torstai 1. joulukuuta 2011

Maaseudun Tulevaisuus: Somalien tuntema Lieksa ei ole rasistinen tuppukylä

Maaseudun Tulevaisuus: Somalien tuntema Lieksa ei ole rasistinen tuppukylä 1.12.2011

Somalian sisällissodan kauhuja paennut imaami Muqtar Nuur löysi turvallisen kodin Lieksasta. Hän viihtyy pikkukaupungissa hyvin, eikä ole kohdannut rasismia. Nuurin mielestä media on liioitellut ongelmia.

Syksyn aikana Lieksa on saanut runsaasti huomiota mediassa. Kaupunkiin on parissa vuodessa muuttanut 250 turvapaikanhakijaa, eikä muutos katukuvassa ole miellyttänyt kaikkia. Lehtijutuista on välittynyt mielikuva rasistisesta ja ahdasmielisestä tuppukylästä. Sellainen ei ole kuitenkaan somaliyhteisöä edustavan Nuurin tuntema Lieksa.

Lieksa nousi tapetille erityisesti lokakuun alussa, kun joukko somaleita ja kantasuomalaisia otti yhteen teräasein ravintolaillan päätteeksi. Nujakassa yksi ihminen joutui sairaalaan. Vastikään poliisi myös pidätti kourallisen ihmisiä, jotka olivat kirjoitelleet rasistisia kommentteja Facebookiin.

Näistä tapahtumista huolimatta Nuurin mielestä Lieksassa on kaikki hyvin, sillä suurin osa asukkaista on suvaitsevaisia. Rasisteja ei ole sen enempää kuin muissakaan kaupungeissa.

”Moni on pysäyttänyt minut kadulla kertoakseen, etteivät he ole rasisteja.”

Lisäksi maahanmuuttajia lohduttaa tietää, että kaupungilla ja poliisilla on nollatoleranssi rasismiin.

Keskustelemalla avoimempi ilmapiiri

Nuurin mukaan Lieksassa on tapahtunut tänä syksynä muutos avoimempaan suuntaan. Kaupunki on järjestänyt keskustelutilaisuuksia maahanmuuttajille ja muille asukkaille. Teematilaisuuksia on järjestetty myös kouluissa. Nuur on varma, että tiedon lisääntyminen on parantanut ilmapiiriä ja lieventänyt ennakkoluuloja.

”Aiemmin ihmiset olivat hiljaa, mutta nyt he puhuvat ja ovat avoimia.”

Myös Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto aistii ilmapiirin muuttuneen suvaitsevaisemmaksi.

”Rasistisia ilmiöitä on olemassa, mutta mittakaava lehdissä on väärä. Onhan täällä väkeä, jotka ovat hirmu vastaan, mutta valtaosa suhtautuu neutraalisti maahanmuuttajiin.”

Tilanteen rauhoittumisesta kielivät myös rikostilastot, joiden mukaan rasististen rikosten määrä on romahtanut. Tammi–lokakuun aikana kaupungissa tehtiin kuusi rasistista rikosta, kun viime vuonna niitä oli vastaavaan aikaan 23.