keskiviikko 17. elokuuta 2016

Iltalehti: Migri vastaa nigerialaisnaisten käännytyskohuun: Hallinto-oikeus vahvistanut käytännön

Iltalehti: Migri vastaa nigerialaisnaisten käännytyskohuun: Hallinto-oikeus vahvistanut käytännön 17.8.2016

Maahanmuuttovirasto (Migri) on ottanut kantaa viikonloppuna kuohuntaa aiheuttaneeseen Long Playn juttuun nigerialaisten ihmiskaupan uhrien käännyttämisistä.

Long Play kirjoitti viikonloppuna, että Migri käännyttää ihmiskaupan uhriksi joutuneita nigerialaisnaisia takaisin Nigeriaan ja Italiaan.

Migrin mukaan ihmiskauppa on vakava rikos, mutta sen uhriksi joutuminen ei ole automaattisesti peruste saada turvapaikka.

Henkilöä ei palauteta, jos häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Virasto kertoo ymmärtävänsä, että käännytettyjen ihmisten kohtalo herättää tunteita ja heidän nähdään olevan avun tarpeessa. Sen mukaan ratkaisukäytäntö pohjautuu voimassaolevaan ulkomaalaislakiin ja hallintotuomioistuinten vahvistamaan oikeuskäytäntöön.

Long Play kertoi sunnuntaina, että Migri käännyttää ihmiskaupan uhreiksi joutuneita, raakaa väkivaltaa kokeneita nigerialaisnaisia takaisin Nigeriaan sekä Italiaan.

Valtaosa naisista ei ole saanut oleskelulupaa, vaikka Migri myöntää heidän olevan ihmiskaupan uhreja ja vaikka heillä on pieniä lapsia.

Osa naisista on Long Playn mukaan palannut käännytyksen jälkeen kaduille myymään seksiä.

Vakava rikos

Migri toteaa, että ihmiskauppa on vakava rikos, mutta sen uhriksi joutuminen ei ole automaattisesti peruste saada turvapaikka tai muuta kansainvälistä suojelua Suomesta. Suojelua voi saada esimerkiksi, jos uhka on yhä olemassa eikä uhri voi saada suojelua kotimaansa viranomaisilta.

Korkein hallinto-oikeus on Migrin mukaan vahvistanut, että nigerialaiset eivät voi saada kansainvälistä suojelua pelkästään ihmiskaupan uhriksi joutumisen takia. Perusteena on, että he voivat turvautua kotimaansa viranomaisiin.

Ihmiskaupan uhrille, jolla ei ole perusteita saada kansainvälistä suojelua, voidaan kuitenkin myöntää jokin muu oleskelulupa. Tällöin henkilön on oltava haavoittuvassa asemassa tai oleskelun Suomessa on oltava tarpeen siksi, että rikosta tutkitaan täällä.

Rima korkealla

Esimerkiksi heikko terveydentila tai pienten lasten yksinhuoltajuus eivät yksin riitä, että henkilö voisi saada ihmiskaupan uhrin oleskeluluvan erityisen haavoittuvuuden takia.

Virasto muistuttaa, että arviointi ihmiskaupan uhrin käännyttämisestä Nigeriaan ja Italiaan tapahtuu eri periaattein, koska Italia on EU-maa ja sitoutunut noudattamaan Dublin-asetusta. Asetuksen mukaan turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä EU-jäsenvaltiossa.

Viraston mukaan jokainen turvapaikkahakemus käsitellään yksilöllisesti. Virasto tekee poikkeuspäätöksiä, ja ottaa yksittäisiä hakemuksia tutkittavaksi myös Suomessa.

- Esimerkiksi jos hakija ei jostain syystä pysty huolehtimaan lapsestaan, voidaan turvapaikkahakemus lapsen edun nimissä käsitellä Suomessa, tiedotteessa todetaan.

Ihmisiä ei palauteta, jos heitä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Toisaalta Migri toteaa, että millään suomalaisella viranomaisella ei ole velvollisuutta tai oikeutta seurata toisen valtion kansalaisia ulkomailla.