torstai 7. syyskuuta 2017

Iltalehti: Huhtasaari tuomitsi "terroristien vihapuheen" - Risikko vetosi edustajiin: Näytetään mallia 6-luokkalaisille

Iltalehti: Huhtasaari tuomitsi "terroristien vihapuheen" - Risikko vetosi edustajiin: Näytetään mallia 6-luokkalaisille 7.9.2017
Yle: Sipilä nuhteli Huhtasaarta – puoluejohtajien toive maltillisesta keskustelusta heti säröllä eduskunnassa
Yle: Kiistaa puoluejohtajien vetoomuksesta – perussuomalaiset eivät halunneet tuomita rasismia, nyt myös vihapuheen tulkinnasta erimielisyyksiä
Uusi Suomi: Laura Huhtasaari hyökkäsi muslimeja vastaan – pääministeri ojensi heti: ”Olimme samassa palaverissa”

Kesälomaltaan palanneet kansanedustajat kokoontuivat torstaina syysistuntokauden ensimmäiseen kyselytuntiin remontin jäljiltä hohtavaan eduskuntataloon.

Ensimmäisen kysymyksen sai edustajamäärältään suurin oppositiopuolue SDP, jossa puheenvuoro oli ymmärrettävästi päätetty antaa viikonloppuna puolueen presidenttiehdokkaaksi valitulle Tuula Haataiselle.

Kysymys ei ollut suuri yllätys, vaan koski Suomen turvallisuustilannetta. Sopuisassa kysymyksessään Haatainen tiedusteli pääministeri Juha Sipilältä (kesk) miten hallitus aikoo rakentaa kansalaisten turvallisuudentunnetta tästä eteenpäin.

Vastauksessaan Sipilä muistutti, että Suomi on edelleen maailman turvallisin ja vakain maa. Sipilä kuitenkin muistutti Haataista oikeissa termeissä pysymisestä, kun demariedustaja totesi hallituksen toimien herättävän "hämmennystä", kun julkisuudessa on puhuttu turvapaikanhakijoiden auttamisen kriminalisoimisesta.

- Tämä hallitus ei tule tekemään päätöksiä, jotka ovat ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa, Sipilä vastasi ja kiisti kriminalisoimissuunnitelmat.

Sipilä myös muistutti, että lainsäätäjien eli kansanedustajien tehtävänä ei ole arvostella oikeuslaitoksen päätöksiä.

- Turun tapaus on osoittanut, että viranomaiset toimivat hyvin.

"Terroristien vihapuhe"

Keskustelu eduskunnassa eteni varsin maltillisesti, ja sekä hallituksen että opposition edustajat kiittelivät vuorollaan kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien sekä sinisen eduskuntaryhmän edustajan yhteistä keskustelutilaisuutta keskiviikkona.

- Tapaaminen oli toiveita herättävä, Sipilä kommentoi kansanedustajille.

Tapaamisen jälkeen julkaistussa yhteislausumassa tuomittiin kaikenlainen terrorismi ja vihapuhe. Itsekin tapaamiseen osallistunut perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari nosti esiin vihapuheen - tosin hieman toiselta kantilta.

- Perussuomalaiset tuomitsee terroristien vihapuheen suomalaisia kohtaan, Huhtasaari totesi.

Hän arvioi muslimiväestön muualla Euroopassa "kasautuvan omille alueilleen, joissa vallitsee islamilaiset arvot".

- Onko Suomen hallituksella kanttia puolustaa suomalaisia arvoja, Huhtasaari kysyi.

Tähän kysymykseen tarttui sisäministeri Paula Risikko (kok).

- Me puolustamme suomalaisia, Risikko vastasi.

Hän kuitenkin halusi täsmentää Huhtasaarelle, että terrorismista ja islamista ei ole syytä puhua samassa lauseessa.

- Emme voi lähteä siitä, että jonkun uskontokunnan edustaja on lähtökohtaisesti paha.

Myös pääministeri Sipilä muistutti, että uskontoa ja terrorismia "ei saa koskaan asettaa rinnakkain". Hän kuitenkin vakuutti Suomen olleen varuillaan ja valmiina.

- Emme ole koskaan olleet sinisilmäisiä, etteikö (turvapaikanhakijoiden) joukossa olisi jo kotimaassaan radikalisoituneita.

Samaa totesi sisäministeri Risikko.

- Suomessa on tehty jo aikoja sitten terrorisminvastainen ohjelma, jota on nyt käyty kammalla läpi. Suomi on varautunut, emme ole lintukoto.

Vaikka keskustelu eduskunnassa oli poikkeuksellisen rauhallista - varsinkin kauden ensimmäiseksi kyselytunniksi - ministeri Risikko toivoi kansanedustajien edistävän omilla toimillaan ja puheillaan turvallisuus- ja turvapaikka-aiheisen keskustelun pysymistä asiallisena.

- Vetoan, että emme edistäisi polarisaatiota, Risikko sanoi viitaten istuntosalin yleisölehterille.

- Täällä on vieraana kuudesluokkalaisia, näytetään heille mallia.