torstai 14. heinäkuuta 2016

Ilta-Sanomat: Hampaat paljastivat 30 alaikäisiksi ilmoittautunutta turvapaikanhakijaa täysi-ikäiseksi

Ilta-Sanomat: Hampaat paljastivat 30 alaikäisiksi ilmoittautunutta turvapaikanhakijaa täysi-ikäiseksi 14.7.2016

Hampaat ja luut paljastivat kolmisenkymmentä alle 18-vuotiaaksi ilmoittautunutta turvapaikanhakijaa täysi-ikäiseksi.

Miehiä epäiltiin rekisterimerkintärikoksesta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Kihlakunnansyyttäjä on nyt määrännyt tutkinnanjohtajan esityksestä juttujen esitutkinnan lopetettavaksi.

Itä-Suomen poliisilaitos tutki epäiltyä rekisterimerkintärikosta ja perätöntä lausumaa viranomaismenettelyssä noin kolmenkymmenen turvapaikanhakijan osalta.

Kaikki tutkitut olivat miehiä ja saapuneet Suomeen viime syksyn aikana. Valtaosa miehistä oli tullut maahan Tornion kautta.

Kuvio oli samankaltainen jokaisen tutkitun osalta. Miehet olivat ilmoittaneet turvapaikkapuhuttelussa olevansa alle 18-vuotiaita.

Näin oli tehnyt myös mies, jonka syntymäajaksi viranomaisten tietojärjestelmään merkittiin 22. heinäkuuta 1998. Hän oli sen mukaan 17-vuotias.

Miehelle tehtiin iän määrittämiseksi oikeuslääketieteellinen tutkimus, jossa hänen ikäänsä tutkittiin luiden ja hampaiden kehityksen perusteella. Tutkimustulosten mukaan hän on täysi-ikäinen eli vähintään 18-vuotias.

Mies siirrettiin tutkimustuloksen varmistumisen jälkeen täysi-ikäisten vastaanottokeskukseen ja tieto nuoren miehen menettelystä ilmoitettiin maahanmuuttovirastolle.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisilaitokselta esitti kihlakunnansyyttäjälle Ulla Oinoselle, että esitutkinta asiassa lopetettaisiin.

– Yleisellä tasolla voidaan todeta, että kyseessä olevan henkilön kotimaassa henkilöiden iät eivät ole alunperinkään kirjattu samalla tarkkuudella kuin Suomessa, Taskinen perustelee.

Virheellisesti ilmoitetulla iällä ei ole rikoskomisarion mielestä aiheutettu merkittäviä seurauksia tai vahinkoja.

Kihlakunnansyyttäjä on määrännyt tutkitun miehen jutun ja noin 30 muun samanlaisen jutun esitutkinnan lopetettavaksi.