keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Iltalehti: Afganistanilaisten palautuksesta kanteluita oikeusasiamiehelle - mielenosoituksista rikosilmoituksia

Iltalehti/STT: Afganistanilaisten palautuksesta kanteluita oikeusasiamiehelle - mielenosoituksista rikosilmoituksia 5.4.2107
Ilta-Sanomat, pääkirjoitus: Ville Niinistön kohtalokas munaus – antoi perussuomalaisille vaaliaseen pakolaisista
Verkkouutiset: Vihreiden kansanedustaja Ylellä: Kansalaistottelemattomuus paikallaan Suomesta pakkopalautettavien kohdalla
Uusi Suomi: Markku Huusko: Näkökulma: Kenen totuus, poliisin vai Päivi Nergin?
Uusi Suomi: Poliisiylijohtaja paljasti tv:ssä ”äärimmäisen riskin” mielenilmauksessa: ”Jos kone tulee kenttään ja 300 kuolee, kuka kantaa vastuun?”
Aamulehti: Miksi poliisilla kesti oikoa väärät huhut pakkopalautuksista? – ”Ryhdyimme heti aamulla töihin”

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden maanantaisesta palautuslennosta on tehty kanteluita sekä oikeuskanslerinvirastoon että eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Palautuksia vastustaneiden mielenosoittajien toiminnasta taas on tehty kaksi rikosilmoitusta.

Kahdeksan päivälehden yhteinen uutistoimitusUutissuomalainenkertoo, että pakkopalautuksista on tehty ainakin kolme kantelua oikeuskanslerin virastoon. Kantelut koskevat palautusten laillisuutta ja palautussopimuksen laillisuutta. Myös oikeusasiamiehelle on Uutissuomalaisen mukaan tullut useita kanteluita.

Afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustavien mukaan Afganistanissa ei ole turvallista eikä sinne pidä palauttaa ihmisiä. Muiden muassa vihreiden eduskuntaryhmä on vaatinut palautusten keskeyttämistä.

Poliisiautojen lähtöä häirittiin

Palautuksia vastaan osoitettiin mieltä maanantai-iltana lentokentällä ja Pasilan poliisitalolla sekä eilen Kansalaistorilla ja sisäministeriön edustalla. Parikymmentä mielenosoittajaa yritti tunkeutua sisäministeriöön. Sen sijaan Kansalaistorin mielenilmaus sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisista kertoo, että sekä poliisitalon että sisäministeriön tapahtumista on tehty rikosilmoitus. Martikaisen mukaan osa poliisitalon mielenosoittajista yritti häiritä poliisiautojen lähtöä.

- Puhutaan alle kymmenestä henkilöstä. Rikosnimikkeet ovat niskoittelu poliisia vastaan ja haitanteko virkamiehelle, kertoo Martikainen.

Sisäministeriön tapahtumissa taas epäillään Martikaisen mukaan julkisrauhan rikkomista.

- Kyseessä on korkeintaan kaksi henkilöä, jotka eivät ole poliisin käskystä huolimatta poistuneet. Puhutaan melko lyhyistä rikoksista, kertoo Martikainen.

Martikaisen mukaan ketään ei vielä ole kuulusteltu mielenosoituksiin liittyvistä rikoksista epäiltyinä. Poliisi on kuitenkin tunnistanut osan paikalla olleista.