maanantai 3. huhtikuuta 2017

HS: Suomi on aloittanut turvapaikanhakijoiden palautuslennot Kabuliin – lentokentälle järjestetään mielenosoitusta tänä iltana

Helsingin Sanomat: Suomi on aloittanut turvapaikanhakijoiden palautuslennot Kabuliin – lentokentälle järjestetään mielenosoitusta tänä iltana 3.4.2017

SUOMESTA on HS:n tietojen mukaan lähdössä maanantai-iltana Afganistaniin lento, jolla palautetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Asiasta uutisoi myös Al-Jazeeran englanninkielinen sivusto viikonloppuna.

Kyseessä on tiettävästi jo kolmas palautuslento pääkaupunki Kabuliin sen jälkeen, kun Suomi solmi pakkopalautuksia käsittelevän sopimuksen Afganistanin kanssa viime lokakuussa.

Palautuslennoista Suomessa vastaava Helsingin poliisilaitos ei vahvistanut eikä kiistänyt maanantaista palautuslentoa.

”Emme voi antaa tietoja näistä aikatauluista. Emme niitä koskaan kerro etukäteen, eikä niistä jälkikäteenkään anneta yksityiskohtaisia tietoja”, kertoo ylikomisario Hannu Pietilä Helsingin poliisista.

”Tähän liittyy monia osapuolia, kuten eri maat, lentoyhtiöt ja viranomaiset. Toinen asia on taktiset asiat, joten emme voi näitä etukäteen kertoa.”

TURVAPAIKANHAKIJOITA lähellä olevat kansalaistoimijat sekä poliitikot ovat kuitenkin levittäneet tietoa Suomessakin. Metsälän vastaanottokeskukselle kokoontui maanantai-iltana mielenosoittajia, jotka vastustavat palautuslentoja Afganistaniin. Mielenosoituksen on määrä jatkua Helsinki-Vantaan lentokentällä, josta palautuslennon on kerrottu illalla lähtevän.

Mielenosoitusta kokoamassa olleen helsinkiläisen seurakuntapastorin Marjaana Toiviaisen tietojen mukaan lennolle olisi nousemassa kymmeniä afganistanilaisia. Toiviainen on tullut tunnetuksi turvapaikanhakijoita majoittavan Refugees Welcome -kansalaisverkoston perustajana.

”Menen sinne virkatehtävissä papin puvussa. Ajattelen, että jos lapseni joskus kysyvät, että missä olin, kun nämä ihmiset tapettiin, tulen sitten sanomaan, että Helsinki-Vantaalla”, Toiviainen sanoi HS:lle.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet ihmisten palauttamista Afganistaniin maan heikon turvallisuustilanteen vuoksi.

VIIME lokakuussa Suomi ja Afganistan allekirjoittivat sopimuksen, jolla pyritään helpottamaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksia kotimaahansa. Muutkin EU-maat ovat aloittaneet palauttaneet viime kuukausina afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Suomessa maahanmuuttovirasto antoi viimeisen vuoden aikana kielteisen turvapaikkapäätöksen noin 3 000 afganistanilaiselle. Se on noin puolet turvapaikkahakemuksista. Moni on kuitenkin valittanut, joten iso osa päätöksistä odottaa vielä ratkaisua hallinto-oikeudesta.

Pietilän mukaan Suomesta lähetettiin tilauslennolla Afganistaniin palaavia turvapaikanhakijoita kerran viime vuoden lopulla ja toisen kerran kuluvan vuoden alussa. Myös lisää lentoja lienee luvassa.

”Työn alla on, ja kyllä näitä pitää varmasti jatkossakin tehdä. [Palautettavien] määrät riippuvat sitten päätösmääristä ja valitusasteiden tilanteesta”, Pietilä sanoo.

”Palautuksia on tietenkin monenlaisia, joista vapaaehtoinen paluu on ensisijainen. Sitten on niitä, jotka lähtevät omatoimisesti, ja sitten on valvotusti palautettavat.”

Al-Jazeeran mukaan Afganistan on tänä vuonna varautunut vastaanottamaan jopa miljoona kansalaistaan naapurimaastaan Pakistanista.