lauantai 15. huhtikuuta 2017

MTV: Pappi Jaakko Heinimäki paperittomien suojelusta: Laki ei aina oikeudenmukainen – myös kirkolla velvollisuus kapinoida

MTV: Pappi Jaakko Heinimäki paperittomien suojelusta: Laki ei aina oikeudenmukainen – myös kirkolla velvollisuus kapinoida 15.4.2017
MTV: Nerg kommentoi Heinimäen kapinapuheita: Keskusteluyhteys on tärkeä

Kirkon pitää uskaltaa kapinoida, sanoo MTV Uutisextrassa vieraillut päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Kirkko ja Kaupunki-lehden tuore päätoimittaja ja pappi katsoo, että kirkolla on velvollisuus suojella myös ilman turvapaikkapäätöstä jääneitä pakolaisia.

– Kristinuskon ytimeen kuuluu tarjota suojaa ja turvaa niille, jotka turvattomia, hän toteaa.

Heinimäen mukaan historia muistuttaa meitä siitä, että laki ei ole aina oikeudenmukainen, ja myös kirkolla on velvollisuus kapinoida. Eräänä esimerkkinä hän nostaa Suomessakin tehdyt juutalaispalautukset Saksaan 1940-luvulla.

– Sekin tapahtui lain ja järjestyksen mukaan. Kysykää Martin Luther Kingiltä, Nelson Mandelalta ja Desmond Tutulta, että pitääkö lakia noudattaa vai pikemminkin kuunnella sitä mikä on oikein. Tämä nousee ihan sieltä kristinuskon ytimestä: epäoikeudenmukaisia lakeja vastaan tulee suorastaan kapinoida, hän sanoo.

_________________________

MTV: Nerg kommentoi Heinimäen kapinapuheita: Keskusteluyhteys on tärkeä

Kirkko ja Kaupunki-lehden tuore päätoimittaja Jaakko Heinimäki katsoo, että kirkolla on velvollisuus suojella myös ilman turvapaikkapäätöstä jääneitä pakolaisia.

Heinimäen mukaan historia muistuttaa meitä siitä, että laki ei ole aina oikeudenmukainen ja myös kirkolla on velvollisuus kapinoida.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kommentoi Heinimäen näkemyksiä muistuttamalla, että poliisin työtä ei saa estää. Minkäänlaisia kirkkojen ratsioita ei Nergin mukaan ole luvassa.

-Ulkomaalaisvalvontaa on tehty tehostetusti jo viime syksystä lähtien ja sitä tehdään eri puolilla Suomea - myöskin lähellä kirkkoja, mutta minkäänlaista ratsausmeininkejä ei suomalaisella poliisilla ole, Nerg kommentoi MTV Uutisille.

Nerg korostaa kirkkoturvaohjeen lähtevän siitä, että kun hädässä olevia autetaan, niin keskusteluyhteys viranomaisiin on tärkeä.

-Yritetään löytää ihmisille yhdessä ratkaisu eikä niin, että piilotellaan. Meillä koko maassa poliisilaitokset ovat käynyt seurakuntien kanssa nämä toimintatavat läpi ja meillä ei ole ollut mitään ongelmia tähän mennessä ja tärkeätä onkin että se keskustelu jatkuu.

Nerg toteaa, että kansalaistottelemattomuus on väärin suhteessa virkatehtävissään oleviin tahoihin:

-Niin kirkolle kuin kaikille muillekin tahoille ja kansalaisille me esitetään toive ja jopa vaatimus siitä, että kun poliisit ovat virkatehtävissä, niin heidän työtään ei saa siinä virkatehtävissä estää.

Nerg kuitenkin toteaa, että poliisia ei ole pyritty estämään tehtävissään.