonkin verran myös ennakkoluuloja, hän kommentoi.

Virtasen mielestä pakolaispäätöksen pöydälle jättäminen johtuu ensi kevään eduskuntavaaleista. Hänen mukaansa keskustalaiset eivät rohkene ottaa pakolaisten suhteen kantaa suuntaan eikä toiseen, koska pelkäävät sen kostautuvan heille äänikatona ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Lue lisää paperilehdestämme

___________________________

Koillissanomat: Pakolaiset jäivät pöydälle 
pahojen aikojen pelossa

Kaksi puheenvuoroa, niille yhteensä kolme kannatusta, nopea jaa-ei -äänestys ja Kuusamon kaupunginvaltuuston maanantainen pakolaiskeskustelu oli siinä. Äänin 28–15 valtuusto päätti jättää pakolaisten vastaanottamisen pöydälle: kaupunginhallitus valtuutettiin tuomaan se uuteen käsittelyyn viimeistään 31.5.2015 mennessä. Kyseessä on 25 kiintiöpakolaisen sijoittaminen Kuusamoon. Pitkälle valmisteltu hanke tyssäsi tässä vaiheessa keskustan ja perussuomalaisten ääniin ja pelkoon pahoista ajoista. Ainoastaan Elina Kemppainen ja Vuokko Käsmä rikkoivat ryhmiensä yksimieliset linjat. Vihreiden, kokoomuksen, vasemmistoliiton edustajat olisivat halunneet käsitellä asian tässä kokouksessa.

Pakolaiskysymys jäi pöydälle äänestyksen jälkeen. Keskusta oli tehnyt asiasta päätöksen jo ryhmäkokouksessaan ja Heikki Härkönen (kesk.) esitti pakolaisasian pöydälle jättämistä.

Äänestyksessä olivat vastakkain Härkösen esitys pöydälle jättämisen puolesta sekä Pekka Virtasen (vihr.) esitys, jonka mukaan pakolaisista pitää keskustella ja asiasta päättää. Äänestyksessä Härkösen esityksen puolesta äänesti 28 valtuutettua ja Virtasen esityksen puolesta 15.

Taustalla pelko konkursseista

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, keskustan Pauli Saapungin mukaan päätös pakolaisista haluttiin siirtää odottamaan parempia aikoja. Mörkönä on pelko muun muassa Kuusamon Juuston kaatumisesta ja sen vaikutuksista kaupungin tilanteeseen.

– Periaatteessa suurin osa meistä tässä salissa on ollut myönteisiä pakolaisille, mutta kuulemistilaisuuksien jälkeen on alkanut kuulua uutisia yrityspuolelta, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia työllisyyskenttään. On turha kuvitella, etteikö työttömiksi ehkä joutuvilta ihmisiltä olisi tullut vastareaktioita pakolaisten vastaanottamiseen. Toivottavasti nämä pelkomme eivät toteudu vaan yritykset saavat asiansa järjestykseen. Sen jälkeen pakolaisasia on helppo ratkaista.

Saapungin mukaan sijoituspaikkojen tarve ”ei ainakaan lopu vuoden kuluessa”.

– Olen kasvanut sodan jälkeen saksalaissotilaan poikana, ja henkilökohtaisesti tiedän, miltä tuntuu olla erilainen omissa joukoissaan vaikeina aikoina. Silloin haetaan sylkykuppi muukalaista. Pelkään, että pakolaisille voisi käydä Kuusamossa samalla tavalla. Siksi äänestin asian jättämisestä pöydälle, hän kommentoi.

Kollektiivista vastuuta toisista

Keskustan ryhmästä poiketen äänestäneen Elina Kemppaisen mukaan pakolaisten vastaanottamisessa on kyse kollektiivisesta vastuusta ja toisten ihmisten hyvinvoinnista välittämisestä.

– Olisin toivonut, että asia olisi käsitelty tänään ja saatu siltä osin eteenpäin. Näen, että monilla ihmisillä voi olla ennakkoluuloja ja tiedonpuutetta. Ensivaiheessa 25 pakolaisen sijoittaminen ei kuitenkaan olisi ollut iso asia, mutta jotenkin siitä nyt tuli tällainen vääntö, Kemppainen harmitteli.

Hän sanoo kuitenkin uskovansa, että valtuutetuilta löytyy sen verran hyvää tahtoa, että asia saadaan ratkaistua myöhemmin. – Mutta kyllähän se paljon puhetta vielä vaatii.

Monikulttuurisuus kirjattu tavoitteisiin

Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan kaupungilla olisi ollut kaikki valmiudet 25 pakolaisen vastaanottamiseksi. Asiaa on valmisteltu Ely-keskukselta tulleen pyynnön jälkeen koko alkuvuosi.

– Koen, että asia olisi ollut symbolisesti tärkeä ja osa humanitaarista vastuutamme. Olisimme osoittaneet vastaanottamisella todeksi myös kaupunkistrategiaamme kirjatun monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden ja vastanneet näin omaan haasteeseemme, kommentoi Halonen valtuuston päätöstä.

Työtä tehtiin puoli vuotta

Pakolaisten vastaanottamisen valmistelu aloitettiin Kuusamossa jo viime vuoden lopulla. Kevättalvella perusturvalautakunta näytti pakolaisille vihreää valoa, mutta kasvatus- ja sivistyslautakunta torppasi hankkeen. Se päätti Heikki Härkösen ehdotuksesta ja äänestyksen jälkeen, että esisopimusta pakolaisten vastaanottamiseksi ei vielä tehdä, vaan selvitetään ensin sijoittamisen kaikki kustannukset.

Myös kaupunginhallituksen kokouksessa asiasta äänestettiin. Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmen ehdotusta pakolaisten vastaanottamisen eväämiseksi ei kannattanut kukaan, mutta Liisa Siikaluoman ehdotus päätöksen siirtämiseksi tuonnemmaksi voitti tiukassa äänestyksessä kaupunginjohtajan esityksen. Sen mukaan olisi laadittu sopimus 25 ensisijaisesti syyrialaisen pakolaisen vastaanottamiseksi.

Siikaluoman voittaneessa esityksessä päätettiin siirtää asian käsittely vuodella eteenpäin Kuusamossa vallitsevien epävarmuustekijöiden vuosi. Tämän päätöksen kaupunginvaltuusto nyt siunasi.

Kaupunki varautuu Kuusamon Juuston avunpyyntöön

Kuusamon kaupunginvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran vasta juhannuksen jälkeen. Alun perin juhannuksen alusviikolle sovittu valtuuston kokous päätettiin maanantaina siirtää tiistaille 24. kesäkuuta.

Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan on mahdollista, että kokouksessa käsitellään Kuusamon Juuston tilannetta ja kaupungin mahdollisuuksia yrityksen toiminnan tukemiseksi.

Varmuudella kokouksessa on esillä alkuvuoden tilinpäätös sekä valtuutettujen kyselytunti. Kokous aloitetaan lounaalla klo 12.