maanantai 11. syyskuuta 2017

HS: Karkotuspäätöksen saanut mies hyökkäsi poliiseja kohti veitsi kädessään ja soitti lakimiehelle 161 ”maanista” puhelua – oikeus tuomitsi ehdollista

Helsingin Sanomat: Karkotuspäätöksen saanut mies hyökkäsi poliiseja kohti veitsi kädessään ja soitti lakimiehelle 161 ”maanista” puhelua – oikeus tuomitsi ehdollista 11.9.2017

KARKOTUSPÄÄTÖKSEN saanut mies hyökkäsi poliiseja kohti veitsi kädessään Helsingin Puotilassa viime vuoden toukokuussa. Maanantaina hänet tuomittiin Helsingin hovioikeudessa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä oikeusavustajan ja maahanmuuttoviranomaisen uhkailusta.

Tätä nykyä 42-vuotias mies oli etsintäkuulutettuna, kun useat poliisit menivät ottamaan häntä kiinni yksityisasunnosta Puotilassa. Hän ei kuitenkaan antautunut, vaan yritti paeta parvekkeen kautta.

Piha-alueella mies hyökkäsi poliiseja kohti veitsi ja kaasusumutin käsissään. Yksi poliiseista taltutti miehen ampumalla tätä jalkaan.

SYYTETTY KIISTI uhkailleensa poliiseja veitsellä tai kaasusumuttimella. Mies myönsi kuitenkin paenneensa asunnosta veitsi mukanaan, koska hän pelästyi tilanteessa.

Helsingin hovioikeus ei – käräjäoikeuden aiemman ratkaisun tavoin – uskonut syytetyn selitystä, vaan totesi tämän syyllistyneen virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, laittomaan uhkaukseen ja lievään ampuma-aserikokseen.

MIES SAI maanantaina hovioikeudessa tuomiot myös kahdesta muusta laittomasta uhkauksesta, viestintärauhan rikkomisesta sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta. Syytetty kiisti rikokset oikeudessa.

Hovioikeus katsoi kuitenkin näytetyksi, että syytetty esimerkiksi piinasi häirikkö- ja uhkailupuheluin erästä lakimiestä. Yhteydenottotulvan kohteeksi joutunut nainen oli aiemmin avustanut syytetyn lapsen äitiä huoltajuusriidassa.

Mies soitti aikavälillä 2.10.2015–19.5.2016 kaikkiaan 161 kertaa lakimiehen henkilökohtaiseen työnumeroon ja matkapuhelinnumeroon sekä Helsingin oikeusaputoimiston asiakaspalvelunumeroon. Puheluihin vastattiin syyttäjän mukaan ainakin 76 kertaa.

Helsingin käräjäoikeuden aiemman tuomion perusteluissa kuvaillaan, että puhelut saivat entistä ”maanisemman” ja uhkaavamman luonteen vain päiviä ennen kiinniottotilannetta, jossa mies hyökkäsi veitsen kanssa kohti poliiseja.

Oikeudessa kuultiin myös todistajaa, joka oli vastannut oikeusaputoimistossa uhkailupuheluun. Soittaja oli esittänyt lakimieheen kohdistuvia tappouhkauksia.

”We will kill her” [me tapamme hänet], ”heads will be cut” [päitä tulee putoamaan] ja ”she is a devil and satan” [hän on paholainen ja saatana], soittaja oli todistajan mukaan muun muassa uhkaillut.

Lakimiehen työhuoneessa piti lopulta olla varmuuden vuoksi vartija paikalla. Hänellä myös diagnosoitiin akuutti stressireaktio, jonka vuoksi hän joutui sairauslomalle.

SYYTETTY UHKAILI hovioikeuden tuomion mukaan myös miestä, joka oli antanut hänelle tiedoksi maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset karkotusasiassa. Uhkailu toteutettiin puhelimitse ja tekstiviestitse.

Toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta syytetty tuomittiin sen vuoksi, että hän oli saapunut keväällä 2016 järjestettyyn lapsen valvottuun tapaamiseen veitsi mukanaan. Mies ei ollut uhkaillut sillä, vaan veitsi oli todistajan mukaan ollut terä ylöspäin hänen taskussaan.

HELSINGIN HOVIOIKEUS ei lähtenyt muuttamaan käräjäoikeuden aiempaa tuomiota. 42-vuotias syytetty sai näin ollen yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.