keskiviikko 31. elokuuta 2016

Yle: Turvapaikanhakijalapset imevät oppia sienen lailla – "Puoli vuotta suomea opiskelleiden kanssa pystyy keskustelemaan normaalisti"

Yle: Turvapaikanhakijalapset imevät oppia sienen lailla – "Puoli vuotta suomea opiskelleiden kanssa pystyy keskustelemaan normaalisti" 31.8.2016

Imatralla on pian vuoden verran opetettu turvapaikanhakijalapsia perusopetukseen valmistavassa opetuksessa. Koulussa olevien lasten määrä vaihtelee turvapaikanhakijatilanteen mukaisesti.

Imatran Kosken koulun rehtorin Arto Sikiön äänestä kuulee helpotuksen, kun puheeksi tulee turvapaikanhakijalasten perusopetukseen valmistava opetus.

Turvapaikanhakijat aloittivat koulunkäynnin Imatralla viime tammikuussa. Aluksi opetusta annettiin vastaanottokeskuksessa ja talviloman jälkeen opetus siirtyi Kosken koululle.

– Oli pelkoja, kuinka se lähtee sujumaan. Pelot osoittautuivat turhiksi, Sikiö sanoo.

Sikiön mukaan koulun muut oppilaat ovat ottaneet turvapaikanhakijat hyvin vastaan ja esimerkiksi välituntileikkeihin mukaan.

Opettajat taas ovat kiitelleet turvapaikanhakijoita heidän halustaan oppia.

– Lapset kunnioittavat opettajia kovasti. Opettajat ovat sanoneet, että on nautinnollista tehdä työtä.

Itse valmistava opetus ei Imatralla ole uutta. Sitä on ollut kaupungissa toistakymmentä vuotta. Suurin osa oppilaista on ollut venäläistaustaisia maahanmuuttajia.

Lapset imevät oppia

Kosken koulussa on tällä hetkellä valmistavassa opetuksessa parikymmentä turvapaikanhakijaa. Kourallinen lapsista on esikouluikäisiä.

Imatran vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä on hämmästynyt lasten taidosta oppia suomen kieltä nopeasti.

– Meillä on lapsia, jotka ovat noin puoli vuotta opiskelleet suomea. Heidän kanssaan pystyy keskustelemaan ihan normaalisti suomeksi, Perälä tuumaa.

Koulua käyvien lasten määrä vaihtelee

Valmistavassa opetuksessa olevien turvapaikanhakijalasten määrä vaihtelee Etelä-Karjalassa sen mukaisesti, miten vastaanottokeskuksissa olevat turvapaikanhakijat vaihtuvat.

Imatralla koulunkäynnin aloitti viime keväänä liki 30 turvapaikanhakijaa.

Lappeenrannassa Joutsenon koulussa valmistavaan opetukseen tulevien lasten määrä alkoi kasvaa vuosi sitten, kun Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa.

– Sitä ennen koulussa oli noin 20 turvapaikanhakijaa. Nyt on noin 30, rehtori Hannu Laivamaa ynnää.

Enimmillään valmistavassa opetuksessa on Joutsenossa ollut 45 lasta.

Valmistavan opetuksen tavoitteena on opettaa lapselle sellainen suomen kielen taito ja muut tarpeelliset valmiudet, jotta lapsi voi siirtyä perusopetukseen.