sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Iltalehti: Sofi Oksanen Suomen Kuvalehdessä: Kansallissymbolien luovuttaminen rasistisille ääriryhmille on periksi antamista

Iltalehti: Sofi Oksanen Suomen Kuvalehdessä: Kansallissymbolien luovuttaminen rasistisille ääriryhmille on periksi antamista 31.7.2016

Suomen Kuvalehden verkkosivuilla sunnuntaina julkaistu Sofi Oksasen mielipidekirjoitus muistuttaa siitä, miten eri tavoin Pohjoismaissa suhtaudutaan kansallisiin symboleihin. Norjassa vieraillut kirjailija kertoo hämmästyneensä kansallispuvun paikallisesta merkityksestä.

- Rippilahjaksi norjalaisnuoret ehkä toivovat suomalaisten ikätoveriensa tavoin rahaa, mutta saavat kalliin kansallispuvun, Oksanen kirjoittaa.

Jutussa herätetään kysymys siitä, pitäisikö maahanmuuttajien käyttää oman etnisen taustansa mukaisia kansallispukuja, vai tyytyä lippujen heilutteluun. Kansallispukuperinne asettaa nimittäin eriarvoiseen asemaan ne, jotka eivät ole asuneet maassa pitkään. Oksanen kertoo, että jotkut Norjassa asuvat suomalaiset ovat hankkineet suomalaisen kansallispuvun muuttonsa myötä.

- Kulttuurinen omiminen on puhuttanut Suomessa viimeisen vuoden ajan, mutta lähinnä asetelmissa, joissa valtakulttuuri lainaa tai omii jotain vähemmistökulttuurille kuuluvaa.

Oksanen muistuttaa, että rasistit ovat omineet esimerkiksi Suomen lipun omaan käyttöönsä.

- Koska Suomen lipun käyttö muissa kuin liputusyhteyksissä ja urheilukilpailuissa muistuttaa minua arvomaailmasta, joka ei ole omani, en pistäisi rintaani lippupinssiä, mutta ehkä juuri niin pitäisi tehdä.

Kirjailija päättää toteamalla, että Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa. Oksanen toivoo, että vielä koittaa päivä, jolloin Suomi-paitaan pukeutunutta ei automaattisesti pidetä enää rasistina.