perjantai 29. syyskuuta 2017

Savon Sanomat: Rikosilmoitukset kansanryhmää vastaan kiihottamisesta viisinkertaistuneet

Savon Sanomat: Rikosilmoitukset kansanryhmää vastaan kiihottamisesta viisinkertaistuneet 29.9.2017

Rikosilmoitukset kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ovat moninkertaistuneet Suomessa viidessä vuodessa.

Vuoteen 2012 verrattuna rikosilmoitukset ovat viisinkertaistuneet ja esimerkiksi viime vuoteenkin verrattuna lähes kolminkertaistuneet.

Kasvu on todella huomattavaa, sillä tämän vuoden rikosilmoitusluvut ulottuvat nyt vasta elokuulle asti.

Poliisi on kirjannut tänä vuonna jo 139 ilmoitusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vuonna 2012 vastaavia rikosilmoituksia oli kirjattu 28 ja esimerkiksi toissa vuonna 50.

Tämän vuoden rikosilmoituksista suurin osa, 49 ilmoitusta, on kirjattu tapahtuneeksi Helsingissä. Toiseksi eniten ilmoituksia on Oulussa, 30 tapausta, ja kolmanneksi eniten Itä-Uudellamaalla, 24 rikosilmoitusta.

Viime vuonna rikosilmoitusten kärjessä oli Helsinki ja toisena Itä-Suomi.

Vihapuhetutkintaa lisätty

Iso kasvu rikosilmoitusten määrässä johtuu vihapuherikosten lisääntyneestä tutkinnasta. Poliisiin perustettiin maaliskuussa valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonka tehtävänä on puuttua ensisijaisesti netin rangaistavaan vihapuheeseen.

Helsingin poliisilaitoksella toimiva tutkintaryhmä on tutkinut etenkin kiihottamisia kansanryhmää vastaan sekä kunnianloukkauksia.

Tutkintaryhmää kuuluu kymmenen henkilöä: tutkinnanjohtaja, tutkijat ja tutkintasihteeri.

Kiihottamisella kansanryhmää vastaan tarkoitetaan yleisölle levitettyä viestiä tai muuta tietoa, jossa uhataan tai solvataan jotain ryhmää etnisyyden, ihonvärin, uskonnon, seksuaalisuuden tai muun vastaavan tekijän vuoksi.

Vielä vuosikymmen sitten tällaiset rikokset olivat Suomessa erittäin harvinaisia. Niistä oli olemassa vain yksittäisiä tuomioita hajavuosilta.

Vuodesta 2012 rikosilmoitukset, syytteet ja tuomiot ovat lähteneet kuitenkin kovaan kasvuun. Tuomioita on annettu tähän mennessä jo ainakin yli 30. Tarkkoja lukuja ei ollut vielä saatavilla, sillä tilastot valmistuvat viiveellä.

Lisäksi esimerkiksi tämän vuoden rikosilmoitukset alkavat näkyä syyte- ja tuomiomäärissä mahdollisesti vasta tämän vuoden lopussa ja etenkin ensi vuonna.

Vihapuheen rikosnimikkeet löytyvät laista

Rikoslaista rikoksen rajan ylittävälle vihapuheelle ei ole yhtä nimikettä, vaan niitä tutkitaan tapauksesta riippuen rikosnimikkeellä: kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai sen törkeä tekomuoto, kunnianloukkaus tai sen törkeä tekomuoto, laiton uhkaus tai jokin muu rikos.

Vihapuherikos on yhteinen kattonimitys näille rikoksille, kun teon vaikuttimena on ollut henkilön rotu, ihonväri, syntyperä, etnisyys, vakaumus, seksuaalinen suuntautuneisuus, vammaisuus tai muu vastaava tekijä.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkominen ja julkinen kehottaminen rikokseen ovat sananvapausrikoksia, joissa valtakunnansyyttäjällä on yksinomainen syyteoikeus.

Käytännössä syytteiden nostamisesta päättää aina apulaisvaltakunnansyyttäjä, ja hänen puolestaan asiaa ajaa oikeudessa paikallinen kihlakunnansyyttäjä.