torstai 5. maaliskuuta 2020

Yle: Oppositio hiillosti hallitusta Suomen kannasta Kreikan turvapaikanhakijoihin – "Kulmunin ja Ohisalon kannat ovat ristiriidassa"

Yle: Oppositio hiillosti hallitusta Suomen kannasta Kreikan turvapaikanhakijoihin – "Kulmunin ja Ohisalon kannat ovat ristiriidassa" 5.2.2020
Yle: Mepit vaativat Kreikan rajalla olevien pakolaisten siirtämistä EU-maihin – suomalaisista vain Ville Niinistö allekirjoitti vetoomuksen
MTV: Turkissa asuminen ei ole poistanut mahdollisuutta turvapaikkaan Suomessa – Maahanmuuttovirasto seuraa tarkasti tapahtumia Turkin ja Kreikan rajalla
MTV: Sisäministeri Maria Ohisalo: EU tarvitsee yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan mahdollisimman pian – "Seisomme kaikki Kreikan tukena, emme tarvitse vain hätäapua"
MTV: Ilkka Ahtiaisen kommentti: Euroopan vakautta varjellaan nyt kyynelkaasukranaateilla – nämä lähihistorian syyt pakottivat EU:n täyskäännökseen
MTV: Kommentti: Kreikan umpisolmussa pelataan armotonta pakolaispeliä uusilla säännöillä, ja Eurooppa näyttää neuvottomalta ja avuttomalta
Helsingin Sanomat: Turvapaikan­hakijoiden käännytys Kreikassa nosti kiivaan väittelyn kyselytunnilla: ”Suomi ei osallistu laittomuuksiin”, sanoi sisäministeri Ohisalo
Helsingin Sanomat: Onko oikein, ettei rajansa sulkenut Kreikka ota turvapaikka­hakemuksia vastaan? Näin eduskuntapuolueet vastaavat

Eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaiset nosti keskusteluun tilanteen Kreikan rajalla. Turkki on avannut rajansa länteen ja Kreikka on kieltäytynyt ottamasta vastaan rajalle saapuneiden ihmisten turvapaikkahakemuksia.

Oppositio hiillosti erityisesti sisäministeri Maria Ohisaloa siitä, tukeeko Suomi Kreikan päätöstä, jonka voi tulkita rikkovan kansainvälisiä sopimuksia ja niihin kuuluvaa oikeutta turvapaikanhakuun.

Kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie väitti, että sisäministeri Ohisalo on sanonut eilen suuressa valiokunnassa, että Suomi ei tue Kreikan toimintaa, kun se pyrkii estämään ihmisiä hakemasta turvapaikkaa.

– Hallituksen kanta on vähintäänkin epäselvä, Talvitie sanoi.

Ohisalo sanoi olevansa hämmentynyt siitä, että edustajat levittelevät turvallisuustilanteeseen liittyviä valiokunnan luottamuksellisia keskusteluja. Ohisalolta ei saatu suoraa vastausta siihen, tukeeko Suomi Kreikan päätöstä olla ottamatta turvapaikkahakemuksia vastaan kuukauden ajan.

– Suomen hallitus ei tietenkään voi sanoa, mitä Kreikka omilla rajoillaan tekee. Viime kädessä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee tilanteen. Voimme tarjota asiantuntija-apua, ja tätä me teemme, Ohisalo sanoi.

Ohisalo myös korosti sitä, että Kreikan avuksi lähtevät suomalaiset viranomaiset eivät voi lähteä mukaan toimintaan, joka rikkoo kansainvälisiä sopimuksia.

Kreikan viranomaisia on syytetty kovista otteista rajalla.

Kulmuni: Suomi tukee Kreikkaa
Vastauksissaan Ohisalo luki vastauksissaan monta kertaa Rajavartiolaitoksen ja Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin sivuilta löytyviä kuvauksia viranomaisten tehtävistä.

Oppositiota vastaukset eivät tyydyttäneet.

– Tästä ei pelkällä Frontexin mandaatin toistamisella selviä, sanoi entinen sisäministeri, kokoomuksen Kai Mykkänen penätessään hallituksen poliittista kantaa.

YK:n kansainväliseen naistenpäivän tapahtumaan osallistunutta pääministeri Sanna Marinia (sd.) tuurannut valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi, että Suomi tukee Kreikkaa mutta niin, että kansainvälistä oikeutta kunnioitetaan.

– Kysymys on siitä, että EU:n ulkorajojen täytyy pitää. Tämä on Suomelle ulkorajavaltiona erittäin tärkeä kysymys ja eurooppalainen solidaarisuus ulkorajojen suojelussa on tärkeää. Tämä kaikki tehdään kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeussopimuksia kunnioittaen, Kulmuni sanoi.

Keskustelussa viitattiin Verkkouutisten juttuun, jossa kerrottiin suuren valiokunnan sisäisistä keskusteluista. Myös Ylen haastattelussa kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kummasteli Ohisalon lausuntoja valiokunnassa.

Keskustan valiokunnassa istuvan ryhmänjohtajan Antti Kurvisen mukaan Ohisalon lausunnoista valiokunnassa on annettu väärä kuva.

Valiokunnan luottamuksellisten tietojen vuotamisesta syytetty kokoomuksen Zyskowicz sanoi, että suuren valiokunnan kokouksessa ei pyydetty vaitioloa. Hänen mukaansa hallituksen ministerit antavat ristiriitaista viestiä hallituksen kannasta.

– Kulmuni sanoi, että Suomi tukee Kreikkaa ja Ohisalon mukaan Suomi ei tue Kreikkaa. Nämä kaksi kantaa ovat ristiriidassa, Zyskowicz sanoi.

Puhemiehenä toiminut Antti Rinne (sd.) puuttui keskusteluun ja huomautti, että kyselytunnilla ei keskustella valiokuntien sisäisistä keskusteluista.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi eilen Suomen tukevan Kreikkaa. Niinistön mukaan hänen näkemyksissään ei ole ristiriitaa hallituksen kanssa.

EU:n sisäministerit kokoontuivat eilen ylimääräiseen kokoukseen Kreikan tilanteen vuoksi. Kokouksen julkilausumassa EU-maat lupasivat seisoa Kreikan tukena ja torjuivat Turkin pyrkimykset painostaa EU:ta pakolaisten ja siirtolaisten avulla.