sunnuntai 7. elokuuta 2016

Iltalehti: Suomen poliisilla parikymmentä terrorismirikosepäilyä tutkinnassa - Isis liittyy lähes kaikkiin

Iltalehti: Suomen poliisilla parikymmentä terrorismirikosepäilyä tutkinnassa - Isis liittyy lähes kaikkiin 7.8.2016

Poliisi on saanut kymmenittäin vihjeitä sota- ja terrorismirikoksiin osallistuneista henkilöistä, jotka ovat tai ovat olleet Suomessa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi tammikuussa, että poliisilla on "joitakin kymmeniä" turvapaikanhakijoihin liittyviä sota- ja terrorismirikosepäilyjä selvittelyssä. Osa näistä tapauksista on sittemmin edennyt rikostutkintaan, Keskusrikospoliisista vahvistetaan Iltalehdelle.

- Meillä on sekä esiselvittelyssä että rikostutkinnassa yhteensä parisen kymmentä sota- tai terrorismirikosepäilyä, joissa epäillyillä henkilöillä on yhteys Suomeen esimerkiksi nykyisen oleskelunsa johdosta, rikosylikomisario Tero Haapala Keskusrikospoliisista sanoo.

Haapalan mukaan pidätettyinä tai vangittuina on tai on ollut kymmenkunta epäilyä.

Irak, Syyria ja Isis

Poliisi on saanut kymmenittäin vihjeitä sota- ja terrorismirikoksiin osallistuneista henkilöistä, jotka ovat tällä hetkellä tai ovat olleet Suomessa.

Haapalan mukaan vihjeitä on saatu muun muassa henkilöiltä, jotka ovat saapuneet Suomeen Irakista ja Syyriasta.

Pääosa tutkinnassa olevista tapahtumista on Lähi-idän konfliktialueilta ja niihin kaikkiin liittyy jollakin tavalla terroristijärjestö Isis.

- Muutamissa tutkinnassa olevissa jutuissa on kysymys henkilöiden värväämisestä tai värväämisen yrityksistä Suomessa muun muassa Isisin joukkoihin konfliktialueille, Haapala sanoo.

- Esiselvittelyssä on myös henkilöitä, joiden on väitetty taistelleen muun muassa Isisin joukossa ja jotka ovat palanneet tai palaamassa Suomeen.

Väkivaltaisuuksia

Haapalan mukaan poliisi on saanut tutkinnan yhteydessä haltuunsa väkivaltaista materiaalia, joka on kuvattu Suomen rajojen ulkopuolella.

Tähän kategoriaan kuuluvat myös niin sanotut "päänroikutuskuvat", joista annettiin keväällä Suomen oikeushistorian ensimmäiset sotarikostuomiot kahdelle Irakista tulleelle miehelle.

Sotarikoksista säädetään rikoslain 11 luvussa ja terrorismirikoksista 34a luvussa. Haapalan mukaan poliisilla on esiselvittelyssä ja tutkinnassa terrorismirikosten osalta muun muassa rikoslain 34a luvun 1§, 2§, 4a§, 4c§ ja 5§ mukaisia epäilyjä.

Edellä mainitut nimikkeet ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu, koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen sekä terrorismin rahoittaminen.

- Rahoittamisen osalta varoja pyritään keräämään täällä Suomessa ja lähettämään ne edelleen terroristijärjestöjen käyttöön, Haapala sanoo.

Haapalan mukaan on huomionarvoista, että käytännössä kaikkien Suomessa tutkittavien sota- ja terrorismirikosepäilyjen tapahtumapaikat tai terroristisen tarkoituksen kohde ovat muualla kuin Suomessa.