tiistai 12. heinäkuuta 2016

MTV: Poliisiylijohtajakin kommentoi ulkomaalaisvalvontaa Mustan Barbaarin avautumisen jälkeen

MTV: Poliisiylijohtajakin kommentoi ulkomaalaisvalvontaa Mustan Barbaarin avautumisen jälkeen 12.7.2016

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vakuuttaa, että poliisi ei tee kiellettyä etnistä profilointia. Etninen profilointi on noussut julkisuuteen Mustana Barbaarina tunnetun rap-artisti James Nikanderin Facebook-päivityksestä.

Siinä hän kertoi siviilipukuisen poliisin laittaneen hänen äitinsä ja siskonsa rautoihin Helsingin keskustassa. Poliisi kertoi tehneensä tuolloin ulkomaalaisvalvontaa.

Kolehmainen toteaa yksiselitteisesti, että etninen profilointi on kielletty ja sitä poliisi ei tee. Hän huomauttaa myös, että poliisilla on rasismin suhteen ehdoton nollatoleranssi.

– Täytyy olla perusteltu syy, miksi ulkomaalaisvalvontaa tehdään, ja siinä vaikuttaa analyysi, tiedustelutiedot, vihjetiedot ja niin edelleen.

Kolehmainen ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, sillä James Nikanderin perhettä koskevan asian selvittäminen on kesken.

Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnasta aiotaan tehdä esitutkintalain mukainen alustava selvitys tapahtuneesta. Tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä selvittää, onko poliisin toiminnasta syytä aloittaa varsinainen esitutkinta.

– Kun selviää, mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut, voidaan arvioida tilannetta. Mielestäni tapahtuman arvioiminen puutteellisin tiedoin ei ole oikeutettua. Kehottaisin kaikkia nyt odottamaan, että tarkalleen tiedetään, mitä on tapahtunut, Kolehmainen totesi Porissa STT:lle.