lauantai 23. heinäkuuta 2016

Suomenmaa: Ministeri Lindström turhautui kotout­ta­misk­ri­tiik­kiin: "Tulisiko minun jättää työni tekemättä?"

Suomenmaa: Ministeri Lindström turhautui kotout­ta­misk­ri­tiik­kiin: "Tulisiko minun jättää työni tekemättä?" 23.7.2016

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoo Uuden Suomen blogissaan turhautuneena Suomen kotout­ta­mis­po­li­tii­kasta saamastaan palautteesta.



– Miksi minulle sitten tulee kritiikkiä nimenomaan kotout­ta­mi­sesta? No kun minun pitäisi kriitikoiden mielestä puhua ja toimia kotiuttamisen puolesta, ei suinkaan kotouttamisen.

Lindström korostaa, että lain mukaan maahan­muut­ta­jien kotouttaminen kuuluu työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ölle (TEM) ja ministerien välisessä työnjaossa hänelle.

– Ei tämäkään perustelu kaikille tunnu aukeavan, mutta yritetään silti ja vielä kerran. Olen vastuussa myös kotout­ta­mi­sesta, Lindström painottaa.

– Kotiuttamisen vastuu kuuluu sisä­mi­nis­te­riöön, hän lisää.

– Tulisiko minun siis tehdä oma työni "vasemmalla kädellä" tai jättää se kokonaan tekemättä, koska "hyysään matuja" tai siksi että "olen unohtanut suomalaiset työttömät"? Ei tulisi. Lakikin siihen velvoittaa, Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan hallitus joutuu ratkomaan monia ongelmia yhtä aikaa, niin kotimaan talou­son­gelmia ja työttömyyttä kuin turva­pai­kan­ha­ki­joiden kasvavaa määrää.

Hän korostaa, että uusien työpaikkojen saamiseksi Suomeen tarvitaan lisää investointeja.

– Siksi tehtiin kiky-sopimus. Se ei tietenkään yksin riitä vaan paljon muutakin tarvitaan.

– Uusia keinoja esitetään syksyn budjet­ti­rii­heen. Tämän kaiken avulla voisimme auttaa kaikkia, niin kanta­suo­ma­laisia kuin kotoutujiakin. Ei kenenkään ohitse eikä toisen kustan­nuk­sella.

Hallituksen toteuttamien maahan­muut­to­po­li­tiikan kiristysten lisäksi tarvitaan Lindströmin mukaan parempaa kotouttamista.

–  Miksi siis puhun ja toimin oleskeluluvan saaneiden kotouttamisen puolesta? Siksi, että vaihtoehto tuo aivan varmasti suurempia ongelmia kuin se, että edes yritetään toimia tämän varsin vaikean asian edistämiseksi.

Hän muistuttaa, että maahan­muut­ta­jien työttömyys voi johtaa syrjäy­ty­mi­seen ja jopa radi­ka­li­soi­tu­mi­seen.

– Sitä tuskin kukaan toivoo tai haluaa edistää?

– Turva­paik­kak­riisi pakotti ja pakottaa meidät toimimaan uudella tavalla ja etsimään parempia keinoja kotout­ta­mi­seen. (...) . Kun kotouttaminen ei ole tunnetusti onnistunut aiemminkaan niin miten se voisi onnistua näillä määrillä ilman olennaisia muutoksia?