keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Iltalehti: Kauhavan vastaanottokeskuksessa uudet sävelet - "Pientä turbulenssia"

Iltalehti: Kauhavan vastaanottokeskuksessa uudet sävelet - "Pientä turbulenssia" 20.7.2016

Kauhavan vastaanottokeskusta johdetaan uudella otteella apulaisjohtaja Juha Mäki-Rajalan otettua ohjat Ilkka Peuran irtisanoutumisen jälkeen. Tasapainoilua keskuksessa riittää yhä.

Suurin huomio Kauhavan vastaanottokeskuksessa on viime viikkoina kohdistunut ruokahuoltoon, mikä ajoi Ilkka Peuran ja SPR:n Länsi-Suomen osaston toiminnanjohtaja Pekka Annalan ratkaisemattomaan kiistatilanteeseen. Ruokaepisodi johti myös siihen, että Kauhavan vastaanottokeskuksessa oli touko-kesäkuussa käytössä kaksi eri toimintamallia: järjestetty ruokahuolto sekä asukkaiden omatoimista ruoanvalmistusta tukeva isompi vastaanottoraha. Käytännössä tämä tarkoitti merkittäviä lisäkustannuksia.

Keskiviikkona keskuksen johtajana aloittaneen Juha Mäki-Rajalan mukaan Kauhavalla ei enää makseta suurempaa vastaanottorahaa, sillä keskuksessa toimii SPR:n LSK Business Parkilta ostama ruokahuolto.

- Suuremman päivärahan maksu päättyi heinäkuun alussa. Ruokahuollosta tulemme keskustelemaan kesän jälkeen LSK Business Parkin kanssa, Mäki-Rajala kertoo.

Mielenosoituksia ruokailusta

Tällä hetkellä keskuksen noin 340 asukkaasta vajaa puolet käyttää yhteisruokailua. Muut valmistavat ruokansa itse muun muassa alueella sijaitsevissa teltoissa. Asukkaat järjestivät myös tämän kuun alkupuolella mielenosoituksia ruokahuoltoa vastaan.

- Viime aikoina on ilmatilassa ollut tosiaan pientä turbulenssia. Mielenosoituksia ei kuitenkaan ole enää tapahtunut reiluun viikkoon, eli asukkaat ymmärtävät tilanteen. Jokaisella on toki myös edelleen mahdollisuus ostaa elintarvikkeet kaupasta ruoanlaittoa varten.

Suhdettaan irtisanoutuneeseen Ilkka Peuraan Mäki-Rajala pitää hyvänä.

- Juttelin hänen kanssaan viimeksi tiistaina. Kerroin Ilkalle, että johtamistyylini on enemmän vastuuta henkilökunnalle jakava. Hän ymmärsi sen täysin, välimme ovat kunnossa.

Mäki-Rajala ei ole kuitenkaan kaikkien asukkaiden suosiossa, sillä muun muassa päiväraha-asioiden muutos hiertää.

- Olen saanut kuulla heiltä etten ole läheskään yhtä hyvä mies kuin Ilkka. Uskon silti, että asukkaat hyväksyvät uudet toimintatavat vähitellen paremmin.

Tunteet pinnassa

Suurimpia tunteenpurkauksia Kauhavan vastaanottokeskuksessa ovat nostaneet kielteiset oleskelulupapäätökset. Niitä on saapunut lakeuksille jo useita kymmeniä.

- Kielteiset päätökset ovat tuoneet omanlaistaan kireyttä tunnelmaan. Tunteenpurkaukset eivät ole kuitenkaan johtaneet sanailua pahempiin tapahtumiin.

- Osalla päätös on nostanut esiin itsetuhoisia ajatuksia, joita he ovat kertoneet terveydenhuoltohenkilökunnalle. Onneksi itsemurhayrityksiä ei ole silti tapahtunut. Näissä tapauksissa taustalla on useimmiten pelko siitä mitä tapahtuu, kun he palaavat kotimaahansa, Mäki-Rajala kertoo.

Kauhavalla on tänä vuonna vältytty pahemmilta yhteenotoilta. Poliisia on silti tarvittu muutaman kerran.

- Tunteet ovat pari kertaa kuohahtaneet nyrkkien heilutukseksi eritaustaisten ihmisten selviteltyä välejään. Emme silti ole tarvinneet poliisin apua tänä vuonna kuin neljä kertaa.

- Olemme myös varautuneet siihen että yhä lisääntyvät kielteiset oleskelulupapäätökset voivat synnyttää ikäviäkin tilanteita. Aika näyttää niiden osalta mitä tapahtuu, Mäki-Rajala pohtii.