torstai 2. huhtikuuta 2009

Aamulehti: 14-vuotiaan Suomessa vihkinyt imaami: "13 vuotta hyvä avioitumisikä"


Kainuun Sanomat:
Imaami on vihkinyt 14-vuotiaan avioliittoon
2.4.2009

Aamulehti:
14-vuotiaan Suomessa vihkinyt imaami: "13 vuotta hyvä avioitumisikä"
Nuoret tytöt ovat kauppatavaraa Suomesta käsin järjestetyissä avioliitoissa
Uutta tietoa: Imaami sanoo muistaneensa väärin - vihitty tyttö oli 16, ei 14
Seppo Roth: Sensurointia vai pelkkää kohteliaisuutta?
2.4.2009


Iltalehti:
Moni alaikäinen muslimityttö joutuu naimisiin Suomessakin
2.4.2009


MTV3:
Imaami: 13 vuotta hyvä ikä avioitua
Imaami veti puheitaan takaisin alaikäisten vihki-iästä
2.4.2009


Suomessa on satoja epävirallisia muslimien avioliittoja, jotka tutkija rinnastaa avoliittoihin

Suomen Islamilaisen yhdyskunnan imaamin Chehab Khodrin mukaan oikeusministeriö antoi luvan 14-vuotiaan muslimitytön vihkimiseen avioliittoon vuonna 1996. Aviomies oli tuolloin parikymppinen. Khodr toimitti itse vihkimisen Helsingissä.

Oikeusministeriön asiakirjanhallintajärjestelmästä ei löytynyt dokumenttia erikoisluvasta.

Imaami Khodr sanoo pitäytyvänsä vihkimisissä tiukasti Suomen laissa. Hänen mukaansa meillä on kuitenkin satoja epävirallisia, pelkästään islamin lakien mukaan solmittuja avioliittoja. Islamia tutkiva Sylvia Akar rinnastaa liitot lähinnä suomalaisiin avoliittoihin.

- Islamissa pitää olla jonkinlainen liitto, että voi asua yhdessä, Akar sanoo.

Khodr ei tuomitse islamin lain mukaan avioituneita, vaikka osassa liitoista vaimot saattavat olla selvästikin alle 18-vuotiaita. Khodr sanoo, ettei ymmärrä eroa seurustelun aloittamisen ja avioitumisen välillä.

- Miksei 13 vuotta voisi olla hyvä avioitumisikä. Täälläkin on lain mukaan silloin sallittua mennä sänkyyn. On parempi mennä naimisiin, Khodr sanoo.

Avioon 11-vuotiaana

Keskustelu islamin suhteesta alaikäisten avioliittoihin on tullut ajankohtaiseksi, kun perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho sai syytteen uskonrauhan rikkomisesta väittäessään islamia pedofilian pyhittäväksi uskonnoksi.

Khodrin mielestä avioliiton voi aloittaa vaikka 11-vuotiaana, jos maallinen laki sen sallii. Hän korostaa, että Suomessa toimitaan Suomen lakien mukaan.

Suomessa lasten suojaikäraja on 16 vuotta. Sitä nuoremmat ovat erityisessä suojelussa seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Tietyissä tapauksissa suojaikäraja on 18 vuotta.

Länsimaissa lapsivaimot kavahduttavat. Khodr ei reaktioita hätkähdä. Hän sanoo, että lapsiin sekaantuminen on islamilaisissa maissa jopa kuolemanrangaistuksella rangaistava teko, avioliiton ulkopuolella.

- Se on eurooppalaisten ongelma, ei meidän. Islamilaisessa maissa alaikäisiin sekaantumisia ei tapahdu niin kuin muualla maailmassa, Khodr sanoo.

Hänen mukaansa avioliitoissa vain hyvin harvoin vaimo on alle 18-vuotias.

Pedofiliasta ei puhuta

Muslimimaailmassa lapsiin sekaantumisesta ei juuri jaeta tuomioita oikeudessa eikä siitä keskustella julkisuudessa, Akar arvioi.

- En tunne yhtään tapausta, jossa asia olisi ollut esillä. En sano, etteikö pedofiliaa tapahtuisi, mutta ehkä siltä suljetaan silmät. Seksuaalisuus on rajattu naimisissa olevien miehen ja naisen heteroseksuaaliseen avioliittoon, Akar sanoo.

