keskiviikko 31. elokuuta 2016

Yle: Lakimuutos lisäsi kielteisten turvapaikkapäätösten määrää – katso grafiikat

Yle: Lakimuutos lisäsi kielteisten turvapaikkapäätösten määrää – katso grafiikat 31.8.2016

Kattavia johtopäätöksiä toukokuun lainmuutoksesta ei vielä voi tehdä. Varsinkin irakilaisten saamien kielteisten päätösten määrä on kuitenkin noussut kesän aikana selvästi.

Toukokuussa tullut lainmuutos poisti ulkomaalaislaista humanitaarisen suojelun.

Sen turvin hakija saattoi aiemmin saada oleskeluluvan, vaikka hänelle ei myönnetty turvapaikkaa tai toissijaista suojelua. Humanitaarista suojelua tarvitsee henkilö, joka ei voinut palata kotimaahansa heikon turvallisuustilanteen tai vaikkapa ympäristökatastrofin takia.

Humanitaarista suojelua saaneita tuli eniten Somaliasta, Afganistanista ja Irakista.

Yli 70 prosenttia irakilaisista, vain yksi syyrialainen

Lainmuutoksen vaikutukset ovat alkaneet näkyä etenkin irakilaisten turvapaikkapäätöksissä. Heinäkuun loppuun mennessä turvapaikka tai muu oleskelulupa myönnettiin kaikkiaan 1 682 irakilaiselle. Kielteisen turvapaikkapäätöksen sai 71 prosenttia irakilaisista.

Syyrialaisista 499:sta turvapaikanhakijasta kielteisen päätöksen sai vain yksi. Rauenneita tai tutkimatta jätettyjä tapauksia oli reilut sata.


Kaikkien kielteisten päätösten määrä näyttää kesän aikana lisääntyneen. Alkuvuonna alle puolet päätöksistä oli kielteisiä, kesä-heinäkuussa yli 70 prosenttia.


Hakemustulva jatkui helmikuulle

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että yksiselitteistä syytä kehitykseen ei ole. Lainmuutoksen lisäksi on muitakin syitä.

Suomeen tuli viime vuonna uusia turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan aiemmin, lähes 32 500, mikä ruuhkautti hakemusten käsittelyn.

– Hakijämäärä oli poikkeuksellisen suuri helmikuulle asti, Repo sanoo.

Etukäteisseulonta lisännyt päätösten määrää

Hakemusten käsittelyssä on noudatettu etukäteisseulontaa: Perusteettomilta näyttäviä kuten myös selkeästi turvapaikkaan oikeuttavia tapauksia on käsitelty nopeutetussa aikataulussa.

Revon mukaan myönteisen päätöksen on saanut esimerkiksi henkilö, joka on passin mukaan Syyrian kansalainen eikä häntä ole palautettu toisesta Euroopan maasta.Irakilaisia tuli paljon vuosi sitten

Kasvu hakemusten määrässä näkyy Revon mukaan etenkin irakilaisten saamissa päätöksissä.

Irakilaisia saapui Suomeen poikkeuksellisen paljon viime vuonna loppukesällä. Revon mukaan siihen vaikutti osaltaan irakilaisten keskuudessa levitetty väärä tieto siitä, että Suomesta ja Belgiasta saisi helpommin turvapaikan.

– Moni on vetänyt pois hakemuksensa ja lähtenyt. Voi kysyä, onko tänne silloin tulleiden joukossa niitä, jotka ovat käyneet vain katsomassa, pitivätkö huhut paikkansa?

Hakijoiden määrä pudonnut

Tänä vuonna Suomeen on tullut nelisentuhatta uutta turvapaikanhakijaa.