Ilta-Sanomat: Pääkirjoitus: Huippuosaajat karkaavat muualle, kun työluvan saaminen kestää 22.10.2019
Suomi tarvitsee kipeästi osaavia työntekijöitä ulkomailta. Merkittäväksi pullonkaulaksi ovat muodostuneet pitkiksi venyneet oleskelulupaprosessit – kun työlupaa ei riittävän ripeästi irtoa, työntekijä karkaa muualle.
JOTAIN pitäisi tehdä ja nopeasti. Viime aikoina ongelmasta on ääntä pitänyt Suomelle tärkeä it- ja peliala. Esille ovat nousseet korkeasti koulutetut ja hyvin palkatut erityisasiantuntijat, joihin ei käytetä saatavuusharkintaa.
Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kuvaili hiljattain tilannetta ”katastrofiksi”, joka näkyy peliyhtiössä joka päivä. Paanasen mukaan Suomeen olisi tulossa maailmanluokan osaajia ja erittäin hyviä veronmaksajia, mutta byrokratia estää sen. Maailmanluokan tekijä ei odota työlupaa 3-4 kuukautta, Paananen huomautti Twitterissä.
Maahanmuuttoviraston (Migri) tilastot tukevat Paanasen näkemystä. Niin sanottujen erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittelyajat ovat pidentyneet huomattavasti. Viime vuonna lupahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika oli 25 päivää, tänä vuonna jo 52 päivää. Jatkolupaa on joutunut tänä vuonna odottamaan keskimäärin 67 päivää, kun viime vuonna lupa irtosi 23 päivässä.
MAAHANMUUTTOVIRASTON ylijohtaja Jaana Vuorio sanoi STT:lle (5.10.), että käsittelyaikojen venyminen johtuu muun muassa henkilöstövajeesta. Tilanne ei näytä helpottuvan, sillä virastolta loppuvat rahat. Helsingin Sanomien (12.10.) mukaan Migri vähentää jopa yli 10 prosenttia henkilöstöstään vuoden loppuun mennessä. Lisäksi koko henkilöstö saatetaan lomauttaa ennen joulua. Vuorion mukaan virasto ja valtiovarainministeriö ovat eri mieltä summasta, jolla viraston pitäisi tulla toimeen.
Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite, jonka mukaan työperusteisten oleskelulupien käsittelyaika olisi jatkossa enintään kuukausi. Hallitus onkin luvannut lisää rahaa Maahanmuuttovirastolle.
NOKIAN ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa esitti, että työlupien myöntämisprosessi käännettäisiin toisin päin. Jatkossa viranomaiset eivät enää myöntäisi lupaa, vaan tarvittaessa epäisivät sellaisen. Siilasmaan ehdotuksen mukaan lupa tulisi automaattisesti neljässä viikossa, jos viranomainen ei sitä tyrmäisi.
Siilasmaan ajatuksessa on järkeä, sillä jo nyt lähes kaikki erityisasiantuntijat ovat saaneet odottelun jälkeen Suomesta työluvan. Suurin osa heistä tulee Intiasta.
Byrokratian purkamisella on kiire, sillä parhaista työntekijöistä taistelevat muutkin. Ongelma vain pahenee, kun väestö vanhenee. Samalla työperäisen maahanmuuton esteitä pitää purkaa myös matalapalkka-aloilta.
Pelkällä lupaprosessin vauhdittamisella ongelmia ei ratkaista, mutta siitä on helppo aloittaa. Vaikeampaa on perustella intialaiselle it-insinöörille, miksi Suomen pimeän ja kolean talven keskellä on ihan kiva asua.