Lapsiavioliitot ovat Akarin mukaan äärimmäisen ongelmallinen asia islamilaisissa maissa, joissa moni tulkitsee uskonnon pyhiä kirjoja sananmukaisesti.

- Sitä on ihan turha kieltää. Kysymys on siitä, miten pitkälle uskonnollinen johtaja käyttää omaa järkeään ja missä mielessä papukaijana toistaa asioita.

Avioliitto: Murrosikäinen voi olla kypsä liittoon

Suomessa vain 18 vuotta täyttänyt voi solmia avioliiton. Erikoisluvalla oikeuden voi saada nuorempikin henkilö.

Useimmissa islamilaisissa valtioissa ikäraja on määritelty suunnilleen samaksi, mutta uskonnon periaatteena on, että nainen voi avioitua sukukypsäksi tultuaan.

Muslimimaissa nuoren avioliittokelpoisuuden voi tarkastaa asiaan vihkiytynyt tuomari, joka katsoo, että tyttö on kasvanut tarpeeksi ja on psyykkisesti valmis avioliittoon.

Koraani antaa miehelle mahdollisuuden pitää neljää vaimoa, jos hän voi elättää heidät. Enemmistö avioliitoista on silti yksiavioisia.

Kuvateksti:
Imaami Chehab Khodrin mielestä 13 vuottakin voi olla hyvä avioitumisikä. Hän ei näe eroa seurustelun aloittamisen ja avioitumisen välillä.

Toni Viljanmaa/Aamulehti

---------------------------------

Afganistanista Suomeen pakolaisena tullut Zarmina Razai on huolissaan Suomesta käsin järjestetyistä avioliitoista, joissa nuoret tytöt toimivat kauppatavarana.

- Jotkut perheet harrastavat sitä täälläkin. Viranomaisten pitää ottaa asiaan tiukempi ote, Razai sanoo.

Razain mukaan nuoret vaimot ovat 16-17-vuotiaita. Varsinaisia lapsivaimoja hän ei ole Suomessa nähnyt, mutta Afganistanissa 11-12-vuotiaiden avioliitot ovat melko yleisiä.

- Useimmiten luku- ja kirjoitustaidottomat kiintiöpakolaiset järjestävät avioliittoja lapsilleen. Se on aika iso ongelma.

Irakista kotoisin oleva lakimies Husein Muhamed torjuu pakkoavioliitot jyrkästi.

- Alaikäisiä ei missään nimessä saa naittaa, ei virallisesti eikä epävirallisesti.

Muhamedin mukaan kyse ei ole vain tyttöjen pakkonaittamisesta.

- Olen kuullut, että myös miehiä enemmän tai vähemmän pakotettaisiin naimisiin. Vanhemmat haluavat, että mennään saman kulttuuritaustan omaavan kanssa naimisiin. Taustalla on myös taloudellisia syitä.

Ketään avioliittoon pakotettua miestä tai naista Muhamed ei kuitenkaan tunne.

------------------------------------------

Uutta tietoa: Imaami sanoo muistaneensa väärin - vihitty tyttö oli 16, ei 14

Suomen Islamilaisen yhdyskunnan imaami Chehab Khadr sanoo muistaneensa väärin oikeusministeriön poikkeusluvalla vihkimänsä arabitytön iän.

- Tyttö oli 16-vuotias, ei 14. Otin asiasta tarkemmin selvää. Oikeusministeriöstä vahvistettiin, että hänellä oli lupa. Avioliitto on rekisteröity Suomessa, Khadr sanoo.

Vihkiminen tapahtui Khadrin mukaan vuonna 1992.

Oletteko kuitenkin sitä mieltä, että 14-vuotias ja sitä nuorempi on kypsä naimisiin?

- Tämän päivän jälkeen en ole siitä ollenkaan varma. Vedän sanani pois.

Khadr sai Aamulehden jutun jälkeen paljon palautetta puhelimitse, kun ihmiset kysyivät, että pitääkö asia paikkansa. Nettipalautteita on tullut jo pitkälti yli 100. Khard sanoo ymmärtävänsä, miksi asiasta nousi niin iso kohu.

- Tässä on iso kulttuuriero. Suomessa toimitaan niin kuin laki edellyttää. En olisi vihkimistä tehnyt, jos ei olisi virallista paperia, Khadr sanoo.

Kerromme myöhemmin asiasta lisää.