maanantai 10. huhtikuuta 2017

Ilta-Sanomat: Suurmoskeijahanke tyssäämässä Vapaavuoreen: ”Aion tehdä töitä sen eteen, ettei sitä rakenneta”

Ilta-Sanomat: Suurmoskeijahanke tyssäämässä Vapaavuoreen: ”Aion tehdä töitä sen eteen, ettei sitä rakenneta” 10.4.2017
Uusi Suomi: Kaatuuko suurmoskeija Vapaavuoren äänivyöryyn? – ”Ei hänestä diktaattoria tule”

Helsingin pormestariksi nouseva Jan Vapaavuori myönsi ISTV:n haastattelussa, että hänen valintansa heikentää merkittävästi suurmoskeijan rakentamishaaveita.

Huimalla äänimäärällä Helsingin pormestariksi nouseva Jan Vapaavuori (kok) aikoo tehdä hartiavoimin töitä sen eteen, ettei pääkaupunkiin rakenneta suurmoskeijaa.

– En ole koskaan muuttanut kantaani vaaliyönä. Minulla on samat kannat vaalien jälkeen kuin ennen niitäkin. Minusta tällaista moskeijaa ei Helsinkiin tarvita. On selvää, että omalta osaltani tulen tekemään töitä sen eteen, ettei moskeijaa Helsinkiin rakenneta. Viime kädessä siitä päättää valtuusto, Vapaavuori sanoi.

Kokoomuksella on edelleen Helsingissä suuri valtuustoryhmä, ja sen piirissä henki on sama kuin Vapaavuorella.

Heikkenivätkö suurmoskeijan rakentamishaaveet merkittävästi viime yön aikana?

– Näin voi varmasti sanoa.

Helsinkiin suunniteltu suurmoskeija nousi kunnallisvaalien yhdeksi keskeiseksi teemaksi ISTV:n pormestaritentissä. Tenttiin osallistuivat pormestariehdokkaista vihreiden Anni Sinnemäki ja Vapaavuori.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla Sinnemäki ja Vapaavuori väittelevät suurmoskeijahankkeesta.

Heidän mielipiteensä jakautuivat selvästi, kun yleisöstä esitettiin kysymys suurmoskeijasta.

Vapaavuori vastusti hanketta, Sinnemäki ei nähnyt sille suuria esteitä. Suurmoskeijaa kaavaillaan Helsingin Hanasaareen. Se rahoitukseen liittyvät riskit ovat kuitenkin herättäneet huolia. Hanketta Suomessa edistävät sunnimuslimit.

Persianlahden saarivaltio Bahrain on luvannut järjestää 100–140 miljoonaa euroa rahoitusta suurmoskeijaan ja siihen liittyvään muslimien monitoimikeskukseen.

Bahrainilla on tiiviit yhteydet Saudi-Arabiaan, jossa vallitsevassa asemassa oleva vanhoillinen sunni-islamin suuntaus suhtautuu jyrkästi shiioihin. On hyvin mahdollista, että ainakin osa suurmoskeijan rahoituksesta tulisi Saudi-Arabiasta.

_______________________________

Uusi Suomi: Kaatuuko suurmoskeija Vapaavuoren äänivyöryyn? – ”Ei hänestä diktaattoria tule”

Toiveet suurmoskeijan rakentamisesta Helsinkiin eivät murenneet Jan Vapaavuoren (kok.) valtavan äänivyöryn myötä, sanoo moskeijahankkeen puuhanainen Pia Jardi. Kokoomuksen vaalivoiton myötä Vapaavuori on nousemassa Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi. Vaalien alla Vapaavuori ilmoitti vastustavansa hanketta ehdottomasti, riippumatta sen rahoittajasta.

Helsingin kaupunki käsittelee parhaillaan suurmoskeijan tonttivaraushakemusta.

– Jos ei Jan Vapaavuoresta tule Helsingin diktaattoria, niin ei murskannut toiveita. Mutta jos tulee, niin sitten tietysti täytyy harkita uudelleen, Jardi nauraa Uuden Suomen haastattelussa.

– Mutta kyllä Helsingissä tähän päivään asti on toiminut demokratia ja päätöksentekijöitä on monta muutakin. Päätökset tehdään jatkossakin normaalin päätöksentekokanavan kautta, eikä se ole yksi henkilö, joka siitä päättäisi. Eiköhän me luoteta päätöksentekokoneistoon tässä asiassa, hän jatkaa.

Suurmoskeijahankkeen käsittelyä varten Helsinki pyytää myös ulkopuolisia arvioita muun muassa hankkeen vaikutuksista suomalaisiin muslimiyhdyskuntiin sekä hankkeen rahoituksesta. Helsingin kaupunki on kertonut, että hankkeesta on palautettu jo siirtolaisinstituutin johtajan Tuomas Martikaisen ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Teemu Pauhan lausunto.

Jardi ennakoi, että lausunto voisi sisältää seikkoja, jotka hankkeen taustahahmoille ovat tuttuja, mutta eivät välttämättä laajemmalle yleisölle.

– Kun on paljon puhuttu, että moskeija radikalisoi ja sitten minulla on sellainen käsitys, että Euroopassa se ei ole näin. Radikalisoituminen tapahtuu ihan jossain muualla kuin moskeijoissa ja moskeijat ovat monta kertaa yhteisön tukikin. Sitä tapahtuu yksittäisten ihmisten kodeissa ja netin palstoilla, toteaa Jardi.

– Nyt jos ajattelee tätä Tukholman tapaustakin, niin jostain luin naapurin lausunnon, että tekijä vietti hyvin railakkaa elämää: ryyppäsi ja rällästeli. Ei ole kauhean islamilainen toimintamalli.

Pääkaupunkiseudun nykyisten kellarimoskeijoiden ongelmana Jardi pitää sitä, että ne usein edustavat vain jotakin tiettyä etnisyyttä.

– Suurin osa Helsingissä olevista kokoustiloista on somalitaustaisia. Ei siellä ole meikäläisen lapsille, jotka eivät puhu somalia, mitään tarjottavaa. Se on meillä ollut tässä moskeijahankkeessa lähtökohta, että saataisiin yksi moskeija, joka ei olisi johonkin kansallisuuteen sidottu, toteaa Jardi.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa myös sitä, että moskeijan pääkieli olisi suomi.

– Se on minusta tosi tärkeää. Ja se on myös psykologinen juttu, että kun ollaan Suomessa, niin yksi kaikkia yhdistävä kieli on suomi.