maanantai 2. maaliskuuta 2020

Iltalehti: Halla-aho ja Purra vaativat: Sisärajatarkastukset koko EU:hun, Ruotsin puolelta tulevat turvapaikanhakijat pysäytettävä rajalla

Iltalehti: Halla-aho ja Purra vaativat: Sisärajatarkastukset koko EU:hun, Ruotsin puolelta tulevat turvapaikanhakijat pysäytettävä rajalla 2.3.2020

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ja Riikka Purran mukaan tilapäistä tai pysyvää taakanjakojärjestelmää ei pidä EU:hun luoda.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja 1. varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan Eurooppa on Turkin tekemien päätösten seurauksena uuden siirtolaiskriisin kynnyksellä.

-Vuoden 2015 tapahtumien jälkeen Euroopan unioni ei ole pystynyt tekemään turvapaikkalainsäädäntöönsä tai Schengen-järjestelmään sellaisia rakenteellisia uudistuksia, jotka vähentäisivät Euroopan houkuttelevuutta elintasosiirtolaisten kohteena tai ehkäisisivät turvapaikkajärjestelmän laajamittaista hyväksikäyttöä ja turvapaikkashoppailua, Halla-aho toteaa tiedotteessa.

Purran mukaan myöskään Suomi ”ei ole tehnyt rakenteellisia tai houkuttelevuuttamme vähentäviä muutoksia maahanmuuttolainsäädäntöönsä”.

– Olemme yhtä valmistautumattomia kuin viime kerrallakin. En pidä vastaanottokapasiteetin kartoittamista tai hankkeita muukalaisvihamielisyyden vähentämiseksi varsinaisena valmistautumisena, Purra toteaa.

Halla-aho ja Purra ovat sitä mieltä, että Suomi on turvapaikanhakijoille houkuttelevampi maa kuin vuonna 2015, kun maahan tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Halla-aho ja Purra viittaavat hallituksen päätökseen vahvistaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja helpottaa perheenyhdistämistä.

-Nämä tietysti pahentavat tilannetta entisestään lähettäessään vääränlaisen viestin. Löysät suojelukriteerit ja perheenyhdistämiskäytännöt, tehottomat palautusmenettelyt ja avokätinen sosiaaliturva tekevät maastamme jopa houkuttelevamman kuin viisi vuotta sitten – varsinkin, kun monet muut maat ovat tehneet kiristyksiä, Halla-aho ja Purra toteavat yhteisessä tiedotteessaan.
PS:n esitykset

Halla-aho ja Purra esittävät muun muassa sisärajatarkastusten palauttamista ja taakanjakojärjestelmän hylkäämistä.

– EU:n ja yksittäisten jäsenmaiden on oman etunsa nimissä autettava Kreikkaa uuden siirtolaisvyöryn torjunnassa ja nopeilla ratkaisuilla estettävä hallitsematon sekundäärinen muuttoliike Kreikasta muualle Eurooppaan. Eurooppa ei voi tässä tilanteessa jäädä odottamaan rakenteellisia uudistuksia, Halla-aho sanoo.

–  Suomen tulee EU:n jäsenenä ajaa sisärajatarkastusten tilapäistä palauttamista koko EU-alueelle. Kaikkien jäsenmaiden tulee systemaattisesti ja pikakäsittelyssä hylätä turvapaikkahakemukset ihmisiltä, jotka saapuvat toisesta jäsenmaasta, Purra puolestaan sanoo.

Halla-ahon ja Purran mukaan tilapäistä tai pysyvää taakanjakojärjestelmää ei pidä luoda.

– Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot ainoastaan houkuttelevat lisää ihmisiä liikkeelle. Niillä ei ole mitään positiivista vaikutusta juurisyihin, päinvastoin. Lisäksi kokemukset osoittavat, että taakanjako ei toimi, koska siirtolaiset hakeutuvat joka tapauksessa niihin maihin, jotka heidän näkökulmastaan ovat houkuttelevimpia. Turkki on turvallinen maa. EU-mailla ei ole mitään syytä ottaa sieltä turvapaikanhakijoita vastaan, Halla-aho ja Purra toteavat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja 1. varapuheenjohtaja vaativat, että ”välittömänä toimena on tehostettava rajavalvontaa Ruotsin-vastaisella rajalla”.

– Ruotsin puolelta tulevat turvapaikanhakijat on pysäytettävä rajalla ja heidän hakemuksensa on hylättävä ilmeisen perusteettomina. Henkilöt, joita ei syystä tai toisesta voida käännyttää tai palauttaa muualle, on sijoitettava niin, että heillä ei ole pääsyä muuhun yhteiskuntaan. Päättäjien ja viranomaisten pitää valmistautua pysäyttämään rajoillemme tulevat siirtolaiset, ei majoittamaan heitä, Halla-aho ja Purra vaativat.