Ilta-Sanomat: Jussi Halla-ahon sitaattien jakaminen toi tuomion espoolaiselle poliitikolle 31.10.2019
Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten poliitikko rinnasti profeetta Muhammedin ja pedofilian, tuomio uskonrauhan rikkomisesta
Kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtinen (ps) sai sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.
Helsingin hovioikeus ei muuttanut sakkotuomiota, jonka Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli langettanut Espoon perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajalle Teemu Lahtiselle. Hovioikeus piti voimassa Lahtiselle tuomitun 60 päiväsakon rangaistuksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.
Lahtinen jakoi Twitterissä vuonna 2017 kaksi sitaattia perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vanhasta blogikirjoituksesta vuodelta 2008. Halla-aho on tuomittu kyseisistä teksteistä korkeimmassa oikeudessa (KKO). Tekstien katsottiin herjanneen ja panetelleen somaleita ja muslimeita.
Lahtinen sanoi hovioikeudessa, ettei hän halunnut loukata ketään tai kenenkään uskontoa. Hänen motiivinsa oli KKO:n ratkaisun muuttaminen. Hän myös katsoi, että hänellä oli poliitikkona oikeus tai jopa eettinen velvollisuus esittää vakaumukseen perustuvia näkemyksiään lainsäädännön muuttamiseksi. Lahtinen vetosi lisäksi siihen, että samoja sitaatteja oli julkaistu eri medioissa ilman rangaistuksia.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) aiempiin ratkaisuihin vedoten hovioikeus kuitenkin tuomitsi Lahtisen. Hovioikeuden mukaan väitteen esittäminen osana poliittista keskustelua ei yksinään poista teon mahdollista rikosoikeudellista rangaistavuutta.
Twitter-viesteissään Lahtinen hovioikeuden mukaan vain toisti KKO:n rangaistaviksi toteamat ilmaisut. Hän ei hovioikeuden mukaan esittänyt asiallista kritiikkiä eikä perustellut näkemyksiään. Rangaistavien lausumien julkaiseminen sellaisenaan ei kuulu sananvapauden piiriin, hovioikeus linjaa.
Muissa viestimissä julkaistut sitaatit liittyivät hovioikeuden mukaan sisällöltään asialliseen uutisointiin Halla-ahon kirjoituksista ja KKO:n ratkaisusta. Niissä ei ollut kysymys rasistisen materiaalin levittämisestä sellaisenaan.