tiistai 26. heinäkuuta 2016

Aamulehti: Vaaralliseksi luokiteltu raiskaajamurhaaja vapautuu syyskuussa – Karkottaminen ei ole vielä varmaa

Aamulehti: Vaaralliseksi luokiteltu raiskaajamurhaaja vapautuu syyskuussa – Karkottaminen ei ole vielä varmaa 26.7.2016

Vielä ei ole selvää, asteleeko muun muassa 15-vuotiaan tytön murhasta ja 13-vuotiaan raiskauksesta tuomittu Abdiqadir Osman Hussein syyskuussa Suomessa vapaalla jalalla.

Helsingin hovioikeus määräsi viime vuoden huhtikuussa Somaliassa syntyneen Husseinin vapautettavaksi elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen syyskuun ensimmäisenä päivänä 2016. Vaarallisena pidetyn vangin vapauttamista vastustanut Rikosseuraamuslaitos valitti päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituksen.

Maahanmuuttoviraston edeltäjä ulkomaalaisvirasto päätti vuonna 2001 Husseinin karkoittamisesta Suomesta. Poliisi on aiemmin kertonut MTV:lle, että Hussein voidaan karkoittaa maasta ilman, että hän tallustaa Suomessa päivääkään vapaalla jalalla.

Epävarmuus vallitsee

On kuitenkin epävarmaa, voidaanko Husseinia karkoituspäätös panna täytäntöön. Somalia voi esimerkiksi kieltäytyä ottamasta karkoitetun kansalaisensa vastaan. Alueen tilanne voidaan myös katsoa sellaiseksi, ettei sinne voi palauttaa henkilöä Suomesta.

Maahanmuuttoviraston viimeisimmässä linjauksessa Somalian pääkaupunki Mogadishu on luokiteltu kohteeksi, jonne voidaan palauttaa henkilöitä Suomesta. Hussein on kertomansa mukaan kotoisin juuri Mogadishusta.

Jos karkoituspäätöksen saanutta henkilöä ei voida poistaa maasta, vaihtoehtoja on kaksi: henkilölle myönnetään tilapäinen oleskelulupa poistumisen estymisen vuoksi tai henkilö otetaan ulkomaalaislain nojalla säilöön.

– Jos henkilö karkoitetaan maahan, jonne ei ole käytännössä mahdollista karkottaa, myönnetään tilapäisiä lupia, kertoo ylikonstaapeli Mikko Alho Sisä-Suomen poliisista.

Ulkomaalainen henkilö voidaan ottaa säilöön, jos hänen pelätään piileskelevän, pakenevan tai muilla tavoin vaikeuttavan maasta poistamisen täytäntöönpanoa.

Komisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että jokainen päätös hallinnollisesta säilöönotosta tehdään tapauskohtaisesti.

– Aina pitää katsoa, mikä on järkevintä. Aina on tehtävä kokonaisarvio, olkoon henkilö sitten kuka tahansa. Yleensä jos ihminen on ollut vapautensa menettäneenä pitkän aikaa, harkitaan asiaa sitä tarkemmin.

Tilanne elää jatkuvasti

Syitä siihen, ettei maasta poistamista voida panna täytäntöön, on monia, Lintuluoto huomauttaa.

– Joskus syyt palauttamatta jäämiseen ovat teknisiä, joskus ne riippuvat kohdemaista itsestään. Palasia, mistä se voi johtua, on monia. Se on kuin liikkuva palapeli.

Palautuksen kohteena olevan maan tilanne on harvoin pysyvä ja se voi muuttua nopeasti.

– Joskus tulee tilanne, ettei henkilöä voida poistaa, mutta tilanne muuttuu muutaman kuukauden jälkeen, Lintuluoto sanoo.