torstai 12. maaliskuuta 2020

HS: Suomalaisista enemmistö hyväksyy Kreikan ratkaisun olla päästämättä maahan turvapaikanhakijoita

Helsingin Sanomat: Suomalaisista enemmistö hyväksyy Kreikan ratkaisun olla päästämättä maahan turvapaikanhakijoita 12.3.2020

Enemmistö edellyttäisi Suomen toimivan Kreikan tavoin, jos turvapaikanhakijoita tulisi vastaava määrä kuin Kreikkaan.

SUOMALAISTEN niukka enemmistö hyväksyy Kreikan ratkaisun olla päästämättä maahan turvapaikanhakijoita. Kaikkiaan tätä mieltä on 59 prosenttia kansalaisista.

Asia käy ilmi kyselytutkimuksesta, jonka Kantar TNS teki HS:n pyynnöstä.

Noin joka neljäs kertoi kyselyssä, että ei hyväksy Kreikan päätöstä.

Jos Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaisi samaan tapaan kuin Kreikassa on tapahtunut, suomalaisista 65 prosenttia edellyttäisi Suomen toimivan Kreikan tavoin.

Noin joka viides on sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi estää turvapaikanhakijoiden maahantuloa, vaikka tulijoiden määrä olisi todella mittava.

KREIKAN ja Turkin rajalle on saapunut tuhansittain ihmisiä sen jälkeen, kun Turkki kertoi avaavansa rajansa Eurooppaan pari viikkoa sitten.

Kreikka on ilmoittanut, ettei pakolaisia päästetä maahan.

Lisäksi Kreikka on kertonut, että se ei kuukauteen ota vastaan turvapaikkahakemuksia. Päätös rikkoo YK:n mukaan kansainvälisiä sopimuksia.

MIEHISTÄ 72 prosenttia ja naisista 46 prosenttia hyväksyy Kreikan toiminnan. Vastaava jako kävi ilmi, kun vastaajat arvioivat, miten Suomen pitäisi toimia vastaavassa tilanteessa.

Tässä tilanteesta miehistä 72 prosenttia haluaisi Suomen estävän turvapaikanhakijoiden maahantulon, naisista 56 prosenttia.

Kreikan ratkaisun hyväksyy enemmistö kaikissa ikäryhmissä. Eniten Kreikan toimia vastustivat alle 30-vuotiaat. Heistä 31 prosenttia ei antanut hyväksyntäänsä Kreikalle.

ENITEN käsityksiä jakaa poliittinen vakaumus.

Itseään oikeistolaisena pitävistä 77 prosenttia sekä hyväksyy Kreikan toiminnan että vaatii Suomelta samankaltaisia otteita vastaavassa tilanteessa.

Itsensä vasemmistoon lukevista Kreikan linjan hyväksyy 42 prosenttia. 38 prosenttia edellyttää Suomen toimivan vastaavassa tilanteessa samalla tavalla.

Asia kuitenkin jakaa vasemmistoa: 46 prosenttia ei hyväksy Kreikan toimintatapaa ja 47 prosenttia on sitä mieltä, ettei Suomen pitäisi toimia Kreikan tavoin.

PERUSSUOMALAISET erottuvat selvästi muista. Heistä käytännössä yhdeksän kymmenestä hyväksyy Kreikan linjan ja vaatii Suomelta samanlaisia otteita, jos tilanne muuttuu Suomessa samanlaiseksi.

Myös keskimääräistä useampi kokoomuslainen jakaa perussuomalaisten enemmistön omaksumat ajatukset. Kokoomuksen kannattajista 70 prosenttia hyväksyy Kreikan toiminnan ja 74 prosenttia vaatisi Suomelta samaa.

VIHREISTÄ 41 prosenttia ei hyväksy Kreikan toimintaa, mutta 35 prosenttia hyväksyy.

Vasemmistoliittolaiset asia jakaa käytännössä kahteen yhtä suureen leiriin: Heistä 42 prosenttia ei hyväksy Kreikan omaksumaa linjaa, mutta 41 prosenttia antaa toimille siunauksensa.

Joka toinen vasemmistoliittolainen katsoo, että Suomen ei tulisi toimia samoin kuin Kreikka. Vihreistä tätä mieltä on 39 prosenttia.

Kummankin puolueen kannattajista löytää myös vastakkaista mieltä olevia eli heitä, jotka kannattavat Suomelle vastaavassa tilanteessa Kreikan mallia. Vasemmistoliittolaisissa heitä on 40 ja vihreissä 35 prosenttia.

SOSIAALIDEMOKRAATTIEN näkemykset myötäilevät koko kansan käsityksiä. Heistä vähän yli puolet hyväksyy Kreikan toimintatavan sekä edellyttää Suomelta samaa.

Keskustalaisten mielipiteet Kreikan toiminnasta ovat myös lähellä keskiarvosuomalaisten näkemyksiä. Heistä 58 prosenttia hyväksyy, mutta 15 prosenttia ei.

Suomen rajojen kohdalla keskustalaiset ovat kokoomuslaisten kanssa samoilla linjoilla, sillä keskustalaisista jopa 74 prosenttia edellyttää Suomen pitävän rajansa suljettuina.