tiistai 30. elokuuta 2016

Verkkouutiset: IL: Viittä prosenttia turvapaikanhakijoista epäilty rikoksesta Suomessa

Verkkouutiset: IL: Viittä prosenttia turvapaikanhakijoista epäilty rikoksesta Suomessa 30.8.2016

Iltalehti on selvittänyt, kuinka monesta rikoksesta ja mistä rikoksista Suomeen tulleita uusia turvapaikanhakijoita on epäilty tämän vuoden aikana.

Tammikuun alusta asti on yhteensä 1 729 turvapaikanhakijaa ollut epäiltynä jostain rikoksesta. Kyse on noin viidestä prosentista niistä noin 36 000 turvapaikanhakijoista, jotka saapuivat Suomeen viime ja tänä vuonna. Saman aikaan Suomen kansalaisten tekemiksi epäiltyjä rikoksia kirjattiin 398 566.

Turvapaikanhakijoiden rikosepäilytilaston kärjessä ovat pahoinpitelyepäilyt, joita poliisin tietoon tuli 528. Asianomistajina eli rikoksen uhreina turvapaikanhakijat olivat 602 pahoinpitelytapauksessa. Suurin osa tapauksista on turvapaikanhakijoiden välisiä ja tapahtunut vastaanottokeskuksissa.

Toiseksi ja kolmanneksi yleisimmät turvapaikanhakijoita koskevat rikosepäilyt ovat näpistys ja lievä pahoinpitely.

Neljänneksi yleisin rikosepäily on laiton uhkaus. Viidentenä on laittoman maahantulon järjestäminen.

Turvapaikanhakijan epäillään olleen tänä vuonna tekijänä 30 seksuaalisessa ahdistelussa. Suomalaisten tekemiä epäiltyjä ahdisteluja oli 109, joten määrä on suhteellisesti merkittävä.

Turvapaikanhakijoita epäillään kuluvan vuoden aikana 22 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja 19 raiskauksesta. Törkeitä raiskausepäilyjä on kymmenen, kun Suomen kansalaisten tekemiksi epäiltyjä törkeitä raiskauksia on samana aikana 37.

IL:n mukaan poliiseja on ohjeistettu lisäämään rikosilmoitukseen ”tupa-koodi”, mikäli tapaukseen liittyy turvapaikanhakija. Koodin lisääminen on vapaaehtoista.

Helsingin poliisin mukaan kesän aikana on tullut ilmi uusia joukkoahdisteluja ja ahdistelujen määrä on merkittävästi kasvanut. Heinäkuun lopulla kymmenhenkinen miesjoukko oli ympäröinyt turistinaisen ja kosketellut häntä.