torstai 18. elokuuta 2016

Yle: Turvapaikanhakijoille kaavaillut palautuskeskukset roskakoriin?

Yle: Turvapaikanhakijoille kaavaillut palautuskeskukset roskakoriin? 18.8.2016

Sisäministeriö ei ole tehnyt vieläkään päätöstä palautuskeskusten perustamisesta. Kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan on mahdollista, että palautuskeskuksia ei perusteta lainkaan.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuskeskusten perustaminen pääkaupunkiseudulle viivästyy edelleen.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan Maahanmuuttovirastolla on tällä hetkellä liian vähän toimeenpantavia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, jotta turvapaikanhakijoita kannattaisi sijoittaa erityisiin palautuskeskuksiin.

Maahanmuuttovirasto on tehnyt tänä vuonna lähes 7 000 kielteistä turvapaikkapäätöstä, joista yli puolet on johtanut valituksiin.

– Ajatusta palautuskeskuksista ei ole haudattu, mutta ei sitä ole lähdetty viemään eteenpäinkään tämän vuoksi, Nerg sanoo.

Vielä viime talvena arvioitiin, että Suomen tarvittaisiin turvapaikanhakijoille kaksi palautuskeskusta. Niihin oli tarkoitus koota turvapaikanhakijoita, jotka eivät saa jäädä maahan, mutta eivät suostu poistumaan vapaaehtoisesti.

Nerg huomauttaa, että palautuskeskuksen perustaminen on muutenkin järkevää vasta, kun keskuksia koskeva lakimuutos on voimassa ensi vuoden alussa.

Lakimuutoksen jälkeen turvapaikanhakija voidaan määrätä asumaan tietyssä vastaanottokeskuksessa ja ilmoittautumaan kerran tai jopa neljä kertaa päivässä.

Nergin mukaan lisäksi on mahdollista, että palautuskeskuksia ei perusteta lainkaan. Sisäministeriö pohtii parhaillaan ratkaisuja, jotka olisivat turvapaikanhakijoiden kannalta parempia ja kustannuksiltaan halvempia.

– Olemme pyytäneet kokemuksia palautuskeskuksista muista Euroopan maista ja sieltä on tullut viestiä, että palautuskeskus ei välttämättä ole ollut aivan onnistunut ratkaisu. Emme ole hirttäytyneet vain siihen, että meillä on tämmöinen palautuskeskus.